19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

SURİYE'DE 16 KÖY IŞİD'DEN TEMİZLENDİ

ABD'nin desteklediği Suriyeli muhalif güçler, Türkiye sınırına yakın Manbij bölgesini IŞİD'den almak için operasyon başlattı. Manbij kasabasının etrafındaki 16 köyün IŞİD'den temizlendiği iddia edildi.

Suriye'de 16 köy IŞİD'den temizlendi

01 Haziran 2016 Çarşamba 11:49

Suriye'de ABD'nin destek verdiği ve öncülüğünü Suriyeli Kürtlerin yaptığı Suriye Demokratik Güçleri Manbij bölgesini IŞİD'den almak için dün operasyon başlatmıştı. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriyeli Kürtlerin askeri gücü YPG'nin öncülüğünü yaptığı Suriye Demokratik Güçleri'nin Manbij kasabası etrafındaki 16 köyü IŞİD'den kurtardığını ileri sürdü. 

ABD savaş uçaklarının havadan destek verdiği operasyonda, Suriyeli muhalif güçlerin, Manbij kasabasına 15 kilometre mesafede olduğu belirtildi. ABD savaş uçaklarının son 24 saatteki saldırılarında ise, 15 sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi. 

ABD'li yetkililer, operasyonda IŞİD militanlanının Türkiye sınırıyla bağlantısının koparılmasının hedeflediğini bu sayede Avrupa'dan IŞİD'e yeni katılımların önüne geçilmesinin planlandığını belirtti. 

ABD ASKERLERİ DANIŞMANLIK YAPIYOR 

Operasyona az sayıda ABD askeri de destek veriyor. ABD'li yetkililer, bu askerlerin danışmanlık görevi yürüttüğünü ve çatışmalara katılmadığını ifade ediyor. 

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETİ DİKKATE ALINIYOR 

ABD'li yetkililer, operasyona katılan güçlerin çoğunun Suriyeli Araplardan oluştuğunu savunuyor. Türkiye'nin hassasiyeti dikkate alınarak YPG güçlerinin operasyonda katkısı sınırlandırıldı.

Operasyona katılan güçlerin sadece 5 hatta 6'da birini YPG militanlarının oluşturulduğu iddia edildi. 

ABD'li yetkililer, IŞİD'den temizlenmesinin ardından bu bölgenin kontrolünün Kürtlere değil Suriyeli Araplara verileceğinin de altını çizdi. ABD'li yetkililer, bu nedenle Türkiye'nin de operasyona destek verdiğini belirtiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA