25 Nisan 2024
  • Lefkoşa29°C
  • Mağusa28°C
  • Girne29°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul22°C
  • Ankara26°C

SINIR GERGİNLİĞİ BAŞLADI

Sınır Gerginliği Başladı

05 Aralık 2013 Perşembe 13:37

sinirDışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni ara bölgenin statüsüne saygı göstererek, gerginlik yaratacak politikalardan uzak durmaya davet etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rum çiftçilerin 7 Aralık Cumartesi günü Bostancı Kara Sınır Kapısı bölgesinde iş araçları ile düzenlemeyi planladıkları eylem değerlendirildi. Dışişleri Bakanlığı, Rum çiftçiler tarafından sınırların ihlal edilmesi durumunda gerekli tüm yasal tedbirlerin alınacağını vurguladı.

Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının, müzakere sürecinin yeniden başlamasının beklendiği bu dönemde, adada sükunet ortamının devam etmesini önemli gördüğü belirtildi.

Ara bölge içinde gerilimin tırmanmasının iki taraf arasındaki ilişkilere ve adadaki siyasal atmosfere zarar vereceğine dikkat çekilen açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının adada iki tarafın liderlerinin halklarını bir anlaşmaya motive etmeleri ve iki halkın birlikte barış içinde yaşayabilmesi için gerekli iyi niyet zeminini yaratmaları gerektiği görüşünde olduğu bildirildi.

YAKINEN TAKİP EDİLMEKTEDİR

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

“Rum çiftçilerin 7 Aralık Cumartesi günü Bostancı Kara Sınır Kapısı bölgesinde iş araçları ile düzenlemeyi planladıkları eyleme ilişkin gelişmeler Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir.

Kıbrıs Türk tarafı olarak, müzakere sürecinin yeniden başlamasının beklendiği bu dönemde, Ada’da sükunet ortamının devam etmesinin son derece önemli olduğu kanaatindeyiz. Ara Bölge içinde gerilimin tırmanması iki taraf arasındaki ilişkilere ve Ada’daki siyasal atmosfere zarar vereceğinden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, ara bölgenin statüsüne saygı göstererek böylesi hareketlerden kaçınmaya, gerginlik yaratacak politikalardan uzak durmaya ve buna yol açacak hareketlere karşı gereken tavrı sergilemeye davet ediyoruz.

Kıbrıs Türk tarafı Ada’da iki tarafın liderlerinin halklarını bir anlaşmaya motive etmeleri ve iki halkın birlikte barış içinde yaşayabilmesi için gerekli iyi niyet zeminini yaratmaları gerektiği görüşünü muhafaza etmekte ve bu yönde kendi adına gerekli tüm adımları atmaktadır. Rum yönetiminden beklentimiz, bu gibi provokatif tavırların iki taraf arasında güven inşa edilmesine hizmet etmediğinden hareketle, gerekli tedbirleri alması yönündedir.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nden beklentimiz ise kendi sorumluluğu altında olan ara bölgenin ve tarımsal güvenlik hattının ihlali ihtimaline karşı gerekli tedbirleri alması ve olası ihlali önlemesi yönündedir.

Bununla birlikte, Rum çiftçiler tarafından sınırlarımızın ihlal edilmesi durumunda gerekli tüm yasal tedbirleri alacağımızı da bu vesile ile bir kez daha vurgulamakta fayda görmekteyiz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA