23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C

SENDİKAL PLATFORM’DAN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARININ HAKLARI İÇİN EYLEM

Çalışma Bakanlığı önünde uyarı eylemi gerçekleştirecek...

Sendikal Platform’dan üniversite çalışanlarının hakları için eylem

14 Temmuz 2016 Perşembe 14:05

Sendikal Platform, üniversitelerdeki çalışma koşulları ve çalışanların yasal hakları konusunda “hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi” talebiyle 22 Temmuz Cuma günü saat 11.00’de Çalışma Bakanlığı önünde uyarı eylemi gerçekleştirecek.

Platform üyesi sendikalar 19 Temmuz’da Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nda (KTÖS) toplanarak üniversitelerdeki çalışma koşulları ve çalışanların yasal hakları konusunda geniş eylem planı da hazırlayacak.

Sendikal Platform adına Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan tarafından yapılan açıklamada “Kıbrıs’ın kuzeyinde var olan ekonomik yapı içerisinde emek sömürüsü, her geçen gün katmerlenerek artıyor” denildi.

“EMEKÇİLER KÖLELİK KOŞULLARINDA ÇALIŞMAKTA, İŞ YASASI’NDAN KAYNAKLANAN HAKLARI BİLE VERİLMEKTEDİR”

Sendikasız, güvencesiz, günde 8 saatten fazla çalışma; sosyal güvenlik yatırımlarının hiç yatırılmaması veya gerçek maaş üzerinden yatırılmaması; işçi, sağlığı ve iş güvenliği yasalarının uygulanmaması ve denetimlerin yapılmamasının özel sektör çalışanlarının temel sorunları olduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Özel sektörün neredeyse tamamında çalışan emekçiler kölelik koşullarında çalışmakta, İş Yasası’ndan kaynaklanan hakları bile verilmektedir.

Günde 8 saatlik çalışmanın karşılığı olan sefalet ücreti olan asgari ücret özel sektör çalışanlarına günde 12-14 saat çalıştırılarak ödenmektedir. Buna rağmen halen asgari ücrete komik denecek oranlarda, çalışanların yaşam koşullarını bir nebze de olsa rahatlatamayacak artışlar yapılmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada çokça tartışılan bir üniversitedeki çağdışı emek sömürüsü ve çalışma koşulları aslında yeni bir durum değildir.

Bu üniversitede yıllardır süregelen düzensiz maaş ödemeleri, sosyal güvenlik yatırımlarının hiç yatırılmaması veya asgari ücret üzerinden yapılması sır değildir.

Söz konusu üniversitenin çalışanlarının sorunlarının kamuoyu nezdinde tartışılmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdiğimizin altını çizmek isteriz. Ancak üniversite emekçilerinin yaşadığı sorunların aynılarını veya benzerlerini diğer özel üniversitelerin ve özel sektör çalışanlarının çoğunun da yaşadıklarını göz ardı etmememiz gerekir.

Ticarethane anlayışı ile eğitim veren tüm üniversitelerin çalışanları aynı sorunları yaşamaktadır.

Böylesi azgın bir sömürünün yaşandığı ülkemizde, bizler sendikal platform üyesi sendikalar olarak, bir kez daha vurgulamak isteriz. Bu sorunların ana kaynağı olarak sömürü düzeninden nemalanan sermaye sahipleri ve onların emrindeki siyasileri görüyoruz. Çünkü gelmiş geçmiş hükümetler ve Çalışma Bakanları yasaların uygulanması için ne denetim ne de herhangi bir yaptırım uygulamışlardır.”

“ÇÖZÜM SENDİKALAŞMADAN GEÇİYOR”

Bu sorunların çözümünün emekçilerin sendikalaşmasından geçtiği ifade edilen açıklamada “Özel sektörde sendikalaşmanın önünün açılması ile emekçilerin insani koşullarda çalışma ve insanca yaşayabilecekleri ücrete kavuşmak için daha güçlü mücadele zeminine sahip olacaktır” denildi.

Bu çerçevede Sendikal Platform üyesi sendikaların 19 Temmuz’da KTÖS'te toplanarak en geniş eylem planını görüşeceği dile getirilen açıklamada Platform’un 22 Temmuz Cuma günü saat 11.00’de işse Çalışma Bakanlığı önünde hükümetin, bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmesi için ilk uyarı eylemini gerçekleştireceği kaydedildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA