“SOYKIRIM” SUÇU İSRAİL DESTEKÇİSİ DEVLETLER İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze Saldırıları Hakkında Karar Aldı: Destek Veren Ülkeler de Sorumlu Mu? BM Soykırım Sözleşmesi Ne Diyor?
30 Ocak 2024 Salı 13:25
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle soykırım suçlamasıyla yargılanmasına karar verdi.
Uluslararası Adalet Divanı Başkanı Donoghue ara kararı açıklarken 7 Ekim’den beri süre gelen çatışmalarda yetkililerin birçok sözüne atıfta bulundu.
Donoghue, İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze’deki evlerin büyük oranda yıkıldığını, nüfusun büyük çoğunluğunun zorla yerinden edildiğini ve sivil altyapının da önemli ölçüde zarar gördüğünü belirtti.
Ayrıca, BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in "Gazze bir ölüm ve umutsuzluk yeri haline geldi" sözlerini alıntılayan Donoghue, İsrail’in Gazze saldırıları sonucu çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın meydana geldiğine dikkati çekti.
İsrailli yetkililerin Filistinlilere karşı kullandığı, "insanlıktan uzaklaştırıcı dil" konusunu da değindi. Öyle ki, özellikle İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın "İnsansı hayvanlarla savaşıyoruz" sözlerinin altını çizdi.
[ABD Başkanı Biden, Tel Aviv'de. Fotoğraf: AA]
İsrail'e destek veren devletler de suçlu mu?
Ara karar açıklanırken, “soykırım” suçu için yeterince delil olduğu mahkeme tarafından belirtildi. Henüz savaşın durmasına yönelik hüküm verilmese de İsrail’in vahşi saldırılarıyla ilgili sözlerin Lahey’de kayıtlara geçmesi bile bir nebze umut oldu.
Ancak, merak edilen başka bir husus da İsrail’e destek veren devletlerin akıbeti…
Zira, İsrail bu saldırıları gerçekleştirirken başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesi İsrail’in yanında olduğunu pek çok eylemiyle gösterdi. Tel Aviv’e giderek İsrail'in yanında olduklarını söylemelerinin yanı sıra mühimmat ve malzeme yardımı yaparak da desteklerini artırdılar.
Peki, İsrail’in “soykırım” suçundan suçlu bulunması halinde bu devletler de “soykırım” suçu işlemiş oluyor mu? Detayları Uluslararası Hukukçu Prof. Dr. Selami Kuran ile konuştuk.
Soykırım ifadesinin ara kararda yer alması önemli görülüyor
Prof. Dr. Kuran, öncelikle İsrail için henüz nihai bir karar verilmediğini, ara kararın açıklandığını belirtiyor. Bu kararın verilmesinin de birkaç seneyi bulacağını söylüyor. Ancak Kuran'a göre ara kararda “soykırım” suçuna delil bulunması ve davanın süreceğine karar verilmesi bile büyük bir adım.
“Adalet Divanı, Güney Afrika'nın soykırım suçlamasıyla ilgili başvurusunu değerlendirdi. Divan, soykırım suçlamasının ciddi olduğuna dair yeterli delil bulunduğunu belirterek davaya yetkili olduğuna karar verdi.
Divan, İsrail'in soykırım kapsamında değerlendirilebilecek eylemlerden kaçınması için çeşitli tedbir kararları aldı. Bu tedbirler arasında sivillerin katledilmesi, sivil yerleşim yerlerinin vurulması gibi eylemlerden uzak durma zorunluluğu bulunuyor.”
"İsrail'e önemli yükümlülükler getirildi"
İsrail Savunma Bakanı’nın askerlerine verdiği yetkileri hatırlatan Kuran, İsrail’in savaşırken insancıl kurallara bile uymadığını bunun da mahkeme tarafından dikkate alındığını ifade ediyor. Bu durumun ihtiyati karar olarak İsrail’e yükümlülükler getirdiğini söylüyor.
“Divan, uluslararası insancıl hukuk kurallarına uyması için İsrail'e önemli yükümlülükler getirdi. Bu çerçevede, İsrail'in sivil koruma kurallarına uyması ve insani yardımların engellenmemesi için adımlar atması gerekiyor. Ayrıca, soykırım suçuyla ilgili delillerin düzenli olarak Adalet Divanı'na sunulması kararlaştırıldı.”
Peki, İsrail’e destek veren devletler bu suçlardan sorumlu mu?
Kuran, Adalet Divanı tarafından İsrail için “soykırım” suçunu işlediği kararı verildiğinde ona destek veren devletlerin de aynı şekilde sorumlu sayılacağını belirtiyor ve şöyle açıklıyor:
“İsrail'in soykırım suçunu oluşturacak eylemlerine diğer devletlerin destek vermesi, teşvik etmesi, herhangi bir siyasi, finansal veya silah yardımı yapmaları suça iştirak etmeleri anlamına gelir. O anlamda aynen soykırım işleyen devlet gibi onlar da yasal olarak hukuken 1948 tarihli 'soykırım' sözleşmesine göre sorumludurlar.”
"Bu devletlerin cezası ne olur?" sorusunu ise Prof. Dr. Kuran şöyle cevaplıyor:
“Sözleşmeye taraf olmayan devletler için bile siyasi anlamda çok olumsuz sonuçları olur. Yani Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, uluslararası platformlarda “soykırım işleyen devlete destek verme durumunda olan bir devlet” konumuna gelirler. Dolayısıyla çok ağır anlamda bir baskıyla karşı karşıya kalırlar.”
“Maddi manevi tazminat davası açılabilir”
Soykırım suçunu işlediğine hükmedildiği takdirde İsrail’e maddi manevi tazminat davası açılabilir. Kuran, aynı şekilde İsrail’e destek veren devletler için de bu davaların açılabileceğini söylüyor:
“Devletin uluslararası hukuk açısından sorumluluğu anlamına gelir ve o suçtan zarar görenlerin yakınları İsrail devletine karşı bir tazminat davası açabilirler. Maddi ve manevi tazminat talebi. Yani suçtan zarar gördüklerini yakınlarını kaybetmesi, evini barkını kaybetmesi gibi nedenlerle maddi tazminat talebinde bulunabilirler.
Ayrıca da çektikleri acılar için de manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Ama en önemlisi uluslararası alanda düşülen utanç verici durum. Bu durum aynı şekilde İsrail’e destek veren devletler için de geçerli olur.”
- Çavuşoğlu: Şu an için okullarda erteleme gündemde değil“Gerekirse erteleme kararı alacağız. Resmî açıklamalar dışında yapılan açıklamalara itibar edilmesin. Kamuoyuna gerekli açıklamaları ve bilgilendirmeleri yapacağız”24 Kasım 2024 Pazar 22:35KIBRIS
- Şiddetli fırtınada ateş yakan dört kişi hakkında yasal işlem başlatıldıBoğaz Piknik Alanı’nda şiddetli fırtınaya rağmen ateş yakan dört kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.24 Kasım 2024 Pazar 20:32GİRNE
- Trodos'a ilk kar düştüTrodos’taki ilk kar bugün düştü.24 Kasım 2024 Pazar 20:25HAVA DURUMU
- Saatte 88 km esen rüzgâr zamanla azalarak 74 km’ye düşecekMeteoroloji Dairesi, ülke genelinde etkisini gösteren ve ağaçları kökünden söken, evlerin çatılarını uçuran, elektrik direklerini deviren fırtınanın karada yarın da devam edeceğini duyurdu.24 Kasım 2024 Pazar 20:23HAVA DURUMU
- İran yeni nükleer hamlesini duyurduTahran, UAEA'nın kritik kararına cevaben iki yeni gelişmiş santrifüje sahip olduğunu açıkladı24 Kasım 2024 Pazar 19:37ORTADOĞU
- İnternet sitelerinin trafiği çakıldı: Google'a neler oluyor?İnterneti 'çöp' içeriklerden temizlemeyi amaçlayan bu güncellemeler, birçok haber kurumunun görünürlüğünde ciddi düşüşlere ve gelir kaybına neden oldu. Ancak yeni güncellemelerden kazançlı çıkan haber kurumları da var.24 Kasım 2024 Pazar 19:26TEKNOLOJİ
- Prof. Dr. Umut Aksoy: “Hekimliğin temeli bilim, akıl ve etik değerlerdir.”Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim gören geleceğin diş hekimleri, beyaz önlüklerini “Diş Hekimleri Günü”nde giydi!24 Kasım 2024 Pazar 19:19YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
- Erhürman, Çamlıbel ve Tepebaşı’nda bölge halkıyla buluştuErhürman, Çamlıbel ve Tepebaşı’nda bölge halkıyla buluştu24 Kasım 2024 Pazar 19:16KIBRIS
- Ayşegül Garabli yazdı... "Hiçbir Öğretmenin Hakkı Helal Değil"Ayşegül Garabli yazdı... "Hiçbir Öğretmenin Hakkı Helal Değil"24 Kasım 2024 Pazar 18:57KIBRIS
- Ani ve Gayri Tabii Ölüm (İntihar)Ani ve Gayri Tabii Ölüm (İntihar)24 Kasım 2024 Pazar 18:04KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.