29 Mart 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

SİVAS KATLİAMINDA ÖLENLER ANILDI

Sivas katliamında ölenler anıldı

03 Temmuz 2014 Perşembe 17:23

Sivas'taki Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle hayatını kaybedenler, katliamın 21. yıldönümünde anıldı. 2 Temmuz 1993'teki katliamda 33 yazar ve sanatçı ile 2 otel çalışanı ve 2 saldırgan ölmüştü.

Alevi örgütleri tarafından düzenlenen etkinlik Pir Sultan Cemevi önünde başladı. “Madımak müze olsun” pankartının taşındığı etkinlikte “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları atıldı. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile HDP'li vekiller ve MYK üyeleri de Sivas'a gitti. Demirtaş konuşmasında “Bugün Soma da burada Roboskî de burada. Gezi de burada Berkin'in arkadaşları da burada. Eğer ezilen kimliğimizle, Alevisi, Yezidisi, Türkü, Sünnisi, Kürdü beraber olabilirsek çözemeyeceğimiz zorluk yoktur” dedi.

Davanın avukatlarından Şenal Saruhan ise bazı firari sanıklar için davanın zaman aşımına uğramasıyla ilgili olarak “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz" diye konuştu. 'Utanç müzesi' CHP ve MHP’nin ortak Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu da Twitter'dan “Madımak Oteli'nin bir ibret müzesi halinde gelecek nesillere birlikte yaşamanın yol göstericisi olarak tesis edilmesini arzu ederim” dedi. Sivas Valisi Alim Barut “Madımak Oteli” binasına giderek anı köşesine karanfil bıraktı. Anma etkinlikleri için kentte güvenlik önlemleri artırıldı. Kent girişlerinde arama noktaları oluştururken, polis kente giriş yapan araçları tek tek aradı. 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesindeki bombalama olayında hayatını kaybedenlerin aileleri anma etkinlikleri için Sivas'a geldi.

Uludereli aileler, üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığını belirterek etkinliklere katılma kararı almıştı. Katliam, Manisa, Antep ve Diyarbakır’da da protesto edildi. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kente gelen davetliler arasında bulunan yazar Aziz Nesin, ateşe verilen Madımak Oteli'nden kurtarılmıştı. Katliamdan sonra 190 kişi yakalanmış, bu kişilerden 124'ü hakkında "Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açılmıştı. Madımak Olayı'nın kilit ismi olarak anılan ve hakkında arama kararı çıkmasına rağmen bulunamayan dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak 2011'de ölmüştü. Yargıtay'ın 1997'deki bozma kararından sonra firar eden sekiz sanık ise halen yakalanamadı. Davanın firari olan beş sanık ile ilgili kısmı ise 13 Mart 2012'de zaman aşımına uğrayarak düştü.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA