SİGARAYI BIRAKANLARA 6 ETKİLİ ÖNERİ!
Başta kanser olmak üzere çok sayıda hastalığın ana nedeni olan sigaradan kurtulmak isteyenler, iştahlarının açılmasından ve kilo almaktan endişe ediyor.

21 Şubat 2020 Cuma 21:00
Sigarayı bırakan kişilerde en sık karşılaşılan problemlerden birinin kilo alımı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, araştırmalara göre, sigarayı bırakanların ortalama 2-5 kilo aldıklarını belirtti.
Sigaranın içindeki 5 bin zararlı maddeden biri olan nikotinin çok güçlü bir biyokimyasal etkiye sahip olduğunu, bu nedenle de iştahı baskıladığını dile getiren Bilgili’ye göre, sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha az iştahlı oluyor.
Özellikle sigaraya psikolojik bağımlılığı olanlarda sigarayı bıraktıktan sonra aşırı yeme isteği olduğunu, yüksek kalorili besinlere eğilimin arttığını belirten Bilgili, sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma endişesi yaşayanlara önerilerini 6 başlık altında şöyle anlattı:
Lokmanızı çok çiğneyin: Sigarayı bırakan kişilerde tat ve koku alma duyusu iyileşiyor. Böylece yemeklerden keyif alınmaya başlanıyor, haliyle yeme isteği de artıyor. Bunun önüne geçmek için yemekleri yavaş tüketerek her lokmanın keyfini çıkarın ve lokmanızı çok çiğneyin. Çünkü hızlı yemek de alınan kalori miktarını artırıyor. Porsiyon büyüklüklerini azaltarak, ana yemeklerde küçük, salatalarda büyük kase ve tabak kullanarak da kilo alımının önüne geçebilirsiniz.
Tatlı yerine kuruyemiş tüketin: Size sigarayı hatırlatan yiyeceklerden vazgeçin. Örneğin, çay ve kahve size sigarayı çağrıştırıyorsa, onun yerine aşırıya kaçmamak kaydıyla yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Evde veya işyerinizde enerji yoğunluğu yüksek besinler bulundurmayın. Diyabet hastası değilseniz, aşırı tatlı isteğiniz olduğunda çikolata, pasta yerine şeker oranı diğer meyvelere göre biraz daha yüksek olan hurma, incir, çilek, muz gibi meyveleri ölçüsüne dikkat ederek tercih edebilirsiniz. Kuruyemişlerde kavrulmamış olanları seçin ancak miktara dikkat edin. Ara öğünlerde 1 çay bardağı tuzsuz kabak çekirdeği veya tuzsuz leblebi ya da 10 adet çiğ badem veya fındık veya 3 tam ceviz miktarını aşmayın.
Su tüketiminizi artırın: Sigara içen kişilerin vücudunda toksik madde birikimi yükseliyor. Bunların atılabilmesi için su en iyi kaynak. Gün içerisinde içeceğiniz suyun, sindirim sisteminizin rahat çalışması ve beraberinde ağırlık kaybınız için kolaylaştırıcı olacağını unutmayın; bu nedenle her gün en az 8-10 su bardağı su için. Sıvı alımının karşılanmasında ayran, cacık, ıhlamur, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edebilirsiniz.
Posa tüketimini artırın: Posalı yiyeceklere daha çok yer verin. Tam tahıllı ve kepekli ürünleri tercih edin. Posadan oldukça zengin ıspanak, semizotu, kabak, pazı gibi sebzelerle, elma, armut, kayısı, şeftali, erik gibi meyveleri tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller hem bitkisel protein hem de çok iyi bir posa kaynağı olduğundan haftada en az 1 kez sofralarınızda yer verin. Kefir, yoğurt gibi bağırsak dostu probiyotik bakteri içeren besin tüketimini arttırın. Böylece hem sigarayı bırakan kişilerde en sık rastlanan kabızlığa karşı önlem almış hem de kilo kontrolünü sağlamış olacaksınız.
Mutlaka hareket edin: Kendinize zaman ayırın ve günlük hareketinizi artırın. Her gün en az yarım saat tempolu ve düzenli yürüyün. Sabah kahvaltıdan önce 15 dakika boyunca karın kaslarının çalışmasını sağlayın. Böylece kilo almaya karşı çok önemli bir kazanım elde etmiş olursunuz.
Mevsim sebzesi olan semizotu tüketin: Sigara içenlerde kalsiyum, demir ve D vitamini eksikliği daha fazla görülür. Yaz aylarında güneşten doğru saatlerde bol bol faydalanmak, süt ve süt ürünleri tüketmek, yeterince balık tüketmemek gibi durumlarda diyetisyen önerisi ile gerekirse omega-3 takviyesi almak gerekebilir. C vitamini sigaranın bıraktığı hasarı gidermede önemli rol oynar. C vitaminden zengin çilek, kivi, nar, greyfurt gibi meyvelerle biber, brokoli, ıspanak ve özellikle mevsim sebzesi olan semizotu gibi yeşil yapraklı besinler tüketmek de hem toksin atımı hem de kilo alımını önlemek açısından faydalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esentepe'de yangın çıktı! İşte detaylar...Esentepe'de yangın çıktı!25 Temmuz 2025 Cuma 14:35KIBRIS
Geri viteste bıraktığı araç kardeşinin ölümüne neden oldu: Ümmü Mutlu tutuksuz yargılanacakHaspolat’ta kardeşinin ölümüne neden olan kazayla ilgili tutuklanan Ümmü Mutlu, mahkemeye çıkarıldı. Aracı geri viteste bırakarak küçük kardeşi Yusuf Mutlu’nun ölümüne sebep olduğu belirtilen zanlı, 30 bin TL'lik teminata bağlandı.25 Temmuz 2025 Cuma 14:05KIBRIS
Rum basınından iddia: Limasol yangınına “yeterli müdahale” yapılmadı!Rum basını, Güney Kıbrıs’ta çarşamba günü başlayan ve Limasol’un dağlık kesimleri başta olmak üzere yaklaşık 125 kilometrekarelik bir alanı yok eden yangına yeterli müdahale yapılamadığı gerekçesiyle halkın öfkeli olduğuna yer verdi.25 Temmuz 2025 Cuma 12:47GÜNEY KIBRIS
Gazimağusa’da park yeri kavgası: Demir çubukla ciddi darpPolis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, araç parkı nedeniyle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Demir çubukla bir kişinin başına vuran D.G. dahil 5 kişi tutuklandı, soruşturma sürüyor.25 Temmuz 2025 Cuma 12:46GAZİMAĞUSA
Simon Aykut’un serbest bırakılma talebine ilişkin karar Pazartesi alınacakEski Kıbrıs Rum taşınmazlarını suiistimal ettiği gerekçesiyle Güney Kıbrıs’ta tutuklu bulunan Simon Aykut, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yeniden şartlı tahliye talep etti. Mahkeme kararını Pazartesi açıklayacak.25 Temmuz 2025 Cuma 12:44GÜNEY KIBRIS
İtalya’dan o yasaya ilk onay: Kadın cinayetlerine ömür boyu müebbetİtalya’da Başbakan Giorgia Meloni hükümetinin hazırladığı ve kadın cinayetlerinde ömür boyu hapis cezası öngören yasa tasarısı, İtalyan parlamentosunun üst kanadı Senato’da oy birliğiyle kabul edilerek yasama sürecinde ilk onayını aldı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:43AVRUPA
Lefkoşa ve Gazimağusa’da hırsızlık: İki tutuklamaLefkoşa’da bir internet kafede bir şahsa ait para cüzdanı ile birlikte içerisindeki paraları, kimlik kartları ve bankamatik kartını çalan 20 yaşındaki şahıs tutuklandı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:11KIBRIS
Girne’de aracın çarptığı 14 yaşındaki çocuk yaralandıGirne’de bir aracın çarptığı 14 yaşındaki çocuk yaralandı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:11KIBRIS
49 yaşındaki Mesut Şahin hayatını kaybettiPolis, Gazimağusa’da sakin 49 yaşındaki Mesut Şahin’in dün saat 14.30 sıralarında evinde yaşamını yitirmiş şekilde bulunduğunu bildirdi.25 Temmuz 2025 Cuma 12:10KIBRIS
Lefkoşa’da asfaltlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor25 Haziran’da başlayan ihale kapsamında 3 bölgede, 16 sokakta toplam 3.000 ton asfalt döküldü. LTB’nin 40 milyon TL’lik yatırımıyla yürütülen çalışmalar Göçmenköy’ün ardından Haspolat’ta devam edecek.25 Temmuz 2025 Cuma 11:11LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs