SİGARA AKCİĞERE KIZGIN BİR İĞNENİN BATMASI GİBİ ZARAR VERİYOR
Sigara Akciğere Kızgın Bir İğnenin Batması Gibi Zarar Veriyor

08 Şubat 2021 Pazartesi 14:47
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sigaranın akciğerlere verdiği zararı "Bir toplu iğneyi ateşte kızdıralım, akciğere batırıp çıkaralım. Sigaranın insanda yaptığı etki bu. Bu her sigara içildiğinde aynı etkiyi yapıyor." sözleriyle anlatarak, sigarayı bırakmanın geleceğe yapılacak en büyük yatırım olduğunu söyledi.
Göğüs hastalıkları uzmanı olan Prof. Dr. Tabakoğlu, AA muhabirine sigaranın pek çok hastalığın ve kanser türünün ana nedeni olduğunu söyledi.
Sigaranın içinde insan sağlığına zararlı binlerce zehirli madde olduğunu belirten Tabakoğlu, "Bir zehir düşünün bir insan onu aldı ve öldü. Bu durumda kimse o zehre yaklaşmaz. Ama bir zehir düşünün, kullandınız ve sizi 25 yıl sonra öldürdü. İşte sigara böyle bir zehir." dedi.
Tabakoğlu, Türkiye'de yılda 100 bin, dünyada ise 4 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Sigaranın ölümcül etkisinin yıllar içinde ortaya çıktığına dikkat çeken Tabakoğlu, "Şu anda Kovid-19 salgını yaşıyoruz. Tüm dünya kilitlendi, sokağa çıkma yasakları oluyor, okullar tatil, birçok önlem alınıyor çünkü öldürücü bir hastalık var. Salgın dolayısıyla neredeyse 1 yıl içinde yaklaşık 25 bin kişi öldü. Sigara ise bunun 4 katı yani yılda 100 bin kişinin ölümüne neden oluyor ama biz durumun vahametinin farkında değiliz." diye konuştu.
"LÜTFEN KENDİNİZİ DAHA ÇOK YARALAMAYIN"
Sigara içmeyi "kızgın bir iğneyi akciğerlere batırıp çıkarmaya" benzeten Tabakoğlu, şunları kaydetti:
"Bir toplu iğneyi ateşte kızdıralım, akciğere batırıp çıkaralım. Sigaranın insanda yaptığı etki bu. Bu her sigara içildiğinde aynı etkiyi yapıyor. Yıllar içinde yüzlerce, binlerce paket sigara içildikçe akciğeri tamamen kaybedilmiş bir hasta ortaya çıkıyor.
Bu akciğer rezervlerini yitirmiş bir hasta demek, bu KOAH hastalığı demek, bu akciğerde kanser oluşumuna ortam hazırlanması demek ve her türlü hastalığa hazır insan demek. Basit bir grip bile yatağa düşürmeye neden olabiliyor. Lütfen kendinizi daha çok yaralamayın."
"GELECEĞE YAPACAĞINIZ EN BÜYÜK YATIRIM SİGARAYI BIRAKMAKTIR"
Prof. Dr. Tabakoğlu, sigaranın vücuttaki tüm damar ve dolaşım sistemlerini bozarak, insanların yaşam kalitesini düşürdüğünü ve ölümlere sebep olduğunu dile getirdi.
Sigaranın sağlığa olan zararlarının yanı sıra ekonomik etkisinin de büyük olduğunu anlatan Tabakoğlu, şöyle devam etti:
"Hem üretim hem tüketim hem de sağlık masrafları anlamında bir ülkeyi mahveden önemli bir sağlık sorunu. Hayatımızda hep geleceğe yatırımdan bahsederiz. Geleceğe yapacağınız en büyük yatırım sigarayı bırakmaktır. Çünkü 10-20 yıl sonra rahat bir nefes alabilmek için, şu dert olmasa malımı mülkümü veririm diyeceğiniz sebepleri ortadan kaldırıyor sigarayı bırakmak. Bir rahat nefes almanın maliyeti hiçbir şeye bedel değil. Özellikle salgının yaşandığı bugünlerde sigarayı bırakmanın tam zamanı. Sigara Kovid-19'un mortalitesini artıran bir neden. Bundan dolayı sigara içenlerin sigarayı bırakarak bu beladan hem kendilerini hem sevdiklerini hem de ülkesini kurtarmalarını diliyorum."
Erhürman: Bostancı’da seyrüsefer hizmeti başladı, Derinya’da henüz başlamadıErhürman, Bostancı sınır kapısında seyrüsefer işlemlerinin başladığını ilk açıkladı.16 Mart 2026 Pazartesi 18:15KIBRIS
Kadir Gecesi bugün idrak edilecekKur’an-ı Kerim’de “bin aydan daha hayırlı” olarak bildirilen Kadir Gecesi, bugün dualarla karşılanacak.16 Mart 2026 Pazartesi 10:05KIBRIS
Annelerin Dijital Dünyadaki Yeri Güçleniyor!Alanında uzmanların yer aldığı etkinlikte, dijital okuryazarlık ve teknoloji destekli eğitim konuları ele alındı.16 Mart 2026 Pazartesi 10:05KIBRIS
Oscar Ödülleri: One Battle After Another, 'En İyi Film' dahil altı ödülün sahibiSinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Akademi Ödülleri sahiplerini buldu.16 Mart 2026 Pazartesi 10:03KÜLTÜR/ SANAT
Elektriğe zam hazırlığı! Hem de okkalı!Elektriğe zam hazırlığı! KIB-TEK de zam hazırlığı var.16 Mart 2026 Pazartesi 09:56KIBRIS
Döviz haftaya nasıl başladı?Döviz haftanın ilk gününe nasıl başladı?16 Mart 2026 Pazartesi 09:30PARA BORSA
Bu hafta hava nasıl?Meteoroloji Dairesi’nin 14-20 Mart tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre; bölge alçak basınç sistemi ile soğuk ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak.16 Mart 2026 Pazartesi 09:20HAVA DURUMU
Yol trafiğe güvenli şekilde açıldı, düşen kaya parçaları temizlendiLefkoşa–Girne Anayolu’nun Darboğaz mevkiinde yola düşen kaya parçaları, özel bir şirkete ait iş makinesi yardımıyla temizlenerek yol güvenliği yeniden sağlandı.15 Mart 2026 Pazar 22:26KIBRIS
Genel Kurul duyurusuAGORA CİMNASTİK İHTİSAS SPOR DERNEĞİ OLAĞAN GENEL KURUL ÇAĞRISI15 Mart 2026 Pazar 19:23KIBRIS
Üstel'den de Tatar politikası! "F-16’larımıza ‘hoş geldiniz’ diyemeyenleri de bu halk görüyor"UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, Lefke ziyaretinde yaptığı açıklamada UBP’nin zor zamanlarda hükümetten kaçan bir parti olmadığını söyledi.15 Mart 2026 Pazar 19:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.