“SOMUT ADIMLARLA İŞBİRLİĞİNE DEVAM”
Meclisi Başkanı Uluçay, TBMM Başkanı Şentop ile görüştü

05 Mart 2019 Salı 15:15
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü.
Meclis Şeref Salonu’nda gerçekleşen görüşmede Şentop’a, TBMM heyeti ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Murat Başçeri de eşlik etti.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM başkanı olarak ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türkü’nün milli iradesinin yansıdığı meclisin çatısı altında biraraya gelmekten çok memnun olduğunu söyledi.

ŞENTOP: “KIBRIS KONUSU TÜM DIŞ TEMASLARDAN DAHA ÖNEMLİ VE ÖNCELİKLİ”
TBMM’nin, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve egemenliğinin korunması ve adadaki gerçeklerden hareket ederek kalıcı bir barış sağlanması hususunda sarsılmaz bir kararlılığa sahip olduğunu dile getiren Şentop, TBMM olarak Kıbrıs konusuna tüm dış temaslarından önem ve öncelik verdiklerini belirtti.
Kendi başkanlığı döneminde de TBMM’nin Kıbrıs Türk halkının onurlu davasını ilk günkü heyecan ve şevkle desteklemeyi sürdüreceğini kaydeden Şentop, “Kıbrıs konusunda bugüne kadar aldığı kararlara bağlı kalan TBMM, Kıbrıs Türküyle dayanışmasını da tüm imkanlarını da seferber etmeyi sürdürecektir” dedi.
Şentop, Kıbrıs Türkü’nün sürdürülebilir refahı ve güvenliği için KKTC’nin kurumsal kapasitesinin arttırılmasının ve ekonomik hamlesinin tamamlanmasının önemli olduğuna dikkati çekerek, bu hedef doğrultusunda turizm ve yüksek öğrenim gibi öncü sektörler başta, altyapı yatırımları dahil olmak üzere her alanda Kıbrıs Türk halkını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
Türkiye ile KKTC arasındaki eşsiz birlik ve beraberliğin bir göstergesi olan meclisler arasındaki mevcut işbirliği ve temasları daha da geliştirerek sürdürmeyi arzuladıklarını belirten Şentop, kasım ayında parlamentolar arası dostluk grubu kurulduğunu ve geçen hafta da dostluk grubu üyelerinin belirlenmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
MECLİSLERİN MİLLİ DAVADA EŞGÜDÜM İÇERİSİNDE HAREKET ETMESİ ÖNEMLİ
Dostluk gruplarının kısa sürede biraraya gelerek meclisler arasındaki mevcut işbirliğinin hangi alanlarda ilerletilebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunmasının yararlı olacağını düşündüklerini ifade eden Şentop, TBMM ile KKTC Meclisi’nin milli davada eşgüdüm içerisinde hareket etmesinin önemine işaret etti.
Şentop, bu amaçla parlamenterler arasındaki diyalog ortamının her zaman canlı tutulması gerektiğine ve yaşanan çözüm sürecinde gelinen kritik aşamada, uluslararası toplumun Kıbrıs meselesine ilişkin gelişmeleri Kıbrıs Türk halkından doğrudan dinlemesinin son derece yararlı olacağına inandıklarını belirtti.
KKTC’nin hak ve hukukunun korunmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Şentop, bu çerçevede TBMM’nin ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası faaliyetlere KKTC yetkililerinin de katılmasını çok önemsediklerini vurguladı.
Şentop, bu doğrultuda gerçekleştirilen faaliyetlere örnekler vererek, uluslararası aktivitelerin yabancı parlamenterleri davet etme açısından da önemli fırsatlar yarattığına işaret ederek, “KKTC’nin uluslararası alanda görünürlüğünün sağlanması için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.
Şentop, meclisler arasındaki tam istişare ve işbirliği sayesinde bu kritik dönemin başarıyla tamamlanacağına ve Kıbrıs Türkü’nün layık olduğu konumu kazanmasını sağlayacaklarına inancının tam olduğunu belirtti.
Uzun zamandır uygulamaya geçirilmesi beklenen yasa ve reformların da vakit kaybetmeden nihai hale getirilmesinin de yararlı olacağına inandıklarını kaydeden Şentop, “KKTC meclisinin bu reformlar çerçevesinde yasaları etkin bir şekilde çıkarması noktasında her türlü teknik desteği de vermeye TBMM olarak hazırız” dedi.
ULUÇAY: “SOMUT ADIMLARLA İŞBİRLİĞİNE DEVAM”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ise, Şentop’a hem KKTC’yi hem de Meclisi ziyaretinden dolayı teşekkür ederek yeni görevinde başarılar diledi.
TBMM ile Binali Yıldırım’ın başkanlığında başlayan meclisler arası işbirliğini geliştirme açısından somut adımlar attıklarını ifade eden Uluçay, bundan sonraki süreçte de bıraktıkları yerden devam etmeyi umduklarını belirtti.
Meclisler arasındaki yakın işbirliğini geliştirerek, arttırarak, her iki ülkenin yararına olacak şekilde biçimlendireceklerini ifade eden Uluçay, özellikle dışilişkilerde TBMM ile paralel yol haritası çizdiklerini ve bu çerçevede TBMM’nin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmayı umduklarını söyledi.
Bu çerçevede başlattıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Uluçay, “gerek dışilişkiler çalışmalarında gerekse milletvekillerinin yasama çalışmalarında TBMM’nin bilgi ve tecrübesinden yararlanmayı arzuluyoruz” dedi.
“HER ALANDA İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEYİ ARZULUYORUZ”
Uluçay, her alanda işbirliğini geliştirmeyi arzuladıklarını dile getiren Uluçay, meclis çalışanlarının bu tecrübelerden yararlanması için de bir dizi faaliyet öngördüklerini, dostluk grubu oluşturduklarını anlattı.
2018’de ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle yoğun bir çalışma temposunda yaşanan sıkıntıların önüne geçebilmek için yasama faaliyetlerine hız verdiklerini anlatan Uluçay, “2019’a da aynı süratle başladık bu yıl yasama faaliyetleri, dışilişkiler daha yoğun şekilde ilerliyor “dedi.
TBMM’ye bugüne kadarki yakın ilgi ve alaka nedeniyle teşekkür eden Uluçay, Kıbrıs konusunda da her zaman birlikte çalıştıklarını ve gelinen noktada elde ettikleri kazanımların yoğun efor sonucunda elde edildiğini söyledi.
Kıbrıs konusunda da siyasi eşitliğin sağlandığı, sonuç odaklı, ucu açık olmayan, takvimlendirilmiş bir sürecin liderler arasında başlaması halinde kararlılıklarının devam edeceğini söyleyen Uluçay, “Dünyada hak ettiğimiz yeri almak için yıllardır verdiğimiz mücadeleye devam edeceğiz. Bunu bugüne kadar TC ile birlikte verdiğimiz mücadeleyle bu noktalara taşıdık taşımaya da devam edeceğiz” dedi.
Uluçay, önemli olanın halkın refahı, mutluluğu, huzuru olduğuna işaret ederek, bunu sağlamak için her zaman olduğu gibi TBMM’nin bilgi ve tecrübesinden yararlanarak çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.