“SÖZ’ÜN SON KADINI: BEDİA HANIM” BELGESELİNİN KIBRIS GALASI YAPILDI
YDÜ Radyo, TV Ve Sinema Bölümü Tarafından Hazırlanan; “Söz’ün Son Kadını: Bedia Hanım” Belgeselinin Kıbrıs Galası Yapıldı!

24 Haziran 2018 Pazar 14:20
Yapım ve genel yönetmenliğini Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, TV ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fevzi Kasap’ın üstlendiği "Söz'ün Son Kadını: Bedia Hanım" Belgesel filmin KKTC galası ve fotoğraf sergisi Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane’de gerçekleştirildi.
Kıbrıs’ın ilk Türkçe gazetesi Söz ve kurucusu Mehmet Remzi Okan’ın yanı sıra Kıbrıs’ın ilk kadın gazetecisi de olan kızı Bedia Okan’ın yaşanmışlıklarının tarihsel süreçte aktarıldığı belgeselin drama yönetmenliğini Ömer Evre ve görüntü yönetmenliği ise Zeyde Y. Örek üstendiler.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, oldukça yoğun ilgi gören “Söz’ün Son Kadını: Bedia Hanım” belgeselinin Kıbrıs galası; Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri, ülkemizdeki diğer üniversitelerin yöneticileri ve öğretim elemanları, TAK yönetim kurulu başkanı ve müdürü, Kıbrıs Türk Gazetciler Birliği başkanı, çeşitli basın kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, Okan Ailesi ve sanat severlerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Ayla Algan ve Biket İlhan Galaya Onur Konuğu Olarak Katıldılar!
Geceye ayrıca ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Ayla Algan ve ünlü yönetmen Biket İlhan ise onur konuğu olarak katıldılar. Algan, filmden çok etkilendiğini ve Bedia Hanım karakterini Kıbrıs’ta sergileyeceği bir tiyatro oyununda canlandırma arzusunda olduğunu ifade etti. Diğer yandan, usta yönetmen Biket İlhan ise, filmden çok etkilendiğini ve tüm ekibi içtenlikle kutladığını belirtti.
Gösterim Öncesi Yapılan Konuşmalarda Okan Ailesi’nin Kıbrıs Türk Basın Tarihindeki Önemi Vurgulandı
Gösterim öncesi açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Fevzi Kasap, belgeseli hazırlamalarındaki en önemli nedenin Kıbrıs Türk kadınının toplumsal gelişme içerisinde oldukça önemli bir rol üstlendiğini vurgulama gayesi olduğunu belirtti.
Bedia Okan ve kız kardeşlerinin 1940’lı yıllarda oldukça zor koşullar altında kadının toplumsal yaşam içerisinde etkin rol üstlenerek öncü oldukları kadar, Kıbrıs Türk kimliğinin korunması yönünde büyük uğraş verdiklerini vurguladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ise yaptığı konuşmada, Remzi Okan tarafından çıkarılan ve adadaki Türk toplumunu bir arada tutmayı amaçlayan Söz Gazetesi’nin bizzat Atatürk tarafından desteklendiğine işaret etti. Bektaş, önce yarı Osmanlıca yarı Latin alfabesiyle yayınlanan gazetenin, daha sonra tamamen Latin alfabesiyle çıktığını hatırlattı. Bektaş, “Okan” soyadını da Atatürk tarafından verildiğini ifade etti.
Belgeselin hazırlanmasına katkı koyanlar arasında yer alan şair ve yazar Oktay Öksüzoğlu ise, gecede yaptığı konuşmada; Remzi Okan’ın büyük fedakarlıklarla Söz gazetesini çıkardığını, birkaç kez hapse atıldığını ve o dönemde gazetenin kızları tarafından hazırlandığını aktardı. Mehmet Remzi Okan’ın gönül rahatlığı ile gazeteyi kızlarına devrettiğini belirten Öksüzoğlu, Mehmet Remzi Okan’ın Kıbrıs Türk aydınları arasında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Gösterim öncesi belgeselin yapım ve yönetiminde görev alanlara ve sponsor olarak katkı koyanlara teşekkür belgeleri takdim edildi.
Belgesel İle İlgili Fotoğraf Sergisi Açıldı
Gösterimle eş zamanlı olarak açılan fotoğraf sergisinde; Söz Gazetesi, Mehmet Remzi Okan ve Bedia Okan’a ait fotoğrafların yanı sıra, tarihi nitelikteki pek çok önemli belge de sergilendi. Mehmet Remzi Okan’a TBMM tarafından Kurtuluş Savaşı’na katkılarından dolayı sunulan takdir belgesinin de yer aldığı fotoğraf sergisi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
DAÜ-SEN: VYK atama önerileri yasaya aykırı!Sendika, söz konusu atamaların yasal yetki açısından sorunlu olduğunu savundu. Bu çerçevede, hangi üyenin hangi gerekçeyle görevden alındığının ve yerine kimin atandığının ayrı ayrı belirtilmesi gerektiği vurgulandı.23 Aralık 2025 Salı 12:13KIBRIS
Barolar Birliği Merkez Konseyi’nden “Anayasa Değişiklik Taslağı”na destekTaslak, yargı sisteminin sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından kritik bir eşik 23 Aralık 2025 Salı 12:08KIBRIS
Başhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybettiBaşhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybetti.23 Aralık 2025 Salı 10:00KIBRIS
KKTC Cittaslow Ağı, Antalya'da noel baba etkinliklerine katıldıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cittaslow Ağı, Bilim Kurulu Başkanı Azmi Öge liderliğinde Antalya Demre Belediyesini düzenlediği 2. Noel Baba etkinliklerine katıldı.23 Aralık 2025 Salı 09:48KÜLTÜR/ SANAT
Basketbol Pro Lig’de 1. Hafta Heyecanı SürüyorBirinci haftanın ikinci karşılaşması, 25 Aralık Perşembe akşamı saat 20.00’de İskele’de oynanacak. Bu mücadelede Caesar Larnaka Gençler Birliği ile Soyer Egemen takımları karşı karşıya gelecek.23 Aralık 2025 Salı 09:37BASKETBOL
3'lü zirveden silahlı kuvvetler düzeyinde iş birliğini artırma kararıRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kudüs’te gerçekleştirilen üçlü zirve çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.23 Aralık 2025 Salı 09:25GÜNEY KIBRIS
Şap Hastalığı Hakkında Merak Edilenler: Uzmanlar Alınması Gereken Önlemleri AnlattıYakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi uzmanları, adada kırmızı alarma yol açan şap hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.23 Aralık 2025 Salı 09:24YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Motosiklet sürücüsü yol kenarında yürüyen yayalara çarptı!Gemikonağı’nda akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazası endişe yarattı.23 Aralık 2025 Salı 09:23GÜZELYURT
Kelebeklerin Geleceği İçin Kıtalar Arası Dayanışma!Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, Almanya’da düzenlenen “9. Ortaklar ve Uzmanlar Toplantısı”nda Kıbrıs’ı temsil ederek Akdeniz ekosisteminin karşı karşıya olduğu tehditleri uluslararası bilim dünyasına aktardı.23 Aralık 2025 Salı 09:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erhürman, İskele Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İskele Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul etti23 Aralık 2025 Salı 09:19İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.