28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

SURİYE’DEKİ DURUM SAVUNULAMAZ

Suriye’deki durum savunulamaz

22 Şubat 2014 Cumartesi 00:35

ABD Başkanı Obama, "Şu anda Suriye’deki durum savunulamaz. Esed iktidarda olduğu müddetçe, orada bir tür çatışma olacak” dedi.

WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, yönetiminin Suriye’nin kimyasal silahlarına yaklaşımının, İran’a da askeri güçten uzak durarak diplomatik çözümler için potansiyel bulunduğunu göstereceğini belirterek, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de bunun farkında olduğunu söyledi.

ABD ile Rusya arasındaki anlaşma öncesinde ABC kanalına konuşan ve röportajı bugün yayınlanan Obama, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i koruduğunu ve Suriye konusunda Amerika ile aynı değerleri paylaşmadığını belirtti.

“Putin’in Esed rejimine yaklaşımı farklı” diyen Obama, “Ancak kaosu ve terörizmi önlemenin her ikimizin de çıkarına olduğunu kendisine doğrudan söyledim.  Şu anda Suriye’deki durum savunulamaz. Esed iktidarda olduğu müddetçe, orada bir tür çatışma olacak” ifadesini kullandı.

Obama, ancak Esed’in iktidardan devrilmesine yönelik askeri güç kullanmayacağını, kendisinin öncelikli kaygısının kimyasal silahlar olduğunu dile getirerek, ABD yönetiminin bu ülkenin kimyasal silahlarına yaklaşımının, İran’a da askeri güçten uzak durarak diplomatik çözümler için potansiyel olduğunu göstereceğini bildirdi. Ancak İran’ın, kendisinin diplomasiye yönelik tercihlerini ABD’nin Tahran’ı vurmayacağı yönünde de değerlendirmemesi gerektiğine işaret eden Obama, ABD için İran’ın nükleer faaliyetlerinin Suriye’nin kimyasal silahlarından daha büyük bir mesele olduğunu vurguladı.

Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile mektuplaştıklarını ama henüz doğrudan konuşmadıklarını söyledi.  Obama, Ruhani’nin, İran’ın tartışmalı nükleer faaliyetleriyle ilgili diplomatik çözüm için bir potansiyel bulunduğunun farkında olduğuna inandığını kaydetti. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA