18 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele16°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

“ŞARTNAME REKABETİ KISITLIYOR, REVİZE EDİLMELİ!”

“Şartname rekabeti kısıtlıyor, revize edilmeli!”

22 Mayıs 2014 Perşembe 12:36

KIB-TEK, akıllı sayaç ihalesine katılacak firmalarla toplantı yaptı… firmalar ihaleye erteleme talep etti

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na alınması planlanan uzaktan erişimli akıllı sayaç ihalesine katılmaya hazırlanan firmalarla dün toplantı yapıldı. İhaleye katılacak 8 şirket, şartname satın aldı.  Toplantıda, ihale şartnamesiyle ilgili eleştiri, görüş ve öneriler dinlendi

Rana SARRO

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), uzaktan erişimli akıllı sayaç temini için ihaleye katılacak firma temsilcileriyle dün bir toplantı yaptı. Elektrik Kurumu’nun, toplamda 140 Bin adet uzaktan erişimli akıllı sayaç temini ihalesine katılmak için Mors Limited (Ltd), Kıymet Trading Ltd, Elparts Ltd, Bob Diesel Ltd, AKSA, ECK Engineering, Enes Ltd ve Aydınlık Ltd’den oluşan 8 firma şartname aldı.

Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonu’nda saat 10.00’da başlayan toplantıda, ihale şartnamesiyle ilgili eleştiri, görüş ve öneriler dinlendi. Toplantıda, şartnamede anlaşılmayan hususlar da ele alındı.

Toplantının içeriği ile ilgili bilgi veren Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, yalnızca ihaleye katılan ve şartname satın alan şirket temsilcilerinin idari ve teknik şartname eksikliklerini dile getirebileceğini ve anlaşılmayan konuların izahını isteyebileceğini söyledi.

Toplantıda daha sonra, ihaleye katılacak şirket temsilcileri yazılı ve sözlü olarak soru ve önerileri yöneltti.

Şirket temsilcileri özellikle şartname içerisinde rekabeti engelleyen konular ve rekabeti kısıtlayıcı maddeler olduğu üzerinde durdu. Şirketler ayrıca, şartnamede idari ve teknik eksiklikler olduğunu, akıllı sayaç uygulamasında, GSM kullanımı yerine fiber altyapı kullanımının faydalı olacağını belirtti. Şirket temsilcileri, özellikle kaçak elektriklerin önlenmesi, düşük maliyetli enerji kullanımı, vatandaşın iyi hizmet alımının sağlanması ve rekabet ortamının yaratılması unsurları üzerinde durdu. İhaleye katılacak firma temsilcileri, şartname revizyonu gereği ihale süresinin uzatılması talebinde de bulundu. Teklif süresinin en az 1 ay yani 24 Haziran tarihine ertelenmesi istendi.

Toplantıdan sonra basın mensuplarının sorunları da yanıtlandı. Kıb-Tek yönetimi öneri ve talepleri değerlendirmeye aldı.

“Türkiye’den 4 firmanın katılmaması…”

Türkiye’de Kıb-Tek gibi 21 dağıtım şirketi olduğu belirtilirken, Türkiye’de bulunan toplam 5 üretici firmanın, 4’ünün temsilcilerin ihaleye katılmadığına işaret edildi ve bunun şartnamede eksik ya da fazla hususlar olduğunun bir göstergesi olduğu üzerinde duruldu.

“Şartnameler rekabetçi olmalı”

Şartname, 10 yıl öncesinin Türkiye’sine benzetildi. Şartnamelerin rekabetçi olması gerektiği, birden fazla firmaya eşit şekilde yaklaşması gerektiği vurgulandı. Ülkenin ihtiyaçlarını, vatandaşa en uygun maliyette ve en maliyet bazlı, teknolojik olarak da en iyi çözümü ortaya koyması gerektiği üzerinde duruldu. Kıbrıslı vatandaşların bu şartnamedeki bedelleri ödemesine gerek olmadığı, bunun daha uygun maliyetlerde yapılabileceği belirtildi.

“Proje 2 yıl, ödeme 48 ay”

Projenin süresinin 2 yıl, ödeme süresinin 48 ay olduğu ortaya çıkıyor. Üretici firmaların bunu sürdürebilme şansı olmadığı üzerinde duruldu. Şartnamedeki bu şartın güncellenerek, proje süresi ile ödeme süresinin paralel olması istendi.

“Maliyeti artırır”

Harici modem talebinde bulunularak, dahili modem maddesinin kaldırılması istendi. Kritik bir maddeye dikkat çekilerek; hem sayaçta ön ödeme talep edildiği, hem açma- kesme ünitesi talep edildiği ve tüm özelliklerin olduğu bir modelin olmadığı ve firmaların da böylesi bir model sunamayacağı savunuldu. Bunun da vatandaşa maliyeti artıran ve gerekliliği konusunda soru işaret olan bir konu olduğuna dikkat çekildi.

“Kaçak elektriğe imkân verir”

Uzaktan açma-kesme maddesinin araştırılması da talep edildi. Vatandaşın sayacına gidip mühürle kesilmemesinin, vatandaşın elektrik kullanıp kullanmadığının teyit edilememesi anlamına geldiği ve kaçak elektrik kullanılması sonucunu doğurduğu üzerine duruldu. “Elektriği kesilse dahi vatandaş kaçak bir yöntem bulacaktır” denerek, dolayısıyla, uzaktan sayaç okumada bir sakınca görülmezken, uzaktan açma kapama sisteminin opsiyonel olması istendi. Bunlar dikkate alınarak şartnamenin tekrar gözden geçirilmesi istendi.

“Aksi halde Türkiye’deki firmalar katılamaz!”

Firma temsilcileri, KKTC şebekesinin, iyi, kaliteli ve güzel bir sistemde olması ve vatandaşın iyi bir hizmet almasını önemsediklerini belirttiler.

Kıb-Tek onayı kavramının almış markaların girmesinin önemine işaret edilerek, gerçek bir rekabet ortamının ortaya çıkması için, en az 3 veya 4 firmanın Kıb-Tek onayı almış olması gerektiğini işaret edildi. Rekabet ortamının oluşması için, ihale şartnamesinde Kıb-Tek onayının olması gerektiği üzerinde duruldu. İhale şartnamesinde bir revizyon olmaması halinde, mevcut koşullarda Türkiye’deki firmaların teklif veremeyeceği de vurgulandı.

Kıb-Tek açısından düşünülmesi gerekenin fiyat değil, geleceğe yönelik ne yapılması gerektiği olduğunu söyleyen firma temsilcileri, müşterilerin ise hem kendilerini hem de Kıb-Tek’i düşünmesi gerektiği belirtildi. Değişik haberleşme altyapılarının değerlendirilmesi gerektiği görüşleri de savunuldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA