SİYASİ PARTİLER ANASTASİADİS’İ TOPA TUTTU
Rum siyasi partileri doğalgaz konusunun müzakerelerde -sürecinin son aşamasında- görüşülmesini kabul etmesi nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i topa tuttukları bildirildi.

08 Ocak 2015 Perşembe 23:22
Rum siyasi partileri doğalgaz konusunun müzakerelerde -sürecinin son aşamasında- görüşülmesini kabul etmesi nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i topa tuttukları bildirildi.
Haravgi “Başkanlık Açıklamasından Çifte Musibet” başlığıyla yansıttığı haberinde Anastasiadis’in geçen Pazartesi günü yaptığı beyan-açıklamanın ardından Türkiye’nin yeni Navtex ilan ettiğini, doğalgazın da artık müzakere masasında olduğunu belirterek bunları “musibet” olarak niteledi, siyasi partilerin tepkilerini aktardı.
Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, bir kez daha maksatları Rum halkının çıkarlarının önünde tutmakla suçladığı Anastasiadis’in, siyasi parti başkanları toplantısının ardından yaptığı bu açıklama üzerine hem Türkiye’nin yeni Navtex yayımladığını hem de artık Rum tarafının, doğalgazı toprakla ilişkilendiren bir beyanı bulunduğunu vurguladı.
DOĞALGAZ ARTIK MÜZAKERE MASASINDA...
Kiprianu Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda yürüttüğü icraatlar nedeniyle Rum tarafının iki olumsuz sonuçla karşılaştığına işaret ederek bunları şöyle izah etti:
“1-Başkanlığı devralmasından iki yıl sonra, Kıbrıs sorununda özlü müzakereler yapmayı halen başaramadık. Türkiye yayımladığı iki Navtex ile daha önce hiç olmadığı kadar atak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin daha önce hiç sorgulanmayan bölgelerini sorguluyor ve kendi taleplerini kabul etmezsek doğal zenginliğimizi değerlendirmemize izin vermeyeceği şantajında bulunuyor. Uluslararası toplum da Türkiye’nin bu faaliyetlerine müsamaha noktasında ılımlı tepki gösteriyor.
2-Müzakerelerin batağa saptanmasıyla birlikte –ki bu çok tehlikelidir- Türkiye, Kıbrıs sorunu çözülmezse doğal zenginliğimizi değerlendirmede işimizi zorlaştırmaya çalışacak. En kötüsü de Türkiye’nin, Kıbrıslı Türklerle Rumlar olarak Kıbrıs sorununu çözemediğimiz ve taksimden çok da uzak olmayan çözümün bize dıştan dayatılması gerektiği mesajını vermesinin kolaylaştırılmasıdır.
Maalesef son iki yıldır yaptığımız bütün icraatlar bizi bu kötü duruma getirdi.
Başkan Anastasiadis geniş tabanlı hükümet propagandası yapıyor olmasına karşın Kıbrıs sorunundaki icraatları tek taraflı yapıyor. Ülkeyi meşgul eden bu çok büyük meselelerde de siyasi partilerle istişare etme, bir uzlaşı çözümü bulma gereği duymuyor, sadece DİSİ’nin desteğiyle tek taraflı ilerlemeyi yeğliyor.
Başkan Anastasiadis’i, 1977’den beridir uluslararası topluma ve Kıbrıs Türk toplumuna karşı taahhüt ettiklerimiz uygun bir çözümü gündeme getirecek inisiyatifleri en azından şimdi almaya çağırıyoruz”
“TÜRK TARAFINA YENİ KAZANIMLAR SAĞLADI...”
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’i “Kıbrıs sorunu çözülmeden doğalgazı müzakere etmeyeceği” tezini terk edip “doğalgazı Kıbrıs sorununun çözümünden önce görüşme tezini benimseyerek, kendi çizdiği kırmızıçizgilerden geri adım atmakla suçladı. Papadopulos “Anastasiadis’in stratejisinin ve ‘uslu çocuk’ politikasının başarısızlığa uğramakla kalmayıp Türk tarafına yeni kazanımlar sağladığı maalesef bir kez daha ortaya çıktı” dedi.
Vatandaşlar İttifakı, Başkanı Yorgos Lillikas aracılığıyla Rum Yönetiminin yeni Navtex’e göstereceği tepkiyle ilgili önerilerini iletti. İttifak, Türkiye’nin bu son hareketiyle “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin işlevsiz olduğu ve tasfiyesinin, herhangi bir çözümün temel şartı olduğu mesajını verdiğine dikkat çekti.
Simerini siyasi partilerin tepkilerini okurlarına “Tavizkarlıkla Suçluyorlar... Tehlikeli Gelişmelerden Söz Eden Partilerden Ağır ‘Suçlama’” başlığıyla aktardı.
ANASTASİADİS “GÜVENLİK KONSEYİ’NE BAŞVURUYU YENİDEN MASAYA KOYMALI”
Gazeteye göre EDEK, Anastasiadis’in inisiyatifini, Rum Yönetiminin ve “Kıbrıs Helen tarafının” geçmişteki gerileme davranışının aynı ve “trajik geri adım” olarak niteledi. Parti tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’nin elinde artık doğalgaz konusunun müzakerelere eklenmesi kazanımı var. Başkan Anastasiadis BM Güvenlik Konseyi’ne başvuruyu müzakere masasına yeniden getirmeli ve AB’den yaptırım uygulamasını istemelidir” iddiasında bulundu.
EURO.KO Anastasiadis hükümetine katılıyor olmasına karşın Anastasiadis’in Pazartesi günü açıkladığı inisiyatifine karşı çıktı ve Rum Başkanlık Köşkü’ne şu mesajı verdi:
“Bizim taraf sadece müzakerelerin yeniden başlaması için bir formül bulmakla kalmamalı, Kıbrıs MEB’indeki Türk enerji projelerinin engellemelidir. Kıbrıs’ın enerji planları, parsellerde yeni ruhsatlar verme prosedürü hızlandırılmalı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anlaşmaları ve stratejik işbirlikleri tamamlanmalıdır.”
“SON 40 YILDAN DERS ALINMADI...”
Ekologlar ve Çevreciler Hareketi yeni Navtex yayımlanmasının Anastasiadis hükümetinin Kıbrıs sorununda izlemekte olduğu tavizkarlığına cevap teşkil ettiği görüşünü ortaya koydu ve Rum Ulusal Konseyi’nde kararlaştırılan Türkiye aleyhine önlemlerin uygulanıp uygulanmayacağını sordu. Hareket “Maalesef son 40 yıldan ders alınmadı böylece vatan, bir kez daha Türkiye’nin iştahına bırakıldı” ifadesini kullandı.
Habere göre Anastasiadis’in inisiyatifine sadece DİSİ tam destek verdi. Parti Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu Türkiye’nin yeni hareketini kınadı ve Rum siyasi partilerini, Ankara’ya karşı mücadelede birlik olmaya çağırdı. DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun meseleyi Avrupa Halk Partisi’ne götüreceğini, hükümetin ise Türkiye aleyhine hukuki önlemler incelemek niyetinde olduğunu söyledi.
Erhürman, Siyasi Partiler Konseyi’ni toplantıya çağırdıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Siyasi Partiler Konseyi’ni toplantıya çağırdı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:33KIBRIS
Fidan: Kıbrıslı Türkleri izole etmeyi bırakın, kaliteli bir işbirliği başlatabilirizTürkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TRT World’de yayınlanan “One on One” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:01KIBRIS
Güney Kıbrıs’a 4 milyon 377 bin 114 turist geldiGüney Kıbrıs’a giden turistlerin sayısında yeni bir rekor kırıldığı ve kasım ayı sonuna kadar Güney Kıbrıs’a 4 milyon 377 bin 114 turist gittiği kaydedildi.18 Aralık 2025 Perşembe 18:01KIBRIS
Almanya’dan Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 200 bin euro bağışKayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Komite’ye 200 bin euro tutarında mali katkı sağladığını açıkladı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:00KIBRIS
Sağlık Bakanlığı selden etkilenen belediyelerle toplantı düzenlediSağlık Bakanlığı tarafından, sel felaketinden etkilenen 9 belediyenin sağlık ve su işleri birimleri ile Sağlık Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.18 Aralık 2025 Perşembe 17:59KIBRIS
Sahte diploma davası: Zanlı F.Ü.’nün davası 8 Ocak’a ertelendiGüzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı Nuray Necdet huzurunda görüşülen duruşmada, iddia makamı adına Savcı Damla Güçlü ve zanlı avukatı Doğa Zeki hazır bulundu.18 Aralık 2025 Perşembe 17:57KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta çiftçiler ve öğretmenler eylemdeGüney Kıbrıs bugün iki ayrı protesto eylemine sahne oluyor. Çiftçiler AB tarım politikalarını; öğretmenler ise yasal bir düzenlemeyi potesto etmek için eylemde.18 Aralık 2025 Perşembe 17:57GÜNEY KIBRIS
21 yaşında sürücü hayatını kaybetti21 yaşında sürücü hayatını kaybetti18 Aralık 2025 Perşembe 12:57GAZİMAĞUSA
Sıla Usar İncirli: Yolsuzluk ayyuka çıktı, hükümetin kalması zararCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, 2026 bütçesinin ''yolsuzluk bütçesi'' olduğunu belirterek, ''Yolsuzluk ayyuka çıktı, hükümetin kalması zarar'' dedi.18 Aralık 2025 Perşembe 11:44KIBRIS
Lefke Gazi Lisesi Okul Aile Birliği, okulun taşınmasına tepki gösterdi: Çağdaş binalar aynı kampüse inşa edilmeliLefke Gazi Lisesi Okul Aile Birliği, okulun mevcut kampüsünden taşınacağı yönündeki açıklamasına karşı çıkarak, öğrencilerin konteyner sınıflardan kurtarılmasını ve okulun kendi yerinde kalıcı binalarla güçlendirilmesini talep etti.18 Aralık 2025 Perşembe 11:39LEFKE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.