26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ŞAFAK NÖBETİ’NDE GÜVERCİN TEPKİSİ!

Şafak Nöbeti’nde güvercin tepkisi!

21 Temmuz 2014 Pazartesi 11:31

Yavuz Çıkarma Plajı’nda gerçekleştirilen 'Şafak Nöbeti' etkinliğinde, 'işte barışın sembolü beyaz güvercinler' denerek, güvercinlerin gökyüzüne bırakılması, canilik olarak nitelendirildi.

Havai fişeklerin yaydığı ses, ışık ve dumanın kuşlarda görme ve işitme kaybı yanında sersemleme sonucu güvercinlerin birbirleriyle çarpışarak ölümlerine yol açtığı uzmanlar tarafından tüm dünyada açıklanırken, etkinlik organizatörleri tarafından canlılara yapılan bu işkence, büyük tepkiye neden oldu.

Kıbrıs Ada Haber-Şermin SARRO

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 40’ıncı yıldönümü kutlamaları kapsamında Yavuz Çıkarma Plajı’nda gerçekleştirilen 'Şafak Nöbeti' etkinliğinde, havai fişeklerin patlatıldığı sırada, barışın sembolü olarak beyaz güvercinlerin gökyüzüne bırakılması tepkilere neden oldu.

Etkinlikte gece boyunca havai fişek gösterisi devam ederken, havai fişeklerin patlatıldığı sırada, barışın sembolü olarak beyaz güvercinlerin gökyüzüne bırakılması, hayvan hakları açısından büyük bir hata olarak nitelendirildi.

Havai fişeklerin kuşlar üzerindeki olumsuz ve ölümcül olabilecek etkileri kanıtlanmışken, gecenin sonunda güvercinlerin 'işte barışın sembolü beyaz güvercinler' diyerek uçurulması duygu dolu gecenin sonunda etkinliğe katılan vatandaşların öfke patlamasına neden oldu.

“Organizatörlerine adeta öfke kustu”

Havai fişeklerin arasında sersemleyerek nereye uçacağını şaşıran güvercinlerin, fişekler arasındaki çırpınışlarını izleyen duyarlı hayvansever vatandaşlar etkinlik organizatörlerine adeta öfke kustu.

Havai fişeklerin yaydığı ses, ışık ve dumanın kuşlarda görme ve işitme kaybı yanında sersemleme sonucu güvercinlerin birbirleriyle çarpışarak ölümlerine yol açtığı uzmanlar tarafından tüm dünyada açıklanırken, etkinlik organizatörleri tarafından canlılara yapılan bu işkence büyük şaşkınlık yarattı.

“Duyarsızlık kınandı”

Şehit ve gazilere minnet ve şükran duygularının dile getirildiği, duaların okunarak şehitlerin rahmetle anıldığı duygu dolu bir gecede, gökyüzüne bırakılan güvercinlerin birer canlı olduklarının görmezden gelinerek, böylesi bir gaddar tutumun izlenmesi, gecenin doğasına aykırı olarak nitelendirilerek, şehit ruhlarına gösterilen saygı ve önemin birer canlı olan güvercinlere gösterilmemesi kınandı.

Uzmanlar havai fişeklerin, sesi, dumanı ve ışığıyla kuşları korkuttuğunu, sağır ettiğini, görme kaybına neden olduğunu ve kuşlar üzerinde yarattığı şok sonucu ölümlerine neden olduğunu açıklıyor. "Onların sağır olmalarına, paniklemelerine, şok nedeniyle ölümlerine yol açıyor. Ayrıca, patlayan havai fişeklerin yakınında olan kuşlar yanmakta, bu yanma ölüm derecesinde dahi olmakta, gözlerine zarar vermektedir" diyen biyoloji profesörleri, kuşların panikten ve panik içinde birbiriyle çarpışmaları sonucu öldüğünü, yoğun havai fişek gösterilerinde oluşan dumanın da kuşların ölmesine neden olduğu konusunda her fırsatta uyarıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA