28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

SOMA KÖMÜR İŞLETMELERİ'NİN MALLARINA TEDBİR

Soma Kömür İşletmeleri'nin mallarına tedbir

10 Haziran 2014 Salı 17:21

  • Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin tüm banka hesaplarına, araçlarına ve gayrimenkullerine tedbir konulmasına karar verildi.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden Mustafa Kocabaş'ın, anne ve babası adına avukat Hakan Kahraman, Soma Adliyesi'ne başvurarak tazminat davası açtı.

Avukat Kahraman, açtığı bu tazminat davası için de Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin mallarına tedbir konulmasını istedi. Aile adına yapılan bu başvuruyu inceleyen Soma 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi, ilk olarak şirketin bankalardaki hesapları ve elinde bulunan gayrimenkuller hakkında ilgili müdürlüklerden bilgi aldı.

Mahkeme, kendisine gelen mallarla ilgili belgeleri de inceledikten sonra şirket için şok bir karar verdi. Mahkeme, şirketin Türkiye Kömür İşletmeleri'ndeki tüm hakedişlerine ve alacaklarına, firmaya ait araçlarına ve gayrimenkullerine tedbir konulmasına kararı verdi.

Bu kararın hemen uygulamaya konulması için de, mahkeme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne, tüm bankaların genel müdürlüklerine, emniyet müdürlüklerine ve tapu müdürlüklerine yazı yazdı.

Diğer davalar için de emsal oldu

Mahkemenin bu tedbir kararı, aynı kazada hayatını kaybeden 301 işçi adına açılacak olan tedbir kararları için de emsal niteliğini taşımış oldu. Mahkemenin kararıyla, şirket, bankalardan hiçbir para akışında bulunamayacağı gibi elindeki araçlar ile gayrimenkullerini de başka kişilere, mahkemeler sonuçlanıncaya kadar devredemeyecek.

13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çıkan yangın sonrasında, 301 çalışan hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan adli soruşturmada ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA