SEL İLE İLGİLİ RAPOR MECLİS’TE, POLİSİN DOSYASI BAŞSAVCILIK’TA
Ciklos mevkiinde 5 Aralık 2018’de aşırı yağış sonrasında meydana gelen sel felaketi sonucunda yaşanan can kayıplarıyla ile ilgili olarak trafik güvenliğinde ihmalin olup olmadığını araştırıp açıklığa kavuşturmak amacıyla kurulan komitenin raporunu görüşü

23 Aralık 2019 Pazartesi 15:41
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Girne-Lefkoşa istikameti üzerinde bulunan Ciklos mevkiinde 5 Aralık 2018’de aşırı yağış sonrasında meydana gelen sel felaketi sonucunda yaşanan can kayıplarıyla ile ilgili olarak trafik güvenliğinde ihmalin olup olmadığını araştırıp açıklığa kavuşturmak amacıyla kurulan komitenin raporunu görüşüyor.Rapor, Komite Başkanı UBP milletvekili Özdemir Berova tarafından okundu. Rapor, “Giriş, Lefkoşa-Girne veya Girne-Lefkoşa yolunun mevcut gelişimi, bulgular ve tespitler, sonuç ve öneriler“ olmak üzere 4 bölümden oluştu.
Berova, sonuç ve öneriler kısmında Polis Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan dosyanın Başsavcılık’ta olduğunu kaydetti. Berova, bu nedenle komitenin meydana gelen olayda herhangi bir şahsın, kurumun kusuru olup olmadığı, eğer kusur varsa kimlere hangi davaların okunması gerektiğine ilişkin sürecin Başsavcılık tarafından sürdürülmesi ve konunun da en erken zamanda sonuçlandırılması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.
DP milletvekili Serdar Denktaş, yerinden söz alarak komitedeki CTP’li ve UBP’li vekillerin HP’li vekillerin şerhlerine ne görüş bildirdiğini sordu. Berova, HP milletvekillerinin raporunun geneline olumlu oy verdiğini, ayrı düşündüğü konulara şerh belirttiğini, bunun komitede konuşulduğunu söyledi.
Denktaş, yine yerinden söz alarak “Bu meseleye politika karışmış gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, rapor üzerine söz aldı. Arıklı, bir gazetenin bu konudaki başyazısından bir kesit okudu.
Arıklı, komite raporunun değerlendirilmesinin, bunun kamuoyuna açıklamasının, olayın sorumlularının bulunmasının ve yargıya sevk edilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Yaşanan elim olayın sorumluların görevlerini yerine getirmediğini gösterdiğini belirten Arıklı, “Raporda, menfez temiz olsa, girişi ve çıkışı temiz olsa bu olay yaşanmayacaktı diye çok önemli bir tespit var” dedi.
Bu konuda İnşaat Mühendisleri Odası ile Ulaştırma Bakanlığı’nın karşı karşıya geldiğini söyleyen Arıklı, “İhale Türkiye’de yapıldı. Kazanan firma bizim yetkilileri ciddiye almadan yolu yaptı. Proje ve kontrolörlük Türkiye’ye aitti. Her şey bizim dışımızda oldubitti şeklinde bir hava yaratıldı. Bizim irademiz ve bilgimiz dışında bir yol yaptılar, bize teslim ettiler, biz de olduğu gibi kabul ettik, öyle mi? Raporun son bölümü talihsiz. Bütün aşamada KKTC yetkilileri devredeydi. Sorumlu sizsiniz…” ifadelerini kullandı.
Bu olayda topun Türkiye’ye atıldığını belirten ve bunu eleştiren Arıklı, yol yapım ihalelerinde şartnamelerin, plan ve projenin nasıl hazırlandığını da sordu.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de rapor üzerine söz aldı. Özyiğit, dörtlü koalisyondan önceki hükümetin söz konusu yolla ilgili karar aldığını, genişletme ve tadilat çalışmasının kendi hükümetleri döneminde başladığını söyledi.
Özyiğit, “Yol neye göre genişletildi, bunu kim denetledi? Belirsizlik var. Projeleri devrettik. İhaleleri Ankara’ya bıraktık. Kontrolü kim yaptı? Bu olacak iş değil. Karayolları Dairesi bostan korkuluğu mu? Niye orda müdür ve görevli personel var? Hiçbir fonksiyonları yoksa orayı da devredelim, gitsin…” şeklinde konuştu.
Osmanlıların ve İngilizlerin köprü ve menfez konusunda yaptığının 1974’ten beri ülkede yapılamadığını belirten Özyiğit, “Bu konuda sınıfta kaldık. Karayolları konusunda da sınıfta kaldık ve bu 4 gencin yaşamına mal oldu” dedi.
Ne projeye ne mühendise ulaşılamadığını söyleyen Özyiğit, “Elbette görüş alalım ama bu ülkenin gerçekleri, kendi coğrafi koşulları var. Bu ülkeye göre projeler yapalım. Bu eksik rapordan üzüntü duyuyorum. Projeye ve mühendise ulaşılmalıydı. Raporda, bizim Karayolları Dairemizin fonksiyonunun olmadığını görmek de çok üzücü” şeklinde konuştu.
Raporların, projelerin Türkiye’den alınması, ülkedeki ilgili birimler tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Özyiğit, “Birimlerimiz ayağa kalkmalı, sorumluluk almalı, görevini yerine getirmeli” dedi.
Meclis’te daha sonra CTP milletvekili ve Komite Başkan Vekili Fikri Toros söz aldı.
Toros, 11 Aralık’ta kurulan komitenin başkanı olduğunu anımsatarak, Haziran 2019’a kadar çalışmalara devam ettiklerini, hükümet değişikliği nedeniyle komite başkanlığı görevini Özdemir Berova’ya devrettiğini söyledi.
Komite ile ilgili olarak önce çalışma yöntemi belirlediklerini söyleyen Toros, başkan olduğu dönemde 6 toplantı yaptıklarını ifade etti, tamamlanmayan çalışmalar için Meclisten ek üç ay daha süre alındığını belirtti. Toros, Meclis’in yaz tatiline girdiğini, çalışmaların bu nedenle ekimde başladığını anlattı.
Komite toplantılarına katılan, kendi bakış açılarını ve katkılarını esirgemeyen kurumlar olduğunu söyleyen ve bunları Meclis kürsüsünden aktaran Toros, “Objektif bir sonuç raporu hazırladığımız kanaatindeyim. Sadece tespitlere değil, böyle bir felaketin yaşanmaması için yol göstergesi önerilere de yer verdik. Rapor olumlu bir sonuç veriyor. Katkı koyan paydaşlara ve komite üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.
Toros, “Her bulduğum fırsata standartların AB formlarında olması gerektiğini ifade ediyorum. Bu felaketin standart eksikliği nedeniyle yaşandığı ortada. Yol ve trafik standartları AB direktifleri ile uyumlaştırmalı. İster Ankara’da ister Lefkoşa’da olsun, yapılan tüm sözleşmelerde AB standartları esas olmalı. Uygunluk akreditesi standart kurumları tarafından denetlenmedi. Standartların yolda ve trafikte değil, sağlıkta, gıdada, hijyende, her alanda olması gerek” şeklinde konuştu.
Toros, komite raporunun ilgili mercilere dağıtıldığını, gerekli takibin de yapılacağını belirtti. CTP Milletvekili Fikri Toros, “Umarım bir daha böyle acılar yaşanmaz, hükümet ülkemizin hak ettiği koşullara ulaşması için standartların sağlanması için gereğini yapar” dedi.
Güzelyurt Belediyesi kaldırım çalışmalarını Yuvacık’ta sürdürüyorYuvacık Mezarlığı Çevresine ağaç dikimi25 Aralık 2025 Perşembe 18:24KIBRIS
DAÜ-VYK "Görevden alınmak istenmemizin nedeni aldığımız yasal karar""Neden ekonomik sıkıntılara yönelik önlem almadaki yetersizlik değil; aldığımız bir kararın geri aldırılmak istenmesi"25 Aralık 2025 Perşembe 18:21DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Grönland kime ait, Trump neden adaya ilgi gösteriyor?ABD Başkanı Donald Trump, Grönland'a özel bir elçi atadı. Atama, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki uçsuz bucaksız adayı bir kez daha dünya gündeminin merkezine taşıdı.25 Aralık 2025 Perşembe 17:24AMERİKA
Bakan Arıklı açıkladı: Trafik cezalarında hafifletmeye gidilecekBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, son dönemde artan trafik cezalarına ilişkin kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine dikkat çeken bir açıklama yaptı.25 Aralık 2025 Perşembe 17:06KIBRIS
Cezayir Meclisi, Fransız sömürgeciliğini suç sayan yasayı onayladıCezayir Meclisi, Fransa'nın ülkeyi sömürgeleştirmesinin suç olduğunu ilan eden ve Paris'ten özür ile tazminat talep eden yasayı oy birliğiyle onayladı.25 Aralık 2025 Perşembe 14:28AFRİKA
Sosyal sigorta emeklilerinin 13. maaşları ödendi: Kamu yarın ödenecek!Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamasa, sosyal sigortalar kapsamındaki emeklilerin 13. maaşlarının bugün ödendiği bildirildi.25 Aralık 2025 Perşembe 13:31KIBRIS
Şap hastalığıyla mücadele: 6 günde 35 bin 702 hayvan aşılandıTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Veteriner Dairesi, şap hastalığıyla mücadele kapsamında ülke genelinde 35 bin 702 hayvanın aşılandığını açıkladı.25 Aralık 2025 Perşembe 13:30KIBRIS
İskele'de Noel etkinliği... Buz gibi havada denize girdilerNoel Etkinliği, yabancı dostlarımızı bir araya getirdi. İskele’de yaşamlarını sürdüren yabancılar tarafından geleneksel hale gelen Noel Etkinliğinden elde edilen gelir bu yıl da Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağışlandı25 Aralık 2025 Perşembe 13:26İSKELE
Pamuklu Sanat Atölyesi’nde yılbaşına özel üretimMehmetçik Büyükkonuk Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Pamuklu Sanat Atölyesi’nde, çalışanlar yılbaşına özel olarak KeçeAda markası altında üretimlerini sürdürüyor.25 Aralık 2025 Perşembe 13:18İSKELE
Başkanlık makamından gözaltına alınan Sadettin Saran adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildiAdliye binası önünde çok sayıda Fenerbahçeli taraftar toplandı.25 Aralık 2025 Perşembe 13:15TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.