26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele23°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

SERMAYENİN ZAFERİ!

Sermayenin zaferi!

17 Nisan 2014 Perşembe 12:31

Güvenli yol sağlamak hedefiyle 15 yıldan beri Bakanlar Kurulu kararı ile tali yollara getirilen giriş- çıkış yasağı iki şirketin talebiyle ayaklar altına alındı.

Karayolları Dairesi Müdürü, tali yol iznini, Lavinyum ve Asok’un Karayolları Dairesi’ne müracaatları üzerine verdiklerini kaydederek, girişin “emniyetli” şekilde düzenleneceğini savundu

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise, “Karayolları Dairesi’nin, diğer resmi kuruluşların görüşlerine değer vermeden, kalıcı çözüm üreteceğine geçici ve göstermelik çözümlerle, insan hayatını tehlikeye atma hakkı yok” dedi.

 Rana SARRO

Lefkoşa - Girne anayolu üzerinde Boğaz mevkiinde Lavinyum Sitesi ve ASOK Mobilya Mağazası’nın olduğu servis yollarına eklenen otoyol bağlantısı, trafik güvenliği konusunda endişelere yol açtı.

Gönyeli çemberinden Boğaz’a kadar olan yolda, 15 yıldan beri yasaklanan tali yollara giriş ve çıkışların karayolları Dairesi’nin ani bir karıyla değiştirilmesi ise “sermayenin zaferi” olarak yorumlandı.

Girne -Lefkoşa istikametindeki otoyolun doğu kısmında kalan Lavinyum Sitesi ve ASOK Mobilya Mağazası’nın olduğu servis yoluna inşa edilen otoyol bağlantısının insan hayatını tehlikeye atacağı vurgulandı.

Öte yandan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Şehir Planlama Dairesi ve Polis Genel Müdürlüğü’nün, 100 kilometre hız sınırı olan bölünmüş yola, tali yol bağlanması ile kazaların artacağı konusunda endişeleri olduğu duyumunu aldığını söyledi.

Asok ve Lavinyum’un talepleriyle tali yol!

Gazetemize konuşan Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, Lavinyum Sitesi ve ASOK Mobilya Mağazası’na giriş izni verildiğini doğruladı. Erduran, tali yol için, Lavinyum ve Asok tarafından Karayolları Dairesi’ne başvuru yapıldığını belirtti.

Trafik güvenliğinin hiçe sayılacağı konusundaki endişlerle ilgili görüşleri yanıtlayan Erduran, otoyol bağlantısının ‘ayrılma şerit’ şeklinde yapılacağını belirterek, girişin “emniyetli şekilde” olacağını söyledi.

Tali yolların, bölgede faaliyette olan bir mağaza ve sitenin talebiyle yapılmasının nedeninin sorulduğu Nihat Erduran, bölgenin inkişaf alanı olduğu gerekçesiyle, tali yolun gerekli olduğunu kaydetti.

‘Trafik güvenliğini hiçe sayan bir uygulama’

Öte yandan Kıbrıs Şehir Plancıları Odası önceki gün yaptıkları açıklamada; Girne -Lefkoşa istikametindeki otoyolun doğu kısmında kalan Lavinyum sitesi ve benzer yollar için, ‘trafik güvenliğini hiçe sayan’ ve bilimsellikten uzak benzer bir uygulamanın da, ASOK Mobilya Mağazası’nın olduğu servis yoluna, şu an inşa edilen otoyol bağlantısı için yapıldığı belirtildi. Açıklamada, bu şekildeki uygulamalarla, trafikteki sorunların artacağına dikkat çekildi.

‘Defalarca kapatılmış, her seferinde dozerle açılmıştı!’

Hatırlanacağı üzere; Lefkoşa - Girne anayolu üzerinde Boğaz mevkiinde izinsiz açılarak anayoldan Asok Mobilya’ya doğru giriş sağlayan yol, daha önce de defalarca kapatılmasına rağmen plakasız bir dozer tarafından her defasında yeniden açılmıştı.

Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran da, yolun daha önce de defalarca kapatıldığını ve plakasız bir dozer tarafından her seferinde yeniden açıldığını açıklamıştı.

Avcı: Bakanlar Kurulu Kararı çiğneniyor

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Dr. Mehmet Zeki Avcı, bahse konu yolda, 15 yıldan beri tali yollara giriş ve çıkışların Bakanlar Kurulu Kararı ile yasaklandığına dikkati çekti ve şöyle konuştu:

“Gönyeli çemberinden Boğaz’a kadar olan yolda, -yolun inşa edildiği 15 yıldan beri- tali yollara giriş ve çıkışlar, Bakanlar Kurulu Kararı ile yasaklanmıştır. KKTC’de güvenli yol sağlamak hedefleniyordu.”

“Bunu bilerek inşaat yaptılar”

“Giriş- çıkışı olmayan bir tek yolumuz vardı. Bunun sağına ya da soluna yapılacak tüm inşaatlar izinlerini alırken, anayola giriş ve çıkış olmayacağını kabul ederek hatta imzalayarak inşaata başladılar.”

“Aniden giriş verme kararı alındı”

“15 yıldır tüm bakanlıklar buralara yol açılması taleplerini hep reddettiler. Şehir Planlama Dairesi’nin planlamasında da tüm bölgelerin yolu kullanabilmeleri için üst geçit- alt geçit önerilirdi. Ancak Karayolları Dairesi, aniden hem doğudaki, hem batıdaki yerlere giriş verme kararı aldı.”

“PGM, Şehircilik ve TKÖD’nin endişeleri var!”

“Ancak bize gelen bilgiler, Şehir Planlama Dairesi’nin ve Polis Genel Müdürlüğü’nün kazalar artacak diye endişeli görüşleri vardır. Burada yapılacak geçici yol olsa bile, insan hayatını tehlikeye atacak endişesini yaşıyoruz.”

 

“Ölümlerin fazla olduğu biliniyor!”

“Zaten Karayollarının yapmış olduğu birçok kavşaklarda ölüm sayılarının fazla olduğu bilinmektedir. Burada da yeni kavşaklar yaratılacağı için bu konuda endişe duyuyoruz. Bir de, şuanda 100 kilometre hız sınırı olan bu yolda, bu kavşaklar yapıldıktan sonra, büyük olasılıkla 65 km. tebelaları konacak, hatta belki de kameralar da dikilmeye çalışılacaktır.”

“İnsan hayatını tehlikeye atma hakkı yok”

“Yani özet olarak, Karayolları Dairesi’nin, diğer resmi kuruluşların görüşlerine değer vermeden, kalıcı çözüm üreteceğine geçici ve göstermelik çözümlerle, insan hayatını tehlikeye atma hakkı olmaması lazımdır. Burada biz herkesi sağduyuya davet ediyoruz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA