ŞEHİT MUSTAFA ORHAN BELGESELİ DÜN AKŞAM İLK KEZ GÖSTERİLDİ
Larnaka Sancağı’nın komutanlığını yaptığı sırada henüz 33 yaşındayken şehit olan Üsteğmen Mustafa Orhan’ın hayatının konu alındığı belgesel, dün akşam gösterildi.

11 Ocak 2020 Cumartesi 13:20
İskele AKM’de yer alan belgesel gösteriminde Şehit Mustafa Orhan’ın doğumundan şehit olduğu güne kadar pek çok bilgi yer aldı.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, İskele Belediye Tiyatrosu tarafından hazırlanan, ailesi, yakın arkadaşları ve silah arkadaşları tarafından Şehit Mustafa Orhan’ın hayatının anlatıldığı belgeselin ilk gösterimine İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Şehit Mustafa Orhan’ın eşi Cemile Osmanlızade ve evlatları, belediye meclis üyeleri, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve vatandaşlar katıldı.
SADIKOĞLU: “ŞEHİT MUSTAFA ORHAN’IN İSMİ GELECEĞE IŞIK TUTACAK”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, belgeselin yapımında emeği geçen Şehit Mustafa Orhan’ın ailesine, silah arkadaşlarına ve İskele Belediye Tiyatrosu’na teşekkür etti.
“Şht. Üsteğmen Mustafa Orhan'ın ismi, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin ruhunu, bizlere yansıtan simge isimlerinden bir tanesidir” diyen Sadıkoğlu, Orhan’ın mücadeleci ruhunun herkesin kalbinde iz bırakarak, geleceğe ışık tutacağına inan belirtti.
Başkan Sadıkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“O; yenilgiyi ölümden beter tutan, Rum’a teslim olmaktansa ölmeyi göze alan, vatanı ve bayrağı uğruna son nefesine kadar elini tetikten çekmeyen, hatta EOKA’cı bir Yunan subayın ‘teslim ol, canını bağışlayacağız’ çağrısına dahi ‘size teslim olmaktansa, şerefimle ölmeyi tercih ederim’ diyerek, canını bu vatan uğrunda feda eden bir yüreğe sahip, sevecen, fedakâr, yüreği insan sevgisiyle dolu, milliyetçi bir o kadar da dinine bağlı bir komutandı. Bizler, Larnaka’dan gelip şu an İskele’ye yerleşmiş Kıbrıslı Türkler olarak, ona olan minnetimizi ve şükran duygumuzu göstermek adına elimizden geldiğince böylesi özel bir çalışmaya imza atmaya çalıştık. Bu vesileyle, Şehidimiz Üsteğmen Mustafa Orhan’ı rahmetle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu şad olsun.”
YAKAR: “BU BELGESELİ YAPMAKTAN BÜYÜK GURUR DUYDUM”
Şehit Mustafa Orhan Belgeseli’nin gösteriminin ardından konuşan, belgesele hayat veren, İskele Belediye Tiyatrosu Yönetmeni Sami Yakar ise bu belgeseli hazırlamaktan büyük bir gurur duyduğunu söyledi. Konuşması sırasında duygulanan Yakar, Şehit Mustafa Orhan ismini ilk kez 2010 yılında duyduğunu ve çok etkilendiğini söyledi.
İstedikleri kaynaklara ulaşamadıkları için belgeselin yapımını ertelediklerini ifade eden Sami Yakar, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun da katkılarıyla belgeseli hayata geçirdiklerini belirtti.
Yakar “Bu çok geç kalınmış bir çalışma. Çok daha önceden yapılmalıydı. Böylesi bir çalışmaya katkı koyduğum için gurur duyuyorum. Çünkü biz bu vatanı böyle insanlara borçluyuz. Hayatımda hiç bu kadar sevilen sayılan, mükemmel bir karakteri olan bir insan tanımadım. Bugüne kadar birçok oyun sahneledim ama büyük bir samimiyetle söyleyebilirim ki bu belgesel benim için en önemli olaydı” dedi.
BENTER: “MUSTAFA ORHAN GİBİ DEĞERLER, GENÇLERE AKTARILMALI”
Aile adına konuşan isim ise Şehit Mustafa Orhan’ın damadı, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter oldu. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’na, İBT Yönetmeni Sami Yakar ve arkadaşlarına belgeselin hazırlanmasını sağladıkları için teşekkür eden Benter, yapılan fedakârlıkların, bu memleketin daha iyi bir yer olması için ders olması temennisinde bulundu.
Bu gibi değerleri; çocuklara ve gençlere aktarılmasının önemine dikkat çeken Benter, okullarda, derneklerde, kulüplerde iyi insan olmanın anlatılması gerektiğini ifade etti.
Benter, konuşmasına şöyle devam etti:
“Mustafa Orhan gibi insanların örnek olarak anlatılması gerekir. Ancak ne yazık ki bu olmuyor. Bugünkü gençliğimiz çok ciddi problemler yaşıyor. Bu tip programların, milli ve manevi değerlerin okullarda da anlatılması lazım. Daha iyi bir insan nasıl olunur, vatanını, milletini, insanlığı seven, bencil olmayan, tembel olmayan, fakir fukaraya yardım etmeyi seven, başkalarının problemlerini çözmeyi seven, sevgi dolu gençler yetiştirmemiz için Mustafa Orhan gibi insanları örnek almamız lazım. Aksi takdirde bu yapılan fedakarlıklar, boşa yapılmış olur”
BELGESELE KATKI KOYANLARA ÇİÇEK VE BELGESELİN KOPYASI HEDİYE EDİLDİ
İskele AKM’de yer alan belgesel gösteriminin sonunda İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve meclis üyeleri, Şehit Mustafa Orhan belgeseline katkı koyan ailesine ve silah arkadaşlarına çiçek ve belgeselin bir kopyasını armağan ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilimin Görünmeyen Yüzü: Prof. Dr. Başer’den İlham Veren KitapYakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Araştırma Sonuçlarının Ardındaki Hikayeler” adlı kitabıyla bilimsel başarıların arkasındaki sabır, tutku ve sezgiyi samimi bir dille anlatıyor.12 Temmuz 2025 Cumartesi 18:23YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
LAÜ’lü Öğrencilerden Gemikonağı Sahiline Temizlik EliLAÜ Turizm Kulübü öğrencileri, “Let’s Clean It Up!” etkinliği kapsamında Gemikonağı sahilini temizleyerek çevre bilincine dikkat çekti. Etkinlikte doğaya katkı sağlayan öğrenciler, bu tür faaliyetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 17:20LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Mezunları Hipokrat Yemini ile Meslek Hayatına BaşladıDAÜ ile Marmara Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Uluslararası Ortak Tıp Programı’nın 2024-2025 Bahar Dönemi mezunları, düzenlenen törenle hekimliğe ilk adımlarını attı. Mezunlar, Hipokrat Yemini ederek insanlık adına büyük bir sorumluluğu üstlendiler.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:19DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Mehmet Harmancı: Bu yaz 15 bin ton asfalt dökülecek!LTB Başkanı Mehmet Harmancı, asfalt çalışmalarının bölge bölge sürdüğünü belirterek yaz boyunca en az 15 bin ton asfalt dökümü yapılacağını açıkladı. “Daha yeni başladık” diyen Harmancı, çalışmaların tüm kente yayılacağını kaydetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 16:13KIBRIS
30 devlet görevlisi hem maaş hem emekli maaşı alıyorRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 seçilmiş ve atanmış yetkilinin, mevcut görevleri nedeniyle aldıkları maaş yanında, emekli maaşı da aldığı bildirildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:13GÜNEY KIBRIS
İbrahim Selim’in Katılımıyla Delta ve Era Doğaya UğurlandıMeritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan Delta ve Era adlı Caretta Caretta’lar, ünlü oyuncu İbrahim Selim’in de katıldığı etkinlikle denize bırakıldı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 15:12KIBRIS
Türkiye'den üzen haber.. Yusuf'un acı ölümüKonya'da okulda sınıf arkadaşı İ.Ç. (10) tarafından boğazının sıkılması sonucu hastanede tedavi gören Yusuf Taşkın (10), 45 gün sonra hayatını kaybetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:55TÜRKİYE
Çaldıkları ziynet eşyaları ve para Salamis Ormanı'nda gömülü bulunduGazimağusa bölgesinde 21-29 Haziran tarihinde yaşanan ev açma ve hırsızlıkla alakalı tutuklanan 3 kişiyle ilgili yürütülen ileri soruşturma neticesinde çaldıkları ziynet eşyaları, çek defteri ve paralar Salamis Ormanı’nda gömülü şekilde bulundu.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:37KIBRIS
Avrupa İstatistik Ofisinin verilerine göre Güney Kıbrıs nüfusu 979 bin 865Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre Güney Kıbrıs’ın nüfusu 1 Ocak 2025 itibarıyla 979 bin 865 olarak kaydedildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 14:08GÜNEY KIBRIS
Kıbrıs Türk mallarının kullanımına ilişkin yasaGüney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk taşınmazlarının kullanılması, kiralanması ve devredilmesine ilişkin unsurları düzenleyen yasa tasarısının meclisten onaylanmasının ardından Rum İçişleri Bakanlığı tarafından dün basın toplantısı düzenlendiği belirtildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 13:59GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs