19 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa27°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele27°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

ŞALTERLER İNDİ!

Şalterler indi!

19 Nisan 2014 Cumartesi 14:23

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu borçlu kurumların elektriklerini kesmeye başladı gözünün yaşına

 Şalterler indi!

Kıb-Tek’e toplam 7 Milyon TL borcu olan camilerin elektrik enerjilerinin kesilmesi talimatı verildi. Dün öğle namazının ardından camiler elektriksiz kaldı… Camiler yanında birçok devlet dairesinin de elektrik akımları borçlarından ötürü kesildi.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim; devletin kuruma 70, belediyelerin ise toplam 130 milyon TL borçlarının olduğunu açıkladı. Akim, camilere bağlı misafirhaneler ve yurtları ile cami yakınındaki bazı evler camilerin elektrik sayacından kaçak elektrik çektiklerini de bildirdi.

Rana SARRO

Kıbrıs Türk Elektirk Kurumu (Kıb-Tek), Camilerin elektrik borçlarından sorumlu Vakıflar İdaresi’nin, Kıb-Tek’e olan toplam 7 Milyon TL olan borcunu ödemediği gerekçesiyle, dün öğle namazının ardından tüm camilerin elektrik enerjilerini kesmeye başladı.

Öte yandan, ülke genelinde birçok devlet dairesinin de borçlarından ötürü elektrik enerjileri kesildi.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, kurumların borçları yanında elektrik konusunda yapılan yasa dışı bazı uygulamalarla ilgili, Detay gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

“Devletin 70 milyon TL borcu var”

Kıb-Tek’in tahsilât yapma konusunda yaşadığı sıkıntılara değinen İsmet Akim, devletin, belediyelerin ve vatandaşların kuruma olan borç miktarlarını gazetemize açıkladı.

Devletin, Kıb-Tek’e olan toplam borcunun, 70 milyon TL olduğunu belirten Akim; belediyelerin de toplam 130 Bin TL borcu bulunduğunu kaydetti. İsmet Akim, borçlu belediyeler ile ilgili şu bilgileri de verdi.

“Belediyelerin 130 Bin TL borcu var”

Kıb-Tek’e borcu olan; Esentepe, Büyükkonuk ve Dipkarpaz Belediyesi haricindeki belediyeler, borçlarının yapılandırılması için kurumla anlaştı ve borçları taksitlendirildi.

Esentepe Belediyesi’nin başkanının; bir süre önce trafik kazası sonucu vefat etmesi üzerine, belediye başkanlığını vekâleten yürüten şahıs, borcun sorumluluğunu almadığını bildirdi. Borcundan ötürü Esentepe Belediyesi ile Dipkarpaz Belediyesi’ne ait su kuyuları ile arıtma tesislerinin elektrik enerjisi yaklaşık bir haftadan beridir kesiktir.

Yaklaşık 2 buçuk milyon TL elektrik borcu bulunan Büyükkonuk Belediyesi ise, ara emri aldığı için elektrik enerjisi kesilemedi.

“Çocuk ve yaşlılara müsamaha”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Sosyal Yardım Dairesi ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun da, borcundan dolayı dün elektriğinin otomatik olarak kesildiğini ancak bu kurumların elektriğini derhal bağlattığını söyledi.

“Çocuklara ve yaşlılara duyarlıyım. Onları elektriksiz bırakamazdım” diyen Akim, Kıb-Tek’e borç bırakan vatandaşların toplam borç miktarının sorulması üzerine ise şunları söyledi:

“Borç bırakan vatandaşlar, Sosyal Sigortadan yardım alan ve düşük maaşla geçinmeye çalışan vatandaşlardır. Borçlarının ödeneceği sözüne karşılık uzun yıllar elektrik faturalarını ödemeyen sosyal sigorta maaşlı vatandaşlar, şimdi 600 TL maaşla nasıl borç ödeyebilsinler. Fakir, fukaraya ve yaşlılara mümkün olduğunca müsamaha göstermeye çalışıyoruz. Ancak bilinmelidir ki, Kıb-Tek ‘hayır kurumu’ değildir.”

Camilerden kaçak elektrik

Öte yandan bazı camilere bağlı misafirhaneler ve yurtları ile cami yakınındaki bazı lojmanlarla evlerin camilerin elektrik sayacından kaçak elektrik çektikleri belirlendi. İsmet Akim, camilerin elektrik sayacından beslendiği tespit edilen binalar olduğunu doğrularken, bu konuda gerekli müeyyidenin yapıldığını da söyledi.

Camilerin elektrik sayaçlarından kaçak beslenen öğrenci yurtlarına ise, çözüm ürettiklerini anlatan ismet Akim, elektriğin artık tek sayaçla dağıtıldığını söyledi.

“Havuzlu villalar kaçak elektrik kullanıyor”

Kaçak elektrik kullanan birçok örnek olduğunu aktaran ve kurum olarak kaçak elektrik olayının üzerine gidildiğini kaydeden Akim, iki ayrı havuzlu villanın kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini anlattı.

Bu suçu işleyen ikametgâhlardan birisine; 25 Bin TL, diğerine de 15 Bin TL para cezası kesildiğini kaydeden İsmet Akim, konunun polise de intikal ettiğini söyledi Akim, kaçak elektrik olayını tespit eden Kıb-Tek memuruna da, yönetim kurulu kararı ile teşvik amaçlı bir maaş ikramiye çıkarıldığını aktardı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA