24 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

RUM MECLİSİ KIBRIS SORUNUNU TARTIŞTI

Rum Meclisi, dün gerçekleştirdiği dokuz saatlik özel oturumda Kıbrıs sorununu tartışırken, Rum siyasi partileri “bilindik tezlerini” dile getirdiler.

Rum Meclisi Kıbrıs sorununu tartıştı

19 Kasım 2016 Cumartesi 11:36

Fileleftheros gazetesi: “Bilindik Tezlerini Yinelediler” başlığı altında yer verdiği haberinde, Rum Meclisi’nin dünkü özel oturumunda 1950’den başlayarak Kıbrıs sorununu enine boyuna ele aldığını, sakin geçen oturumda parti temsilcilerinin aslında bilindik tezlerini dile getirdiklerini yazdı.

Gazete, parti temsilcilerinin konuşmalarında, devam etmekte olan müzakere süreci ve toprak konusundaki görüşmelere değinmekten kaçındıklarının gözlemlendiğini belirtirken parti başkanları ve milletvekillerinin konuşmalarına yer verdi.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde bugüne kadar Kıbrıs Rum tarafı için önemli kazanımlar sağlandığını ve 1960 anayasasında bulunan, Kıbrıs Türk başkan yardımcısını seçilmesi ve anlaşmazlıkların çözümü mekanizması gibi bazı eksikliklerin giderildiğini iddia etti.

Neofitu ayrıca, “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nde temel özgürlüklerin olması konusunda ilk kez uzlaşıya varıldığını, Kıbrıslı Rumların yüzde 80-Kıbrıslı Türklerin yüzde 20 nüfus oranında olmasının büyük bir başarı olduğunu, ayrıca nüfus oranının 4:1 olmasının da nüfus yapısının bozulmasını engelleyeceğini” ileri sürdü.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos konuşmasında “dönüşümlü başkanlığın reddinin kırmızı çizgileri olduğu” vurgusunu yaparken, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise “bugün tartışılan, iki toplumlu iki kesimli federasyonun bugüne kadarki en kötü federasyon şekli olduğu” iddiasında bulundu.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, varılacak bir anlaşmanın “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını net ifadelerle sağlaması” gerektiğini savunurken Dayanışma Hareketi milletvekili Mihalis Yorgallas ise “görüşülmekte olan çözümün işgalin oldu bittilerini ortadan kaldırmadığını” söyledi.

Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis konuşmasında Anastasiadis’e “halkın desteğini garanti saymaması gerektiği” mesajını gönderirken, ELAM Başkanı Hristos Hristu ise Kıbrıs sorununun çözümü için yeni bir strateji istediklerini yineledi.

Gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun ise konuşmasında DİKO’ya yanıt vermeyi tercih ettiğini ve “Devletin devamlılığının, BM ve AB gibi uluslararası örgüt ve kurumlara katılımında süreceğini” vurguladığını aktardı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:Haravgi: “Korku Dolu Mesajlar Çözüme Zararlı”.

Politis: “İki Cephe Savaş Pozisyonu Aldı – On Saat Kıbrıs Sorunu”.Simerini: “Başlangıç Son ve Ortası Yok – Bilindik Sözlerle Monologlar”.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA