29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

SERDAR DENKTAŞ, EN BÜYÜK HAYALİNİ AÇIKLADI

Denktaş: İbiş’in rüyası gibidir ama olsaydı bugün her şey çok farklı olacaktı” dedi.

Serdar Denktaş, en büyük hayalini açıkladı

30 Mayıs 2016 Pazartesi 11:15

Çiğdem Aydın

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “En büyük hayalim KKTC’nin serbest ticaret bölgesi olmasıdır. İbiş’in rüyası gibidir ama olsaydı bugün her şey çok farklı olacaktı” dedi.

Diyalog’un “Eğer önünüzde hiç engel olmasaydı bu ülkede ilk iş olarak neler yapardınız?” sorusunu yanıtlayan Denktaş, Türkiye’nin merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1986’daki ‘Serbest Bölge’ önerisini anımsattı. Denktaş “Bunu yapsaydık Kıbrıs şimdi bir vergi cenneti olacaktı. Ama o treni kaçırdık” diyerek şunları kaydetti; 

“Bu ülke için en büyük hayalim burasının serbest ticaret bölgesi olmasıdır. İbiş’in rüyası gibidir ama keşke Türkiye Avrupa Birliği’ne girse Rum tarafı da AB’de zaten bizde ortada bu kurallara uymak zorunda olmayan bir bölge olarak kalsak bu ülke bambaşka bir noktaya gelirdi ama mümkün değil.  

Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması yaparak amacımız kendi ürünlerimizin Türkiye, Rusya, AB standartlarına ulaşması ve Mersin Limanı’na takılmadan Türkiye pazarına girmemizdir. 

Bunu sağladığımız takdirde bu ülkede çözüm konuşulmaz. Bunlar geçmişte bize önerilmişti ve rahmetli Özal’ın bize getirdiği ilk ekonomik programı 1986 yılında sendikalar yıkım paketi diye ayağa kalktığında biz bu ekonomik paketi hayata geçirmiş olsaydık bugün her şey çok farklı olacaktı. 

Ama özümseyemedik, uygulamaya koyamadık, sonrada paketi deldik ve içinden bir şeyler almaya kalktık oysa bütünü uygulanmalıydı. Bunu yapsaydık Kıbrıs şimdi bir vergi cenneti olacaktı. Bu KKTC adına bana göre yapılmış en büyük hatamız oldu. Büyük dış ticaretle uğraşan bir finans sektörü geliştirebilirdik ama o ipi kaçırdık.”

Maaşlar haber konusu olmamalı

Serdar Denktaş, UBP-DP hükümetinin kamu çalışanlarıyla, emeklilerin maaşlarını gününde ödeyeceğini, bunun artık haber konusu olmaktan çıkması gerektiğini söyledi.

Denktaş “Ben maaşlar ödenecek diye mesaj vermedim. Maaşların ödenmesi mecburiyeti var ve hükümetimiz bunu yapıyor”dedi.

Sigortaların durumu

Denktaş “Çözüm olması halinde Kıbrıslı Türklerin kendi sosyal sigorta sistemlerine bağlı olmaları öngörülüyor. Ama diğer yandan bir önceki Çalışma Bakanı bu sigorta kurumunun iflas ettiğini açıklamıştı. Siz ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Evet, sigorta sistemimiz çok iç açıcı değil. Battı diyemeyiz ama yeni gelirler bulmazsak bugünkü haliyle işi zor. Benim sayın Bakana söylediğim bizim bunu belli bir müddet Türkiye Sosyal Kurumu ile birlikte ele almamız gerekiyor. Çünkü geçmişte erken emeklilik vs gibi yanlış uygulamalar bizi çok uzun süre maaş ödeme zorluğuna itiyor. 12 topluyorsunuz 13 ödeme yapıyorsunuz bir çalışanın ödediği, çalışmayanın sayısının olması gerekenin üstünde çıkıyor. Her şeyden önce yeni gelirler bulmamız lazım ama örneğin sosyal sigorta sistemi içerisinde buna bir de genel sağlık sigortası kapsamını koymak istiyorsak bunun üzerinde çalışalım dedik. Yurt dışında yaşayan insanlarımız var onlar da yatırım yapabilsin ve gün gelir geri dönerlerse onlarda faydalanabilsinler. Bu müthiş bir şey güzel karşılandı.”

kaynak: diyaloggazetesi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA