25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C

SEÇİMLERİN GALİBİ AKP

Seçimlerin galibi AKP

01 Nisan 2014 Salı 10:02

Türkiye'de yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, ülke genelinde oy kaybeden AKP kazandı.

Yerel seçimlerin yapıldığı Türkiye'de sandıkların kapanmasının ardından gece yarısına kadar sonuçlar açıklandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye genelinde oyların yüzde 45,42'sini AKP aldı. CHP'nin oyları da yüzde 27,92 MHP'nin oy oranı da resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 15,27.

Üç büyük ilden Ankara ve İstanbul'da AKP, İzmir'de ise CHP kazandı.

Türkiye’de beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 26 milyon 704 bin 757'si kadın, 25 milyon 991 bin 75'i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831seçmen sandık başına çağrılmıştı.

26 siyasi partinin yarıştığı seçime katılım oranı %88,35 olarak kaydedildi.

İstanbul'da elektrik kesintisi

Seçime gölge düştü. Seçimi oy sayımları sırasında elektrik kesintileri ise çeşitli manipülasyon iddialarına neden oldu. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kağan Salıcı, "Bugün maalesef 2009'da da yaşadığımız bir durumu bu sefer Bakırköy'de yaşadık. Üç mahallede, Şenlikköy'de, Yeşilyurt'ta ve Yeşilköy'de uzun zamandır elektrik kesintisini unutmuş olan yurttaşlarımız, yarım saatten uzun bir süre elektrik kesintisi ile karşılaştı" dedi.

Eskişehir'deki elektrik kesintisi

Eskişehir'de oyların sayılması sırasında elektrikler kesildi. Eskişehir Milletvekili ve CHP Odunpazarı Belediye Başkan adayı Kazım Kurt, CHP İl Başkanlığı'nda seçim sonuçlarını partililerle birlikte takip ederken, elektriklerin kesilmesine tepki gösterdi. Kurt, "Sayın Valiyi arıyorum 'haberim yok, sorayım' diyor. Eskişehir'deki elektrik kesintisinden Sayın Vali'nin haberi yoksa, burada bir yanlışlık var" diye konuştu. Kurt, “Bu bir korkutmadır. İnsanları sandıktan kaçırıp, ondan sonra sahtecilik yapmaya teşebbüstür” iddiasında bulundu.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da saatte hızı 75 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle bazı bölgelerdeki elektrik direklerinin devrilmesi sonucu elektrik kesintileri yaşandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı'ndan seçim mesajı

Ankara’da Çankaya İlkokulu’nda oyunu kullanırken bir açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, neticelerin milletin iradesi olduğunu vurgulayarak "Nasıl tecelli ederse onu yarın göreceğiz. Bunu herkes büyük bir olgunlukla ve büyük bir saygıyla karşılayacaktır. Ondan sonra artık hepimizin hemen Türkiye’nin kendi gündemine artık dönmesi gerekir. Hepimiz şunu biliyoruz ki, biraz sert bir seçim kampanyası oldu artık bunları geride bırakmak gerektiğine inanıyorum” dedi.

Erdoğan’dan sert mesajlar

Erdoğan seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Gülen Cemaati'ne sert mesajlar verdi. Erdoğan ayrıca seçim sonuçlarını AKP açısından değerlendireceklerini de söyledi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimler sonrasında gece yarısına doğru geçici seçim sonuçlarını değerlendirdi. Erdoğan AKP Genel Merkezi'nde yaptığı yaklaşık bir saat süren teşekkür konuşmasında bundan sonraki süreçle ilgili mesajlar da verdi. Seçmenin sandıkta ‘Büyük Türkiye' hedeflerine sahip çıktığını, ülkeye ve dünyaya bir mesaj verdiğini belirten Erdoğan, “Ahlak dışı siyaset, kaset, montaj siyaseti kaybetmiştir. Statüko bugün çok büyük bir darbe almıştır” diye konuştu.

CHP Ankara’yı kıl payı kaybetti

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, seçim sonuçları konusunda yapılan müdahaleleri tespit etmek için çalışma başlattıklarını ifade etti. Twitter adresinde yaptığı açıklamada, "Ankara seçiminin iradesi maalesef sonuca yansımamıştır" diyen Yavaş, Başkent’te seçim sonuçlarının sabaha kadar girilememesinin skandal olarak niteledi. Ankara’da CHP oyların %43.78’ini alırken zafer %44.79’ile AK Parti’nin oldu.

3 kadın başkan

Türkiye'de ilk kez 3 büyükşehrin belediye başkanlığı koltuğuna kadılar oturdu. Diyarbakır, Gaziantep ve Aydın'da sandıktan kadın adaylar çıktı. Hakkari ve Konya Meram'da da kazanan yine kadın adaylar oldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA