29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

SÜMER AYGIN: EN RAHAT SEÇİMİM

Sümer Aygın: En Rahat Seçimim

14 Mayıs 2014 Çarşamba 13:22

Seçimin nabzı Detay’da atmaya devam ediyor. Detay ekibi Belediye Başkanları ile başladığı röportajlarına bugün Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ile devam ediyor. Aygın seçim sonrasındaki projelerini ve geçen dört yılı değerlendirdi. Aygın Mega projeler ile yeni döneme başlayacağına inanç belirtti. 

DETAY Seçim

1994 – 2014 yılları arasında 4 dönem Belediye Başkanlığı, 1 dönemde Girne milletvekilliği yapan Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Girne'nin gözde bir şehir olarak gelişmesi için, yeni dönemde de aday olduğunun altını çizdi. Sümer Aygın yeni dönemde mega projelerle vatandaşlara hizmet etmeyi hedeflediğini belirtirken, Girne’nin sürekli değişim içinde olduğunu ve bu değişimin halkın daha mutlu bir Girne’de yaşaması adına faaliyetlerini sürdüreceğini kaydetti. Aygın bu güne kadar seçimleri çok büyük farklarla kazanmadığını kaydederken, sürekli yükselen bir grafik çizdiğinin de altını çizdi. Aygın, Girnelilerin bulundukları noktadan geriye dönmek istemeyeceği için kendisini yeniden seçeceğine inanç belirtti.

Detay (D): Bu güne kadar seçimi küçük farklarla kazandınız ama anketler yine sizi gösteriyor, seçimle ilgili yorumunuz nedir? Neden Girneli size oy verecek?

Sümer Aygın (SA): Bu güne kadar seçimiz hep küçük farklarla kazandım. En büyük farkı 2010’da attım. 2006 ve 2010’da iyi gittik. 2010’da en yakın rakibime güzel bir fark, tam 274 oy fark attım. Daha önce 135 oy, 132 oy farkımız vardı. Arazide halkın nabzını tuttuğunuz zaman yapılan işlerin farkında olduğunu fark edersiniz. Eleştiri yok mu, var. Eksiklerimiz yok mu, var. Ama genel olarak Girne halkı, yapılan işleri farkındadır ve kazanımlarını kolay kolay terk etmeyeceklerdir diye düşünüyorum. Bu bir his değil, sadece bir tespittir.

D: Girne Beldiyesi’ni seçim sonrasında nasıl görüyorsunuz?

SA: Girne’de alt yapı sorunlarının çok büyük bölümünü hallettik. Bu dönemde altyapıya çok büyük para harcamayacağız. Belki eksik olan tarafları tamamlayacağız. Çok büyü altyapı finansmanına ihtiyaç olmayacak. Tatlı tatlı, bütün altyapıyı bitirmiş durumdayız. Projelerimizi bitirmek için seçime kadar kalan süre bize yetecek. Bu altyapıya harcanacak paraların başka projelere harcanması ile ilgili şansımız var. Bu bir şanstı, şehrin şansıydı. İyi bir bütçemiz var, denk bir bütçemiz var. İyi bir personel yapısı oluşturduk. Yıllar içerisinde çok kalifiye bir personel yapısı oluşturduk. Bu nedenle, bu dönemde halkın refah seviyesini yükseltmek ve hayatını renklendirmek için sosyal projeler, sosyal aktivite projeleri, daha ön plana çıkacak. Kültür sanat daha ön plana çıkacak. Düzenleme peyzaj çalışmaları daha ön plana çıkacak. Ve halkla şehirdeki hayatı şekillendireceğiz.

D: Girne denilince turizm akla geliyor. Girne’de turist için ne yapmak gerekiyor?

SA: Girne’ye gelen yabancı bir turistin taleplerini, beklentilerini göz önüne almak lazım. Turistin otel dışında da bir şehir bulması, böyle bir şehrin yaratılması ihtiyacı hep var. Turistin geldiği ülkede şehre inmesi gerek.  Turist şehirde ne görmek ister. Bu cevapları bizim vermemiz lazım. Temizlikle daha çok ilgilenmemiz lazım, Peyzaj ile daha çok ilgilenmemiz lazım. Turistlerinde faydalanacağı aktivite alanlarını yaratmamız lazım. Biz bunlarla ilgili birçok çalışma yaptık. Ancak önümüzdeki dönemde bu çalışmalar daha da katlanıp gelişecek.

D: Gençler ile ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak?

SA: Gençlerle de ilgili projeler önem kazanıyor. Biz bu konuda da projeler hazırladık. Örneğin, Karaoğlanoğlu bölgesinde bir genç sabah leyin, tatil zamanı, okul olmadığında ne yapması gerekiyor? Tenis mi oynayacak, kapalı spor salonuna gidip yüzecek? satranç mı yapacak? Gece gidip bir yerde arkadaşları ile sohbet mi edecek? Bütün bunları kendimizmiş gibi düşünüp, altyapıyı oluşturmamız lazım. Biz bu altyapıyı oluşturmaya başladık. İlk hedefimiz Karaoğlanoğlu Bölgesi. Bu bölge, sosyal açıdan çok ihmal edilmiş bir bölgemizdir. Bir yandan alt yapı ile ilgili sorunları halletmek gerek. İkinci adım olarak aktivite merkezleri oluşturmayı hedefledik. Eskiden Antis Taverna dediğimiz yerde, fitness ve kapalı yüzme havuzu yapmak için kolları sıvadık. Bir spor salonu ve ona ilaveler yaparak dinlenme, internet, sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Kışlık bir toplantı salonu, deniz kenarındaki güzel bir kafeterya ile bu bölgeyi taçlandırmak istiyoruz.

Sabah kadınlarımızın fitnesse gitmesi, spor yapmaları, saunayı kullanmaları, çocukların yüzmesi, interneti veya kütüphaneyi kullanması için projeler yapıyoruz.

D: Projeleri söylüyorsunuz da finansmanı nasıl çözeceksiniz?

SA: Finansman açısından bir sıkıntımız yok. Şansımız olsaydı şimdiden başlatacaktık. Ayni şekilde Ozan Köy gibi kalabalık, çok ihmal edilmiş bölgelerimiz var. Ozanköy’den en büyük taleplerden, bir tanesi yollarla ilgili, bir diğeri ise köy kadınlarının gidip, el sanatları ve diğer faaliyetleri yürütecekleri bir merkez oluşturulması. Bu merkezin yapılması ile ilgili olarak düğmeye bastık. Seçimden önce kendilerine inşa edeceğiz. Kendi ekiplerimiz, bir ay içinde bu merkezi inşa edecek.

D: Gelişmiş kentlerde yeşile olan ihtiyaç artıyor. Daha yeşil bir Girne oluşacak mı peki?

SA: Yeşil alanları mega yeşil alanlar yapmak için çalışıyoruz. Yani küçük, daracık alanlar değil. Daha büyük yeşil alanları düzenleyerek, halkın hizmetine sokacağız. Yaz gecelerine, parklar, mekanlar ve aktivite merkezleri yapmak için yerlerimiz var. Halkın hizmetine, yeni dört yılda da sokacağız bunları. Şimdiye kadar birçok park yaptık ama bunlar, küçük ölçekli çocuk oyun alanları gibiydi. Artık daha büyük projelere imza atacağız. Yeni dönemde, 7-8 dönümlük park alanları oluşturacağız. Çocuk alanları, yürüyüş alanları yapacağız.  Bunların hepsi şimdiden projelendirilmiş durumda.

D: Peki şu anki projelerinizin durumu ne?

SA: Girne’de yaklaşık 14 proje devam etmektedir. Bu projelerin ihaleleri tamamlanmış durumdadır. Bu projeler büyük oranda bitmek üzeredir. Ama bazı projeler tamamlanması daha uzun süre alacak. Örneğin hizmet binaları ve kültür merkezi,11 Milyon Euro tutarında bir projedir. Bunun 5.5 milyon TL’lik kısmını biz ihale ettik. Yıkım, karkas ve diğer işleri ihale ettik. Projelerimiz çok büyük oranda kendi öz kaynaklarımız ile yapılıyor. TC kaynaklı 3 projenin kısmi ödemesi dışında tüm projeler Girne Belediyesi öz kaynakları ile yapılıyor. Rocks Otel’in yanındaki proje 650 bin TL’liktir, 250 bin TL’si TC kaynaklıdır. Asvalt ihalemiz 2,5 milyon TL’dir, 2 milyonu TC hibelerinden ödenecektir, 500 bin TL’sini biz koyuyoruz. Kanalizasyon projesi için 1 milyon TL verildi, 1 milyon 400 bin TL olarak ihaleye çıkıldı, 400 bin TL’si tarafımızdan ödeniyor. Son zamanlarda açtığımız sosyal spor tesisleri için 2 milyonun üzerinde para harcandı. Bu, öz kaynaklarla yapılan bir proje oldu ve ödendi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA