25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara19°C

"RUSYA'NIN ESED İÇİN İKİ ŞARTI VAR"

Rusya, Esed'in görevde kalmasına daha ne kadar göz yumacak? Kremlin ve Rus Dışişleri kaynaklarına göre Rusya Esed'in gitmesine razı olacak ancak şu an değil.

"Rusya'nın Esed için iki şartı var"

30 Haziran 2016 Perşembe 12:35

Rusya, Esed'in görevde kalmasına daha ne kadar göz yumacak? Kremlin ve Rus Dışişleri kaynaklarına göre Rusya Esed'in gitmesine razı olacak ancak şu an değil. İngiltere'nin deneyimli diplomatlarından eski Moskova Büyükelçisi Brenton'a göre ise Kremlin'in iki şartı var: İslami grupların iktidara gelmemesi ve Suriye'deki askeri üslerini elinde tutma garantisi.

Kremlin ve Rus Dışişleri kaynaklarına göre, Moskova Esed'in devlet başkanlığından ayrılışına göz yumacak ama şimdi değil. Reuters'ın konuştuğu Dışişleri kaynakları, Rusya'nın Esed'in ardından bir 'kargaşa' çıkmasından endişelendiğini, rejimin değişim için çok zayıf olduğunu bu nedenle de olası bir geçiş süreci için 'çok fazla çatışmanın' gerektiğini savundu. 

İngiltere'nin eski Moskova Büyükelçisi Sir Tony Brenton ise Moskova iki şartla Suriye'de Beşar Esed'in gidişine göz yumacağı iddiasını ortaya attı. Brenton bu şartları "Rusya iki şey gerçekleşmeden Esed ile yollarını ayırmaz. İlk olarak Esed'in yerine İslami bir grubun başa gelmeyecğinden emin olmak istiyorlar. İkincisi de Suriye'deki pozisyonunun, ittifak ilişkisinin ve askeri üslerinin garanti edilmesi" olarak saydı. 

Esed'in görevde kalıp kalmaması, gidersen nasıl bir geçiş sürecinin ardından gideceği ABD ile Rusya arasındaki en önemli sorun. 

'Bekleyelim ve görelim'

Geçen yıl Eylül ayında büyük bir yığınak eşliğinde sahada kaybeden Esed'e askeri desteğini artıran Kremlin, Esed'i değil Suriye devletini desteklediğini belirtmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de muhalefetin Suriye hükümet yapılarına nasıl dahil olacağının önemine vurgu yapmıştı. 

Kremlin kaynakları Moskova ile Esed arasındaki iplerin yakın zamanda kopacağını gösteren 'anlamlı bir işareti'in henüz ortada görünmediğini ifade ederken Moskova merkezli Stratejik Araştırmala Enstitüsü yorumcusu Elena Suponina, "Şan bir değişiklik görmüyorum. Değişen bir şey yok. Hem niye değişsin ki?" diye sordu. 

Kremlin'e yakın siyaset yorumcusu Fyodor Lukyanov ise Kremlin'de Esed'in geleceğiyle ilgili görüş alışverişlerinin yapıldığını belirtip, "Bir gün gelecek ve anlaşma olacak. Bekleyelim ve görelim" yorumunu yaptı. 

Lukyanov ekledi: "Eğer onu görevden uzaklaştırırsak tüm sistemin çökmeyeceğini nereden bileceğiz?"

Kaynak: Reuters

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA