20 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa21°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?

Şekerin Zararları Nelerdir?

28 Temmuz 2013 Pazar 14:19

sekerŞeker hem içeceklerin içinde hem de yediğimiz pek çok şeyin yapısında bol bol bulunuyor ve özellikle ülkemiz mutfağında en sık rastlanan malzemelerden bir tanesi. Bol bol içtiğimiz çay ve kahvelerden tutun da pastalar, kurabiyeler, kekler ve diğer tüm hamur işi yiyeceklerde de gereğinden fazla bulunan şekerin insan vücuduna verdiği zararlar ise hafife alınamayacak kadar çok.

Özellikle daha çocukluktan itibaren sürekli olarak yoğun tüketimi gerçekleştirenlerde şekerin zararları nedeniyle oluşan sağlık sorunlarına sık sık rastlanıyor. Biraz da olsa beslenmeye dikkat ederek önüne geçilebilecek bu şeker kaynaklı sorunlardan size kısaca bahsederek neden şeker tüketiminizi kısıtlamanız gerektiğini göstermeye çalışacağız.

Şekerin zararları arasında sizin de daha önceden duymuş olabileceğiniz gibi kan şekeri dengesinin bozulması en başta gelmektedir. Özellikle vücutta bulunan ve kan şekeri dengesini sağlayan insülin hormonunun fazlaca salgılanmasına neden olan şeker tüketimi, bu kadar yüksek insülin nedeniyle kan şekerinin yeniden düşmesine neden oluyor ve bu da pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor.

Ayrıca vücudun direncini düşüren ve tüm hastalıklara, rahatsızlıklara daha da açık hale getiren şekerin bu etkisinin uzun vadede geri dönülemez bir süreci tetiklediği bilinmektedir.

Şeker tüketimi arttıkça daha da fazla dokuda yağ birikimi yaşanmakta ve giderek iç organların çevresini kaplayan bu yağ dokuları organların işleyişlerine de engel olmakta. Neticesinde kalp ve damar hastalıklarından tutun da karaciğer yağlanması ve diğer organlardaki fonksiyon bozukluklarına kadar çok ciddi sonuçlar yaşanmaktadır.

Eğer şekerden kaynaklanan belli başlı hastalık ve rahatsızlıkları listelemek gerekirse;

Kanser oluşumunu hızlandırır ve kolaylaştırır

Vücuttaki sıvı dengesini bozarak buna bağlı dikkat eksikliği, hiperaktivite ve benzeri ruhsal problemlere neden olabilir

Diş ve diş etlerinde problemlere, çürüklere ve sararmalara neden olur

Gebe kadınlarda bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler

Kalp damar rahatsızlıkları ile tansiyona yol açar

Hormon dengesinin bozulmasına ve böylece pek çok fiziksel etkiye sebep olur

Yüksek kilodan dolayı kemik ve kas sisteminin yapısının bozulmasını hızlandırır, kemik erimesine neden olur

Elbette bu sonuçlardan çok daha fazlası mevcut ve şekerin ciddi anlamda zararlı olduğu bilimadamları tarafından da açıklanıyor. Tabii ki her vücudun ihtiyaç duyduğu farklı bir şeker miktarı var ancak günlük hayattaki şeker tüketimimiz bunun çok daha ötesinde yer alıyor. İyisi mi şeker kullanımınıza dikkat ederek şekerin zararlarından korunmaya çalışalım.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA