ŞAHALİ:”DAHA MAKUL FİYATLARLA ÜRÜNE ERİŞİM İÇİN TÜK GÖREVLENDİRİLDİ”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tüketicinin daha makul fiyatlarla patates ürününe erişimini sağlamak üzere Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) görevlendirildiğini kaydetti.

05 Kasım 2018 Pazartesi 14:40
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tüketicinin daha makul fiyatlarla patates ürününe erişimini sağlamak üzere Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) görevlendirildiğini kaydetti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali,Toprak Ürünleri Kurumu’nun 24/2018 sayılı “Eğitim ve Sağlık Alanlarında Yapılacak Mal ve Hizmet Alımları ile Toprak Ürünleri Kurumunun Yapacağı Spot Alımlarında Kamu İhale Yasası Kurallarının, Üç Aylık Bir Süre İle Uygulanmamasına İlişkin Yasa Gücünde Kararname” kurallarına uygun olarak, alım yaparak fiyat denetimi gerçekleştirmek üzere, Türkiye'den ve/veya 3. ülkelerden ivedi patates tedariki için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, sosyal medya hesabından açıklama yaparak piyasadaki patates azlığı ve yüksek fiyatına açıklık getirdi.
FİYATI TOPTANCI ARTIRIYOR
Şahali ürün azlığı nedeniyle, toptancıların 1.20 ile 1.50 lira arasında satın aldıkları patatesleri daha yüksek bedellerle satışa sunarak, piyasadaki fiyatların oluşmasına yol açtıklarını kaydetti.
Şahali, Kamu İhale Yasası hükümlerinin yarattığı olanaksızlıklar (4milyon TL’nin altındaki ihalelere yurt dışındaki firmaların katılamaması, TÜK’ün doğrudan alım yapamaması vb.) ve TÜK’ün yeterli mali kaynağı olmaması nedeniyle, bu yüksek fiyat uygulamasına müdahalede bulunma imkanı yakalanamadığını kaydetti.
REKOLTE 10 BİN TON DÜŞTÜ
Şahali, geçen yıl patates üretici sayısı ile patates ekilen alanlar aynı olmasına karşın, sezonluk 16 bin ton rekolte beklenirken yağış azlığı ve kış mevsiminin ılıman geçmesi nedeniyle rekoltenin 6 bin ton olarak gerçekleştiğini benzer durumun Güney Kıbrıs’ta da yaşandığını kaydetti.
Halen piyasadaki patatesin ilkbahar ürünü olup Kasım 2017 – Ocak 2018 döneminde ekimi yapıldığını belirten Şahali, hasadın 2018 Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştiğini, üreticinin bu ürünü 1.20 ile 1.50 liraya tarlasında sattığını aktardı.
Bakan Şahali açıklamasını şöyle sürdürdü:
“2017 Kasım ayında Toprak Ürünleri Kurumu, sözleşme imzaladığı üreticilerden sadece 95 ton patates alımı yapabildi.Bu dönemde Yeşil Hat Tüzüğü hükümlerine uygun olarak Güney Kıbrıs’a satılan patates miktarı yaklaşık 539 tondur.
TÜK aldığı ürünü 1. 30 ile 2.00 lira arasında değişen fiyatlarla, sofralık olan 65 Tonu 5 torbadan fazla satılmama sınırı getirerek doğrudan tüketicilere, sanayi tipi olan ve tüketiciler tarafından tercih edilmeyen 30 tonu ise parmak patates üreten sanayi firmasına sattı.
Sözleşmelerde üreticilerin ürünlerini TÜK 'e satma zorunluluğu olmadığından, daha fazla alım yapmak mümkün olmadı. Genel teamül, satılmayan ürünün TÜK tarafından alınması olduğundan, satış zorluğu yaşamayan üretici, ürününü doğrudan pazarlamayı tercih etti”
Bu yıl yapılacak sözleşmelerde ürününü TÜK' e satmayan üreticiler için yaptırım hükmü yer alacağını anlatan Şahali, yine, 2019 yılında erkenci İlkbahar ürünü patates hasadı yapabilmek için yeni ithal edilecek olan tohumluk patateslerden don tutmayan bölgelere sözleşmeli patates ekimi yaptırılmasının planlandığını vurguladı.
Bu durumun telafisi için, geçen üretim sezonundaki kayıpları da dikkate alınarak, Patates Üreticileri Kooperatifi'ne eylül ayında ithal yetkisi verildiğini ifade eden Şahali, ilk girişimde, gereken sağlık koşullarını sağlayamadığı için, ürünlerin ülkeye giremediğini, bir diğer ithalat girişiminde yine sağlık koşullarına uygunluk sağlanamadığından, ürünlerin menşeine iadesine karar verildiğini hatırlattı.
Şahali, Patates Üreticileri Kooperatifi, ithalatı zamanında gerçekleştiremediği için, Kıbrıs Türk Toptancılar Birliği'ne 400 tonluk ithalat izni verildiğini belirterek bu arada, sonbahar ürünü patatesin hasadının başladığını ancak fiyatının, maliyetler dikkate alındığında çok yüksek seyrettiğini ifade etti.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.