29 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

SİLAH KAÇAKÇILARI HAPSE GÖNDERİLDİ

Silah kaçakçıları hapse gönderildi

27 Mart 2015 Cuma 09:00

Türkiye’den jet ski ile Tatlısu sahiline gelerek beraberlerindeki 2 adet tabanca ve 8 adet canlı mermiyle yasa dışı yollardan KKTC’ye giriş yapan sanık Salaattin Delibaş ve Ramazan Akyıldız Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı…

Gamze BAYKUR

Türkiye’den jet ski ile Tatlısu sahiline gelerek beraberlerindeki 2 adet 9 mm çapındaki tabanca ve 8 adet 9 mm çapındaki canlı mermiyle yasa dışı yollardan KKTC’ye giriş yapan sanık Salaattin Delibaş ve Ramazan Akyıldız Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. “Kanunsuz ateşli silah taşıma”, “Kanunsuz ateşli silah tasarrufu”, “Kanunsuz ateşli silah ithali” “Kanunsuz patlayıcı madde taşıma”, “Kanunsuz patlayıcı madde tasarrufu” ve “Kanunsuz patlayıcı madde ithali” davalarından yargılanan sanık Delibaş 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.  “Kanunsuz ateşli silah taşıma”, “Kanunsuz ateşli silah tasarrufu”, “Kanunsuz patlayıcı madde taşıma” ve “Kanunsuz patlayıcı madde tasarrufu” davalarından yargılanan sanık Akyıldız ise 1 yıl hapis cezasına mahkum edilirken, kabul etmediği “Kanunsuz ateşli silah ithali” ve “Kanunsuz patlayıcı madde ithali” davalarından ise beraat etti.

TÜRKİYE’DEN JET SKİ İLE TATLISU SAHİLİNE GELMİŞLERDİ

Sanık Salaattin Delibaş ile Ramazan Akyıldız, 8 Ekim 2014 tarihinde kullanımlarındaki jet ski ile Tatlısu sahiline gelerek onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ye giriş yapmışlardı. 10 Ekim 2014 tarihinde ise Esentepe Alagadi 3 Plajı’nda polis ekipleri tarafından suçüstü tespit edilerek tutuklanan sanık Delibaş ile Akyıldız’ın kullanımlarındaki jet skide yapılan aramada 2 adet 9 mm çapında tabanca ve 8 adet 9 mm çapında canlı mermi bulunmuştu.

GÜZELER: “SON YILLARDA BU TÜR SUÇLAR YAYGINLAŞMA EĞİLİMİ GÖSTERMEKTEDİR…”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Çiğdem Güzeler, sanık Salaattin Delibaş ile Ramazan Akyıldız’ı aleyhine getirilen davalardan suçlu bulup mahkum ettiklerini açıkladı. “Kanunsuz ateşli silah taşıma” suçu için 10 yıla kadar, Kanunsuz ateşli silah tasarrufu”, “Kanunsuz ateşli silah ithali” “Kanunsuz patlayıcı madde taşıma”, “Kanunsuz patlayıcı madde tasarrufu” ve “Kanunsuz patlayıcı madde ithali” suçları için de 7 yıla kadar hapislik cezası öngörüldüğünü belirten Güzeler, işlenen suçların ciddi suçlar kategorisine girdiğini anımsattı. Güzeler, hiç kimsenin yasalara aykırı olarak yasaları hiçe sayarcasına kanunsuz patlayıcı madde ve kanunsuz ateşli silah taşımaya, tasarruf etmeye ve ithal etmeye hak ve yetkisi olmadığını belirtti. Son yıllarda bu tür suçların yaygınlaşma eğilimi gösterdiğine dikkatleri çeken Güzeler, bu gibi suçları işleyenlere karşı caydırıcı, ibret verici ve ıslah edici cezaların verilmesi gerektiğini vurguladı.

“BU SUÇLARDAN DOLAYI TOPLUM BİREYLERİ SON DERECE RAHATSIZ…”

Bu tür suçlardan dolayı toplum bireylerinin son derece rahatsız ve tedirgin olduğunu belirten Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Çiğdem Güzeler, bu tür fiillerle insanların huzur ve güven içinde yaşam haklarının zedeleneceği, can ve mal güvenliğinin ortadan kalkacağının aşikar olduğunu dile getirdi. Güzeler, toplum bireyleri tarafından da hoş karşılanmayan, toplumda huzursuzluk, tedirginlik, korku ve endişeye yol açan bu tür suçları işleyenlere mahkemelerin hoşgörülü davranmasının ve bu tür suçları hafife almasının düşünülemeyeceğinin altını çizdi.

SANIK DELİBAŞ, YARGILANMAKTAN KAÇTI…

Sanık Salaattin Delibaş’ın 2008 yılında işlediği suçlardan yargılanıp ceza almamak için yasa dışı yollardan KKTC dışına kaçtığını ve 6 yıl sonra yine yasa dışı yollardan KKTC’ye giriş yaptığını anımsatan Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler, sanık Delibaş’ın bunlarla yetinmeyip beraberinde 2 adet tabanca ile 8 adet canlı mermi getirerek KKTC’ye ithal ettiğini ifade etti. Sanık Delibaş’ın görüleceği üzere önceki suçlarından pişman olup teslim olacağı yerde ısrarla suç işlemeye devam ettiğini belirten Güzeler, sanık Ramazan Akyıldız’ın ise para kazanmak için konu suçları işlediğini söyledi. Güzeler, yine sanık Akyıldız’ın tabanca gibi öldürücü etkiye sahip bir silahın varlığını öğrendikten sonra polise gidip haber vermek yerine sırf para kazanmak amacıyla taşıyıp tasarrufuna aldığını belirterek, başka insanların eline geçip çok üzücü sonuçların meydana gelebileceğini önemsemeden sessiz kalmasını hoş görmenin mümkün olmadığını söyledi.

VERİLECEK EN UYGUN CEZA HAPİS CEZASI…

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Çiğdem Güzeler, sanıklara verilmesi gereken en uygun cezanın hapis cezası olması gerektiğini açıkladı. Sanık Ramazan Akyıldız’ın sanık Salaattin Delibaş tarafından ikna edilerek konu suçları işlediğini belirten Güzeler, tabancaların ise sanık Delibaş tarafından temin edilerek KKTC’ye ithal edildiğini anımsattı. Güzeler, sanık Delibaş’ı 5 yıl hapis cezasına mahkum ederken, sanık Akyıldız’ı ise 12 ay hapis cezasına mahkum etti. Ayrıca Güzeler, sanık Akyıldız’ın kabul etmediği “Kanunsuz ateşli silah ithali” ve “Kanunsuz patlayıcı madde ithali” davalarından ise beraat etmesine karar verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA