19 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa17°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele17°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

ŞAHALİ: “SUYUN HALKA YANSIYACAK MALİYETİ 5-6-7 TL…"

Meclis'te su tartışması...

Şahali: “suyun halka yansıyacak maliyeti 5-6-7 TL…"

09 Haziran 2016 Perşembe 14:22

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın” icraatları konulu bir konuşma yaptı.

Şahali, sorunların yarını hesaba katmadan bugünü idare etmeyle çözülemeyeceğini kaydetti.

Su konusuna değinen Şahali, suyun hâlâ bir sorun olarak gündemi meşgul ettiğini söyledi.

Türkiye’den gelen suya kimsenin “hayır” demediğini ifade eden Şahali, LTB Meclisi’nin dün akşam su konusunda aldığı karara dikkat çekti; “Suyun bedeli 2.3, işletme giderleriyle halka yansıyacak maliyeti 5-6-7 TL… Sorun suyun fiyatıyla ilgili değil, belediyelerin işletme giderleri ve organizasyonla ilgili… ” dedi.

“2.3 TL vatandaşın suya erişmesine engeldir. 7 küsurlardan başlayan bir pazarlıktan söz ettiniz. 6.63’ü net ifade ettiniz ve 2.30’a eriştiniz. Bunun bileşeninin rakamlarla ifade edilmesi gerek” diyen Şahali, bu konudaki sözleşmede edebiyat yapıldığını söyledi, Çavuşoğlu’nun da edebiyat öğretmeni olduğunu belirtti.

Türkiye’den gelen bir metre küp suyun bedelinin ne olacağını soran Şahali, “Maliyetle ilgili bilebildiğimiz tek rakam enerjiyle ilgili. Diğerlerini de açıklamasınız” şeklinde konuştu.

Süt konusuna da değinen Şahali, kriz dönemlerinde ortaya konan geçici çözümlerin daha büyük krizlere neden olduğunu söyleyerek, “Sütün pazarlaması için verdiğiniz ek destekle bütçede 1 milyon TL ilave külfet yarattınız... Bu riski nasıl aldınız, bunu anlamaya ihtiyacımız var” dedi.

Bu tarz önlemlerin geçici olduğunu söyleyen Şahali, “Göçmenlere süt ulaştırmak da böyle bir önlem” şeklinde konuştu.

Toprak Ürünleri Kurumu’na ve Veteriner Dairesi’ne yapılan atamalarla ilgili de eleştirilerde bulunan Erkut Şahali, “TÜK ile ilgili ciddi endişelerim var” dedi.

Şahali, kadrosu TÜK’te olan ve görevden alınan müdür vekilinin açılan bir soruşturma kapsamında kurumdan uzaklaştırıldığını; vekilin yerine göreve atananın da kurum önünde kurban kesen biri olduğunu belirtti.

Veteriner Dairesi Müdürü’nün devleti zarara uğrattığını ve bunun Sayıştay raporlarına da yansıdığını kaydeden Erkut Şahali, “Tarım Bakanı sivil toplum örgütlerinin başkanlarını muhatap alarak hareket etmemeli. Çiftçiler Birliği Başkanı ile yapılan tartışma diyalog yollarını kapamakta” dedi.

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ülkeye geldiği sırada Tarım Bakanı Çavuşoğlu’nun kullandığı makam aracına dikkat çeken Şahali, “Sahip olduğunuz makam aracının konforundan memnun değilseydiniz, bir araç kiralasaydınız, bir arkadaştan araç alarak üstüne plaka takmanız ülke gerçeğini inkar etmektir” dedi.

Tarım Bakanlığı Özel Kalem Müdürü’nün kullandığı araca da işret eden Şahali, “Kimse kendi özel ulaşımını kamuya ait araçla sağlamaz. Bu suiistimaldir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA