25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

SOMA'DA MADENCİLER EYLEMDE, SENDİKA YÖNETİMİ İSTİFA ETTİ

Soma'da madenciler eylemde, Sendika yönetimi istifa etti

27 Mayıs 2014 Salı 13:59

301 madencinin 14 gün önce gerçekleşen faciada hayatını kaybettiği Soma'da işçiler, Türkiye Maden İş Sendikası Ege Şubesi'nin önünde toplandı.

Sendika yönetiminin istifasını etmesini isteyen protestocu işçiler, sendika binasına girmeye çalıştı ancak polis izin vermeyince arbede yaşandı.

Sendika önünde toplanan maden işçilerinin de sendikadan toplu halde istifa ettikleri belirtildi. Doğan Haber Ajansı, çıkan arbedede bir polisin bacağından yaralandığı bilgisini geçti.

Sendika Şube Başkanı Tamer Küçükgencay ve yönetim kurulunun beş üyesi, protestoların ardından istifalarını açıkladı. BBC Türkçe'ye konuşan istifa eden Maden İş Sendikası Ege Şubesi Müdürü Tamer Küçükgencay, istifa haberini doğruladı.

Küçükgencay, "Arkadaşlardan gelen istek üzerine istifa ettik. Neticede biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. Böyle bir acıdan sonra isteğe uyduk" dedi.

İstifa sebebinin dünkü eylemler olmadığını vurgulayan Küçükgencay, "Ben zaten istifa edecektim ama arkadaşlara yardımcı olmak için görevimde kalmıştım" şeklinde konuştu.

'Daha yeni seçilmiştik'

Eylemlerin hala devam ettiğini belirten Küçükgencay şöyle devam etti:

"Biz ayın 10'unda seçimle göreve gelmiştik, 13'ünde kaza oldu. Henüz mazbatasını bile almamış bir yönetimdik. Bundan sonra sendika seçimini yapar ve yolunu bulur."

Bir sonraki seçimlerin tarihini bilmediğini belirten Küçükgencay, tekrar aday olmayı düşünmediğini söyledi.

İşbaşı çağrısı

Doğan Haber Ajansı'nda (DHA) yer alan bir habere göre ise, taşeron olarak da adlandırılan dayıbaşların, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. adına işbaşı çağrısında bulundu. Ancak hiçbir işçi çağrıya uyarak işe gitmedi.

Haberde, dayıbaşların işçilere cep telefonu mesajı göndererek, Pazar akşamı işbaşı yapmaya çağırdığı belirtildi. Ancak işçiler, gerekli teknik incelemeler yapılmadan ocağa girmeyeceklerini ifade etti.

Ajans, ocaklarda havalandırma ve küçük göçüklerin onarımı için teknik ekibin bekletildiğini, zorunlu olmadıkça kimsenin ocağa girmediğini yazdı. DHA'ya konuşan güvenlik görevlileri, teknik ekip dışında kimsenin madene girmediğini söyledi. Güvenlik görevlileri, işçilerin de 1 Haziran tarihine kadar işbaşı yapmama kararını şirkete yöneticilerine ilettiklerini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA