SAĞLIK BAKANLIĞI, İHBARI ZORUNLU BULAŞICI HASTALIKLARIN SAYISINDA ARTIŞ OLMADIĞINI AÇIKLADI
Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Dr. Sevgül Maydonozcu Kara, bazı yayın organlarında bulaşıcı hastalıklarda artış olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

10 Eylül 2018 Pazartesi 13:37
Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Dr. Sevgül Maydonozcu Kara, bazı yayın organlarında bulaşıcı hastalıklarda artış olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
Kara konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015’teki raporuna göre dünyada 257 milyon kişinin kronik HBV, 71 milyon kişinin kronik HCV infeksiyonu, 36,7 milyon kişinin ise HIV enfeksiyonuyla yaşadığına dikkat çekti ve KKTC’deki son rakamlarla ilgili bilgi verdi.
8 AYDA DİĞER ÜLKELERDEN 186 KİŞİDE HEPATİT B, 86 KİŞİDE HCV VE 17 KİŞİDE İSE HIV GÖRÜLDÜ
Kara, İhbarı Zorunlu Hastalıklar İstatistikleri’ne göre 1 Ocak 2016 -31 Aralık 2016 tarihleri arasında TC dışı diğer ülke vatandaşlarında 308 kişide Hepatit B, 82 kişide HCV, 28 kişide HIV, 1 kişide brusella, 3 kişide sıtma tespit edildiğini söyledi.
Bu rakamların 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında benzer olup artmadığına dikkat çeken Kara, bu yılın Ağustos ayına kadar olan altı aylık süreçte ise 186 kişide Hepatit B, 86 kişide HCV ve 17 kişide ise HIV görüldüğünü kaydetti.
8 AYDA TC VATANDAŞI 331 KİŞİDE HEPATİT B, 26 KİŞİDE HCV, 5 KİŞİDE İSE HIV TESPİT EDİLDİ
Kara’nın verdiği bilgilere göre, 1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında TC vatandaşlarında 650 kişide hepatit B, 32 kişide HCV, 7 kişide HIV tespit edildi. Bu sayılar 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında da benzer olup artmadı. Ağustos 2018’e kadarki süreçte ise 331 kişide Hepatit B, 26 kişide HCV, 5 kişide ise HIV tespit edildi.
KKTC VATANDAŞI 1 KİŞİDE HEPATİT B, 5 KİŞİDE HCV, 5 KİŞİDE HIV, 11 KİŞİDE İSE SİFİLİS
KKTC vatandaşlarında ise, 1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında 10 kişide hepatit B, 2 kişide hepatit C, 1 kişide HIV tesbit edildi. Bu sayılar 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında da benzer olup artmadı. Bu yılın ilk altı ayında ise, 4 kişide Hepatit B görüldü.
1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında konsomatrislerde 14 kişide Hepatit B, 8 kişide HCV 4 kişide HIV, 29 kişide sifiliz, 4 kişide genital verrü tespit edildiğini açıklayan Kara, “Bu sayılar 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında da benzer olup artmadı. 2018 Ağustos verilerine göre ise 1 kişide Hepatit B, 5 kişide HCV, 5 kişide HIV, 11 kişide ise sifilis tespit edildi” ifadelerini kullandı.
Kara, dünyadaki uygulamalarla ilgili bilgi de vererek, HIV pozitif kişileri ihraç kararı veren ülkelerin Bahreyn, Bangladeş, Brunei, Çin, Mısır, Ekvator Guinesi, Irak, Ürdün, Kore, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Umman, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen olduğunu bildirdi.
Kara, 2015 yılında KKTC İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan protokolde KKTC de geçici sakin olarak bulunan yabancıların sağlık raporlarının uygulanmasının düzenlendiğini de kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Bu protokole göre sağlık testlerinde anti HIV testinin kontrollü pozitifliğini takiben HIV doğrulama testi pozitif olan kişiler ve sağlık takip çizelgesinde daha önce HBV DNA ve HCV RNA’sı pozitif olup tedavisini aksatan veya tedavi olmayı ret eden veya test yaptırmaktan kaçınan kişilere ihraç kararı alınıyor.
Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede en önemli tedbir kişisel korunma ve hijyen yöntemleridir. Ellerin sık sık uygun şekilde yıkanması, cinsel yolla bulaşmayı engellemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.”
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.