26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

SAHİL GÜVENLİKTEN ‘GIRGIR TEKNELERİNE’ MÜDAHALE

Sahil Güvenlikten ‘Gırgır Teknelerine’ müdahale

31 Mayıs 2014 Cumartesi 16:15

Detay Gazetesinin geçtiğimiz günlerde Türkiye’den gelip Gırgır ile denizdeki balığın neslini tüketen Gırgır Tekneleri ile ilgili haberi Sahil Korumayı harekete geçirdi.

Karpaz açıklarına gelerek attıkları ağlar ile özellikle orkinos balığını tonlarca avlayarak zehirli balon balığı popülasyonun artmasına katkıda bulunan gırgır tekneleri, harekete geçen Sahil Güvenlik botu ile karasular dışına çıkartıldı.

Karpaz Balıkçılar Birliği Başkanı Hasan Sarı yaptığı açıklamada, “bir süredir havaların iyi gitmesi ile denizde balık avlamaktayım. Zehirli balon balıklarının ağlarlımızdan çokça çıkması hatta teknenin üzeri balon balıkları ile dolması ve ilgililerin bu yönde tedbir almaması endişemizi artırıyor.

Tabi ki bu duruma sebep biraz da gırgır teknelerinin orkinos balığını tonlarca avlamasıdır. Ancak, geçen gün denizde olduğum esnada karasularımıza gelen 5-6 gırgır teknesini sahil güvenlik botunun karasularımız dışına çıkarttığını gördüm. Bu, memnuniyet verici bir durumdur. Fırtına nedeni ile karasularımıza gelen gırgır teknelerinin balıkçı barınaklarında fırtına geçene kadar kalması insani açıdan doğru bir karar.

Bunların fırtına geçtikten sonra avlamalarına izin verilmeyip kara sularımız dışına çıkartılması da o kadar yerinde bir karar.

Türkiye’de belli dönemlerde balık avlama yasaklanıyor. Bütün dünya buna uyuyor ancak Türkiyeli balıkçılar KKTC’ye, İtalya’ya, Mısır’a giderek balık avlama işlemini sürdürüyor. Bu da göç eden balıkların önünü keserek avlanmadır ki, balığın yok olmasına neden oluyor. Tabi bu durumun bize de büyük zararları dokunuyor” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA