SAMANİ: “AKINCI, RUMLARIN YÜZLEŞMESİNİ SAĞLADI”
Samani, “Kıbrıs Rum tarafınca tamamen başka modeller isteniyorsa, yüzleşme süreçlerini tamamlayıp bunu kendilerinin ifade etmeleri gerekir” şeklinde konuştu.

22 Ekim 2018 Pazartesi 13:07
Cumhurbaşkanlığı Tarih ve Siyasi İşler Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın samimiyetle çözümü sağlama politikasının, tüm tarafların bir araya geldiği 5’li konferansı mümkün kıldığını, özellikle Kıbrıs Rum tarafının müzakere edilen çözümle gerçek anlamda yüzleşmesini sağladığını vurguladı.
Samani, “Cumhurbaşkanımız Akıncı’nın çözüm yönündeki ısrarlı ve samimi tutumu, ucu açık, görüşür gibi yapılan sonuçsuz ucu açık süreçler yaklaşımının sonlanmasına neden oldu, bu BM Genel Sekreteri’nin son raporunda tescillendi. İlk kez bir BM raporunda ucu açık görüşme sürecinin artık istenen bir şey olmadığı yer aldı” dedi.
Samani, “Kıbrıs Rum tarafınca tamamen başka modeller isteniyorsa, yüzleşme süreçlerini tamamlayıp bunu kendilerinin ifade etmeleri gerekir” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, BRT Sabah Haber’de canlı yayın konuğu olan Samani, 26 Ekim’deki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Rum lider Nikos Anastasiadis’e çeşitli açıklamaları ve yakın zamanda bahsettiği yeni fikirlerle ilgili ne kast ettiğini söyleme fırsatı sunacağını belirtti.
Samani, “Eğer yararlanılabilecek fikirleri varsa, eğer Rum lider bir takım noktalarda bazı yetkilerin kurucu devletlere aktarılması anlamında bir şey söylüyorsa, burada bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Eğer bu yaklaşım, Kıbrıslı Türklerin etkin katılımını ortadan kaldırmaya yönelikse, kesinlikle söz konusu olamaz. Rum lider bu yöntemle ‘ucu açık müzakereleri başlatalım, doğal gaz arama çalışmalarını devam ettirelim, statükoyu devam ettirelim’ noktasındaysa, görüşmede bu ortaya çıkacak” dedi.
“İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜME VARILACAKSA, ONA DA MUTABAKATLA VARILACAK”
Samani, “İki devletli bir çözüme varılacaksa, ona da mutabakatla varılacak” diyerek, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in güncel açıklamalarında federasyon modeline sadakatini sürdürdüğünü söylediğini, ancak son günlerde daha gevşek bir formülden söz ettiğine dikkati çekti.
Meltem Onurkan Samani, “Nasıl bir çözümden söz edilirse edilsin, Kıbrıslı Türklerin kendi siyasi eşitliğinden taviz vermeyeceği, yetkiler merkezde veya kurucu devletlerde de olsa, eşitlik, güvenlik ve özgürlüğünü orada bulabilmelidir. Ortaklık denen de budur” dedi.
APLIÇ VE DERİNYA KAPISI
Teknik komitelerin çalışması için aktif olarak çalışanın Kıbrıs Türk tarafı olduğunun altını çizen Samani, şöyle devam etti:
“Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için liderler düzeyinde bir karar alındı ve birlikte açıklandı. Aplıç’ta güneydeki işler uzun süre başlamadı. Bu kapıların açılabilmesi için birlikte çalışmak varken, Kıbrıs Rum muhataplarımız komite gündemine sürekli yeni kapılar açılmasını getirdi. Henüz taahhüt edilerek açıklananlar yerine getirilmeden yeni kapıların açılmasını konuşmaya başlamak, konsantrasyonu iyice dağıtacak ve Aplıç ile Derinya kapıları konusunda ancak bugün gelinebilen noktaya gelemeyecektik. Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın bu konudaki çok net siyasi iradesi ve her aşamayı takip eden kararlı tutumu Aplıç ve Derinya kapılarının açılmaya hazır hale gelmesi açısından belirleyicidir.”
“RUM TARAFINDA SİYASİ İRADE OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI”
Özellikle cep telefonları ve elektrikle ilgili alınan ortak kararın hayat geçmesi konusunda Kıbrıs Rum tarafı önce teknik ve ekonomik birçok bahaneler, ardından da yasal engel olduğu öne sürüldüğünü anımsatan Samani, “Aslında güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi konusunda Kıbrıs Rum tarafından siyasi irade olmadığı ortaya çıktı. Taahhüt edilen önlemler hayata geçmeyince, yeni önlemlerin alınıp adımlar atılması da mümkün olmadı” dedi.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.