25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa19°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

SEÇİM ÖNCESİ ELEKTRİK DARBESİ!

Seçim öncesi elektrik darbesi!

29 Mart 2014 Cumartesi 12:36

Kıb-Tek’e toplam 120 milyon borcu olan 19 belediyenin elektriği kesiliyor…

Seçim öncesi elektrik darbesi!

 Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), borcu olan toplam 19 belediyenin elektrik enerjisini kesmeye başladı. Dün 9 belediyeye ait su motorlarının elektriğini kesen Kıb-Tek, pazartesi günü geriye kalan belediyelerin de elektriğini kesecek. El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, ‘yasanın emrettiğini yapıyoruz’ derken; Detay’a konuşan belediye başkanları ateş püskürdü ve kesintileri ‘seçime yönelik bir operasyon’ olarak niteledi.

 

Akdoğan belediye Başkanı Adem Ademgil ise 1975 yılından beri Belediye’ye fatura gitmediğini, Elektrik Kurumu yasasına göre 6 yıldan eski borçların talep edilemeyeceğini söyledi. Ademgil, Akdoğan’da nüfustan fazla asker bulunduğunu, elektriği kesilen su motorlarının büyük oranda asker tarafından kullanıldığını kaydederek, “kesintiden askerler de etkilenecek” dedi.

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), borcu olan toplam 19 belediyenin elektrik enerjisini kesmeye başladı. Su motorlarının elektriği dün kesilen toplam 9 belediyenin başkanları adeta ateş püskürdü.

Dün ‘Tatlısu, Çatalköy, Girne, Lapta, Büyükkonuk, Mehmetçik, İnönü, Yeniboğaziçi ve Akdoğan belediyelerinin elektrik enerjisi kesildi. Geriye kalan 10 belediyenin ise elektrik enerjilerinin pazartesi günü kesileceği bildirildi. El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, 19 belediyenin yanı sıra, yüzlerce özel tüketicinin de kesme listesinde bulunduğunu belirtti.

“Bedava elektriğin önüne geçmek için”

Cesurer, “Kıb-Tek yönetimi, vatandaşın daha ucuz elektrik kullanması; borcunu ödemeyi reddedenlerin ise bedava elektrik kullanmasının önüne geçmek için, yasaların emrettiğini ve yapılması gerekeni yapıyor” dedi.

Uzun bir süreden beri her türlü sözlü ve yazılı uyarıya rağmen, yükümlülüklerini yerine getirmeyen özel ve tüzel tüm tüketicilerin elektrik enerjilerinin kesildiğini söyleyen Cesurer, bu yönde herhangi bir siyasi müdahale yapılmaması uyarısında da bulundu.

“Siyasi müdahale sakın olmasın!”

“Ada genelinde tüm belediyelere aynı uygulamalar yapılıyor. Sendika, tahsilâtla ilgili herhangi bir otoritenin müdahalesini yakaladığı anda, gerekli her türlü eylemi yerine getirecektir” diyen Çağlayan Cesurer, siyasi müdahalelerin olmaması için sendikanın, her türlü telkine rağmen görevini layıkıyla yapmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Cesurer ayrıca, geçtiğimiz gün borcundan dolayı su motorlarının elektriği kesilen ve Lefke’nin susuz kalmasına neden olan Lefke Belediyesi’nin borcunu dün ödediği ve elektriğinin bağlandığını da belirtti.

Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen: Derebeylik sürüyorlar

Büyükkonuk Belediyesi Başkanı Sezai Sezen, uygulamayı, “derebeylik” olarak nitelendirdi. Elektriklerin kesilmesini Detay’a değerlendiren Sezen, “Belediyemizin su motorlarının elektriği kesildi. Bugün gerçekten çok gerildim. CTP hükümeti alçakça bir tutum sergileyerek, bizlere zulmediyor. O kadar kızgınım ki, artık isyan noktasındayım. Halkım adına öfkeliyim. Seçimler var, diye politik bir tavır içerisine giriliyor. Derebeylik sürüyorlar. Seçime yönelik bir operasyondur diye düşünüyorum. Belediyenin de alacakları vardır. Sürekli adres şaşırtarak kırk yıldır çözülemeyen bir sorunu bize yüklüyorlar ve halkı mağdur ediyorlar. Bir ülkenin Başbakanı tarafları bir araya getirip de çözme niyeti gösterebilirdi. Fakat siyaset yaparak, bu halka zulmediyorlar” diye konuştu.

Tatil Köyü’nün elektriği kesildi

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ise muhabirimize yaptığı açıklamada, Elektrik Kurumu yetkililerinin, dün Belediye’ye bağlı tatil köyünün elektriğini kestiğini söyledi. Orçan, bu tesisisin borcunun olmadığını ve yaklaşık 2-3 saatlik bir aradan sonra, yapılan girişimlerle, elektriklerinin yeniden bu tesise bağlandığını vurguladı.Tatil köyünde 35 dolayında konuğun bulunduğunu anlatan Orçan, bunun bir yanlış anlama olduğunu kaydetti. Öte yandan Tatlısu Belediye Başkanı hükümetle elektrikle ilgili bir itilafları olduğunu ve bunun tam çözmek üzere görüşmeler yapıldığı bir dönemde apar topar elektriklerinin kesilmeye çalışılmasının kendisini üzdüğünü sözlerine ekledi.

Ademgil: Bu borç askerlere de ait

Akdoğan Belediye Başkanı Adem Ademgil, mesai saati sonuna kadar Belediye Binası’nın elektriğinin kesilmediğini belirtti. Elektrik kesintisi konusunda kendilerine herhangi bir bilginin ulaşmadığını söyleyen Ademgil “eğer kesilen bir elektrik varsa o da büyük ihtimal su sayaçlarının elektriğidir” dedi. Adem Ademgil, Pazartesi günü Elektrik Kurumu ile görüşeceklerini ve yapılandırılmamış borçlarını da yapılandıracaklarını kaydetti. Konuyla ilgili tepkisini de dile getiren Akdoğan Belediye Başkanı, “40 yıldır kullandığımız elektriğin borcunu şimdi istediler. 1975 yılından bu yana tek bir fatura görmediler. Üstelik Elektrik Kurumu’nun yasasına göre 6 yıldan daha eski borçları da bizden talep etmeleri mümkün değil” dedi. Akdoğan Belediye Başkanı Adem Ademgil, bölgede Akdoğan’ın nüfusundan daha fazla asker bulunduğunu, özellikle bu motorların suyunu askerlerin de büyük oranda kullandığını, bu borcun büyük bölümünün askerlere ait olduğunu ve yaşanacak bir kesintiden askerlerin de etkileneceğini söyledi.

Beyazıt Adalıer: Haberim ve borcum yok

Mehmetçik Belediye Başkanı Beyazıt Adalıer de haberi muhabirimizden duyduğunu ve bilgisi olmadığını söyledi. Belediye binasının elektriğinin kesik olduğu ile ilgili kendisine bir bilgi ulaşmadığını belirten Adalıer, su kuyularına da değindi. Şu anda kullanımda olan su kuyularının borcu olmadığını, borcu olan su kuyularının zaten kuruduğunu; kullanımda olan kuyuların motorlarının ise mazotla çalıştırıldığını belirten Mehmetçik Belediye Başkanı, Belediyelerin mevcut borçlarla ilgili yapılandırması bulunduğunu kaydetti. Beyazıt Adalıer tüm Belediyelerin ortak hareket etmesi hususunda karar aldıklarını da ekledi.

Ali Öncü: Devlet uzlaştırıcı olmalı

İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü ise kurum çalışanlarının belediyeye ait su motorlarının elektriklerini kesmeye geldiklerini ancak Elektrik Kurumu ile konuştuktan sonra bundan  vazgeçtiklerini söyledi. Öncü, “nedeni ise ödemeyi kabul etmemizdir. Ancak asıl konu faizlerin fahiş boyutlara ulaşmasıdır. Bu konuda devlet uzlaştırıcı olması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA