SÖVMENİN NE TÜR YARARLARI OLABİLİR?
Araştırmalar çocukların ortalama 6 yaşından itibaren sövmeye başladığını gösteriyor.
17 Şubat 2017 Cuma 16:00
Zamanımızın yüzde 0,5 ila 0,7’sini söverek geçirdiğimiz söyleniyor. Bu ise ne kadar konuştuğunuza bağlı olarak günde onlarca kez küfür kelimelerini kullanmak anlamına geliyor.
Sövmeye karşı olanlar onun kişiyi kaba, eğitimsiz ve güvenilmez gösterdiğini söylüyor. Fakat uzmanlar, sövmenin insanı daha inandırıcı kılma ve acı ve sıkıntıdan kurtulma gibi bazı şaşırtıcı yararları olduğunu ifade ediyor.
Bazı psikologlar söverken beynimizin dil ile ilgili bölümünden farklı bir bölgenin devreye girdiğini söylüyor.
Normalde dilin birçok unsuru kortekste ve beynin sol yarıküresinde yer alırken, sövmenin beynin çok daha eski ve ilkel bir bölümüyle ilgili olabileceği belirtiliyor.
Küfür ifadeleri
Küfür olarak kullandığımız tabu kelimeler ülkeden ülkeye değişir. İngilizcede kullanılan küfür kelimelerinin dinsel kökenleri vardır.
Küfürün beynin çok daha eski ve ilkel bir bölümüyle ilgili olabileceği belirtiliyor.
Vücudun bazı bölgeleriyle ilgili kelimeler de bugün küfür olarak kullanılıyor. Fakat bu her zaman böyle olmamış, eskiden insan vücuduna daha az tabu işlevi biçilmişti.
Sövme konusunda kitap yazan Melissa Mohr’a göre, Rönesans sırasında her şey değişti ve cinsellik ifade eden kelimeler daha güçlü hale geldi. “Protestan Devrim’in gerçekleşmediği yerlerde dini küfür kelimeleri hala güçlü” diyor Mohr.
Asya ülkelerinde birçok küfür ifadesi sosyal statüye, atalara ve itibara yöneliktir.
Mohr, Japonlarda küfür ifadelerinin olmadığı yönünde yanlış bir algı olduğunu belirtiyor. Oysa seks ve dışkıyla ilgili her tür kelimenin yanı sıra, Japoncada hakaret içeren çok sayıda ifade olduğunu söylüyor.
İşaret dilinde de buruna yönelik işaretler ‘çirkin’, ‘sıkıcı’, ‘kendini beğenmiş’ gibi anlamlar içermek üzere kullanılıyor.
İkna gücü
Bir deneyde, küfür eden insanların ellerini daha uzun süre soğuk suda tutabildiği görüldü.
Fakat son araştırmalar sövmenin birçok yararı olduğunu gösteriyor.
Bunlardan en barizi sövmenin etkili iletişimi sağlaması. Sövme yoluyla bir cümlenin anlamını aktarmanın yanı sıra anlama yönelik duygusal tepkimizi de ifade etmiş oluyoruz.
Ayrıca öfke, tiksinti ya da acı gibi duygularımızı daha etkili ifade etmemizi ya da fiziksel şiddete başvurmadan karşımızdaki kişiye geri durması mesajı iletmemizi sağlıyor.
Araştırmalar sövmenin, verilmek istenen mesajın etkisini ve ikna gücünü artırdığını gösteriyor.
İnsanların internet ortamında daha fazla sövdüğü, örneğin Twitter kullanıcılarının ortalama konuşma sırasında sarf edilenden yüzde 64 daha fazla küfür ifadeleri kullandığı belirtiliyor.
İnsanların internet ortamında daha fazla küfür ettiği belirtiliyor.
Sövmenin ayrıca acıya dayanma gücünü artırdığı, ellerini buz dolu kovada bekleten deneklerin bu sırada sövmeleri halinde daha uzun süre soğuğa dayandığı görüldü.
Sövmekten ne kadar yarar sağladığınızın ölçüsü ise küfür kelimelerinin sizin için ne kadar tabu olduğuyla ilgili. Bu ise küçükken bu kelimeleri kullandığınızda ne kadar cezalandırılmış olduğunuza bağlanıyor.
Peki, sövmenin böyle yararları olabilirken, söven kişi açısından sövmek nasıl bir gösterge?
Yanlış algılar
Hakkımızda kötü bir izlenim bırakacağı kaygısıyla genellikle çekindiğimiz insanların yanında sövmekten kaçınırız.
Dil sadece insana özgü müdür?
Küfürün insanların temel bir ihtiyacını karşıladığı belirtiliyor.
1970’lerde yapılmış araştırmalar söven insanların daha az güvenilir bulunduğuna işaret ediyordu.
Fakat son araştırmalar söven kişinin alt sınıflardan, eğitimsiz, dil becerisi az gelişmiş olduğuna dair algının doğru olmadığını gösteriyor.
Yani sosyal statü yükseldikçe sövme genel olarak azalsa da, orta sınıfların üst kesimleri alt kesimlerinden daha fazla sövüyor.
Bütün bunlar bizim açımızdan ne gösteriyor?
“Tabu kelimeler evrenseldir. Sövmek, insan olarak herkesin sahip olduğu bir ihtiyacı karşılıyor” diyor Mohr.
- Çalıştığı bankada 39 milyon TL'yi zimmetine geçiren Bahar Korakan cezaevine gönderildi!Lefkoşa’da çalıştığı bankada 39 milyon TL'yi zimmetine geçirdiği ve söz konusu paraları kumarda harcadığı iddia edilen Bahar Korakan, 2 ay süreyle cezaevine gönderildi.29 Kasım 2024 Cuma 18:19KIBRIS
- Yakın Doğu Üniversitesi, İstanbul’da düzenlenen “10. Türk Tıp Dünyası Kurultayı”nda temsil edildiYakın Doğu Üniversitesi, İstanbul’da düzenlenen “10. Türk Tıp Dünyası Kurultayı”nda temsil edildi29 Kasım 2024 Cuma 16:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
- Erdoğan'a tepki: TRT World Forumu'nda Filistin protestosuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT World Forum'da yaptığı açıklamada İsrail'e atıf yaparken protesto edildi. Protestocular, Erdoğan'a "Gemiler Gazze'ye bomba taşıyor" sözleriyle seslenirken, Erdoğan, "Yavrum Siyonistlerin dili ağzı olma" dedi.29 Kasım 2024 Cuma 16:09TÜRKİYE
- Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) yeni yönetim kurulunu belirledi: Yeni Başkan ARUCAD Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi olduKıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) yeni yönetim kurulunu belirledi: Yeni Başkan ARUCAD Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi oldu29 Kasım 2024 Cuma 15:22KIBRIS
- Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda ev ortamının önemi ele alındı...LAÜ Akademisyeni Kahveci’nin de yer aldığı çalışmada Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda ev ortamının önemi ele alındı29 Kasım 2024 Cuma 15:21LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
- Tatar: “Maddi değerlerin peşinden koşulan bir dünyada, sanat ve kültür, bizlere özgürlüğün ve yaratıcılığın ifadesini sunar.”Ödüllü akademisyen sanatçıların 50 eserini buluşturan “Güzel Sanatlar Ekim Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımı ile Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı29 Kasım 2024 Cuma 15:05YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
- KKTC'ye iş adamını vurmaya geldiler, işte detaylarKKTC’ye bir iş adamını vurmaya gelen Mehmet Can Sarı ile ona yardım eden Ufuk Yakın ve Salahi Dereci Girne Cürümleri Önleme Şubesi ekiplerinin başarılı operasyonu sonucu yakalandı. Tutuklanan zanlılar sabah Girne’de mahkemeye çıkarıldı.29 Kasım 2024 Cuma 14:41KIBRIS
- Musmer Unilig'de DAÜ, ODTÜ’ye fark attıMusmer Unilig'de DAÜ, ODTÜ’ye fark attı29 Kasım 2024 Cuma 14:18BASKETBOL
- Hristodulidis “NATO’ya üyelik” başlığını açtı"Güney Kıbrıs’ın “NATO’ya giriş yörüngesinde olduğu” söylentilerini doğruladı.29 Kasım 2024 Cuma 14:14GÜNEY KIBRIS
- Ölüm nedeni açıklandıGirne’de, aniden rahatsızlanarak yaşamını yitiren John Frederıck Danıel BRASSINGTON'un ölüm nedeni açıklandı.29 Kasım 2024 Cuma 14:12GİRNE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.