SEÇİLECEK CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI
Seçilecek cumhurbaşkanına çağrı

19 Nisan 2015 Pazar 09:20
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Çevre Sorumlusu Dr. Ahmet Körceğez, Türkiye Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santrale karşı, panel imza kampanyası ve yürüyüş etkinliğinin yanı sıra, 25 Nisan 2015 tarihinde Lefkoşa’da Selimiye Meydanı’nda konser etkinliği gerçekleştirileceğini açıkladı. Türkiye Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santral konusunda mücadeleye devam edileceğini vurgulayan Dr. Ahmet Körceğez, yeni seçilecek cumhurbaşkanından da beklentilerinin fazla olduğunu kaydetti.
Rana Sarro
Kıbrıs’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta, Türkiye’nin Mersin Akkuyu ilçesine yapılması planlanan nükleer santral konusunda, ülkemizden protesto girişimleri devam ediyor.
Türkiye Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santralin hafta başında resmi temeli atılarak, tüm duyarlı kesimlerin ve bilim adamlarının uyarılarına rağmen Akkuyu da santral yapımının başladığını belirten Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Çevre Sorumlusu Dr. Ahmet Körceğez, Türkiye’de hukukun çiğnendiğini kaydetti.
Dr. Ahmet Körceğez, ÇED (çevre etki değerlendirme) raporundaki sahte imzalar bir yana, devam eden dava süreci olmasına rağmen, gerçekleştirilen temel atma töreni ile Türkiye’de hukukun çiğnendiğini söyledi.
Nükleer santrallerin özellikle ‘Fukuşima feleketi’nden sonra terk edilen bir teknoloji olduğunu kaydeden Dr. Ahmet Körceğez, Almanya gibi pek çok ülkenin, belli bir takvimle bu enerjiden çıkmayı düşündüğünü söyledi.
“DÜNYADA SANTRALLER KULLANILMIYOR”
Nükleer santrallere eskisi kadar muhtaç olunmadığının, yapılan araştırmalarda belgelendiğini de söyleyen Dr. Körceğez, “Çünkü şu anda alternetif enerji kaynakları (rüzgâr ve güneş) bu açığı kapatmaya adaydır. Ve pek çok ülke bu konuya yatırım yapmaktadır. Bugün dünyada 400’ün üzerinde santral olmasına rağmen bunların bir kısmı randımanlı çalıştırılmamaktadır. Günümüzde pek çok ülke bu enerjiden elektrik üretmenin ötesinde santrallerin normal çalışma sırasında açığa çıkarttığı 'plutonyum' maddesi için yararlanmaktadırlar. Bu madde maalesef silah sanayinde kullanılabilmektedir” dedi.
“MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”
Dr. Ahmet Körceğez, Kıbrıs’ta duyarlı pek çok sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle 22 Aralık 2014 tarihinde oluşturulan Nükleere Hayır Platforumu’nun santralden en çok etkilenecek coğrafya olması sebebiyle, Kıbrıs’ın taraf olduğunu tüm dünyaya duyurmaya çalıştıklarını ve bu konuda mücadelelerinin devam ettiğini kaydetti.
“SESSİZ YIĞINLAR BU OLAYA TARAF OLMALI”
Nükleere Hayır Platformu’nun, Kıbrıs olarak panel imza kampanyası ve yürüyüş etkinliği ile konuyu Kuzey Kıbrıs medyasında tutmaya çalıştığını, 25 Nisan 2015 tarihinde Lefkoşa’da Selimiye Meydanı’nda konser etkinliği gerçekleştirileceğini belirten Dr. Ahmet Körceğez, “Biz bir avuç çevre gönüllüsü değiliz. Sessiz yığınların bu olaya taraf olması mücadelemizi güçlendirecektir” dedi.
“SEÇİLECEK CUMHURBAŞKANI’NA ÇAĞRI”
B konuda, toplum lideri misyonuyla yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’ndan çok fazla beklentinin olduğunu, mevcut Cumhurbaşkanı’nın bu konuyla ilgili tek kelime etmediğini belirten Dr. Ahmet Körceğez, “yani Sayın Eroğlu'nun böyle bir gailesi yoktur. Bu da lider koltuğunda oturan bir kişi için büyük bir talihsizliktir” diye konuştu.
“MÜCADELE DEVAM EDECEK”
Dr. Ahmet Körceğez, Güney’de, çevre duyarlılığı olan örgütler, Türkiye’de ‘Mersin Nükleere Hayır Platformu’, ‘Sinop Nükleere Hayır Platformu’, KIBES, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi gibi örgütlerle birlikte mücadeleye devam edileceğini vurguladı.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.