24 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa16°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele16°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara18°C

SÜTTEKİ PAZAR SORUNUNA GEÇİCİ ÇÖZÜM

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, pazarlanmasında sıkıntı yaşandığı için üreticinin elinde kalan günlük 70-80 ton sütün işlenerek mamul haline getirildiğini, hükümet tarafından satın alınan bu mamullerin soğuk ...

Sütteki pazar sorununa geçici çözüm

13 Haziran 2016 Pazartesi 12:48

ÜRETİCİNİN ELİNDE KALAN GÜNLÜK 70-80 TON SÜT İŞLENEREK MAMUL HALİNE GETİRİLİYOR

MAMULLER HÜKÜMET TARAFINDAN SATIN ALINARAK SOĞUK HAVA DEPOLARINA YERLEŞTİRİLİYOR

NAİMOĞULLARI: “ELİMİZDE KALAN SÜTÜN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ ERİTTİK AMA KRİZ TAM ANLAMIYLA AŞILMIŞ DEĞİL”

“ÜRETİCİ KASAPLARA TESLİM OLDU, HAYVANLARINI SATILIĞA ÇIKARDI”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, pazarlanmasında sıkıntı yaşandığı için üreticinin elinde kalan günlük 70-80 ton sütün işlenerek mamul haline getirildiğini, hükümet tarafından satın alınan bu mamullerin soğuk hava depolarına yerleştirildiğini açıkladı.

“Elimizde kalan sütün büyük bir bölümünü erittik ama kriz tam anlamıyla aşılmış değil” diyen Naimoğulları, “Ülkedeki günlük süt üretimi yaklaşık 470 ton. Her gün pazarlanmasına çözüm bulunması gereken 70-80 ton süt var. Üretim devam ediyor” ifadesine yer verdi.

Hükümetin geçici bir çözümle konuya dahil olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Bu noktadan sonra geriye dönüş olacağını sanmıyorum. Önümüzdeki dönem için nasıl bir yol haritası belirleyeceğimiz üzerine de konuşacağız. Üretici kasaplara teslim oldu, geçim kaynağı olan hayvanlarını satılığa çıkardı” dedi.

Naimoğulları, bu kapsamda bugün yetkililerle bir araya geleceklerini de belirtti.

“HAYVANCI CUMARTESİ VE PAZARI RAHAT GEÇİRDİ... FAZLA SÜT İŞLENİYOR...”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin “sütteki pazar” sorunuyla ilgili sorunlarını yanıtladı.

Naimoğulları, “Hayvancı cumartesi ve pazarı rahat geçirdi, hayvanlarını sağabildi” dedi.

“PAZAR BULMAZSANIZ SÜTÜN FİYATINI İSTEDİĞİNİZ KADAR AŞAĞIYA ÇEKİN, BU SORUN ÇÖZÜLMEZ”

Pazarlamadaki bu sorunun Ramazan Bayramı’na kadar devam edeceğini dile getiren Naimoğulları, bayramdan sonra süt üretiminin azalacağını, Ramazan’ın sonra ermesiyle iç tüketimin de hareketleneceğini söyledi.

Mustafa Naimoğulları, hükümet tarafından alınan ve soğuk hava depolarına konulan işlenmiş ürünlerin iç piyasada tüketileceğini, sosyal yardım alanlara, Kızılay’a verileceğini söyledi.

Birlik Başkanı, hükümetin bu ürünlerin Türkiye’deki göçmen kamplarına ulaştırılması için yetkililerle görüştüğünü de belirtti.

Naimoğulları, bir süre önce ülkedeki üreticinin özveri göstererek süt fiyatını aşağıya çektiğini de anımsatarak, “Pazar bulmazsanız sütün fiyatını istediğiniz kadar aşağıya çekin, bu sorun çözülmez” vurgusunda bulundu.

“KRİZ 2-3 MİLYON TL’LİK KAYNAKLA GİDERİLEBİLİR”

Sütte şu an var olan krizin 2-3 milyon TL’lik kaynakla giderilebileceği görüşünü de paylaşan Mustafa Naimoğulları, söz konusu fazla sütün işlenmesinin günlük maliyetinin 70-80 bin TL civarında olduğunu söyledi.

ÖZGÜRGÜN VE ÇAVUŞOĞLU İLE BİR ARAYA GELMİŞLERDİ

Öte yandan Mustafa Naimoğulları’nın başkanlık ettiği Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden bir heyet geçtiğimiz cuma günü Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüşmüş, sütteki pazarlama sorununa çözüm istemişti.

Başbakan’a ve Tarım Bakanı’na tankerlerin, buzlukların süt dolu olduğunu ileten hayvan üreticileri, birkaç saat içinde soruna çözüm bulunmasını talep ederek, canlı bir ürün olan sütün havaların da ısınmasıyla bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylemişti.

Görüşmede söz alan ve Aralık’tan bu yana Türkiye’de ve diğer pazarlama noktalarında sıkıntılar yaşandığını belirten Naimoğulları, 2010’dan 2016’ya kadar çiğ süt üretiminde büyüme söz olduğunu buna karşın yüzde 70’lerde olan iç tüketimin 6 yılda yüzde 30’a gerilediğini belirtmişti.

Birlik Başkanı, ithalat noktasında düzenlemelere gidilmesi gerektiğini de kaydederek, ülkedeki imalatçı profilini eleştirmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA