26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa22°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

ŞEFKAT YUVASI

Şefkat yuvası

04 Nisan 2014 Cuma 16:54

Bir dönem, ülkede özellikle kimsesiz çocukların tek sığınacağı yuva olan Kıbrıs Türk Çocuk Esirgeme Kurumu (KTÇEK), şimdi yepyeni yüzü ve genişletilmiş hizmetleriyle sadece çocuklara değil, annelere de kucak açıyor…

70’li yıllarda ülkenin birçok bölgesindeki şube ve kollarıyla sevgi ve şefkat arayan çocukların en güvenli sığınağı olan Kıbrıs Türk Çocuk Esirgeme Kurumu, yepyeni yüzü ve projeleriyle bu misyonunu daha da genişleterek sürdürüyor.

Turgut Çalıcı

Kıbrıs Türk toplumunun en eski sivil toplum örgütlerinden biri olan Kıbrıs Türk Çocuk Esirgeme Kurumu’nun özverili Başkanı Ayşe Coşar ile kurumu amacını ve hizmetlerini konuştuk.

Sözlerine, “Amacımız mutlu çocuk yetiştirmek ki mutlu yarınlar yaşayabilelim” diyerek başlayan Coşar, Kurum’un geçmişinin 1966 yılına dayandığını anlattı. Kıbrıs Türk Çocuk Esirgeme Kurumu’nun o dönemin Cumhurbaşkanı Muavini ve Geçici Türk Yönetimi Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Fazıl Küçük başkanlığında adanın her tarafından gelen 20 delegenin katılımıyla kurulduğunu anlatan Ayşe Coşar, 7 şehirdeki şubeleri ve 5 köydeki kollarıyla hizmet vermeye başladıklarını söyledi. Ayşe Coşar, “Kurumun ilk ve ana hedefi kreş ve gündüz bakım evlerini açmaktı. O yıllarda toplumun önde gelen liderleri ve kişileri tarafından büyük destek gören kurum, 1972 yılında bu hedefine ulaştı ve Kıbrıs Türk toplumuna örnek teşkil etti” diye konuştu.

Pek çok kuruma ilham kaynağı oldu

Kurumun daha sonra açılan pek çok kreş ve gündüz bakım evine ilham kaynağı olduğuna da işaret eden KTÇEK Başkanı, Kreş ve gündüz bakım evinin bir yandan temel hizmetlerini sunarken diğer yandan da çeşitli yardım projeleri ile mali durumu yetersiz ailelere çocuk bakımı, sağlığı ve eğitimi ile ilgili destek olmaya devam ettiğini anlattı. .

Coşar sözlerini şöyle sürdürdü: Kurum bu projeler çerçevesinde ve Eğitim Bakanlığının katkıları ile yaz kampları düzenlendi, anne adaylarına gerek hamilelik süresince gerek doğum sonrasında düzenli gıda ve sağlık yardımlarında bulundu, aşevleri açtı. Hamileliğinde annenin göz önünde tutacağı sağlık kuralları ve çocuk bakımını öğretecek yayınlar yaptı, çocuk bakım kursları açtı. Okul çağındaki çocuklara okuma, yazma araç gereçleri ile giyim eşyası sağladı. Çocuk yetiştirilmesi, sağlığı, eğitimi gibi konularda konferanslar ve toplantılar düzenledi.”

Değişen toplum yapısıyla gelen zor yıllar

Coşar, 1974 harekatı sonrasında toplumun değişen yapısı yanında dönemin zor koşulları nedeniyle kurumda üye sayısının azaldığını ve maddi sıkıntıların baş gösterdiğini anlattı.

KTÇEK Başkanı Ayşe Coşar, bu tarihten sonra yaşanan gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

“Önce şubeler birer birer kapanırken 1997 yılında kreş de işlevini yitirdi. Her şeye rağmen KTÇEK, 31 Mayıs 2008 tarihine kadar Merkez ve Lefkoşa şubeleri olarak faaliyetlerini sürdürdü.

31 Mayıs 2008, Kurum için yeni bir dönüm noktası oldu. Bu tarihte gerçekleştirilen Genel Kurul ile kurum Merkez ve Lefkoşa Şubesini tek çatı altında birleştirerek yeni tüzüğünü onayladı ve hızla yeni bir yapılanmanın içine girdi. Yönetim Kurulunun özverili çalışmaları ve her geçen gün artan üye sayısı ile kurum eski canlılığına yeniden kavuştu. Kurum hizmette olmayan kreş ve gündüz bakım evinin yer aldığı bölgede gerçekleştirdiği araştırma neticesinde, bu bölge ve civarında tespit ettiği gereksinimler çerçevesinde söz konusu binada Etüt projesini hayata geçirme kararı aldı ve bu proje bağlamında önemli aşamalar kaydetti.

AYSE COSAR

Her konuda yardım eli

14 Mart 2014 yılın da hayata geçen ve çocukların sosyal, psikolojik, eğitsel ve kültürel gelişimine katkı koymaya başlayan etüt projesinin yanı sıra kurum mali durumu yetersiz anne adaylarına, yeni annelere ve çocuklara kurulduğu günden beridir yapmakta olduğu katkıları her geçen gün artırarak devam ettirdi ve ettiriyor.

Öğrenim devrelerinde, okul çocukları için öğretmen gözetiminde bakımlarını, beden ve ruh eğitimlerini sağlayacak programlar kurmak ve yönetmek; yoksul çocukların bunlardan parasız yararlanmalarını sağlamak; öğrenim devrelerinde, okul sonrası zaman diliminde dinlenme, ödev yapma, oynama (eğitici oyunlar) uygun ortam ve gerekli hijyen koşullarına sahip olmayan pek çok çocuk bulunmaktadır. Bunlardan bazıları okul sonrası sokaklarda sahipsizlik ve imkansızlık sebebi ile dağınık, tehlikelere açık bir şekilde zamanlarını heba etmektedirler”

Coşar söyleşinin sonunda, “çocuklar bizim geleceğimizdir. Bu nedenle elimizden gelen her katkıyı hiç çekinmeden koymaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA