23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara10°C

RUM ENERJİ BAKANI'NDAN 6, 8 VE 10 NUMARALI PARSELLERLE İLGİLİ KONUŞTU...

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın 6, 8 ve 10 numaralı parseller için çıktığı ve tekliflerin Cuma günü verildiği üçüncü tur ruhsat ihalesine 8 şirketten 6 teklif geldiğini hatırlatarak, gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi...

Rum Enerji Bakanı'ndan  6, 8 ve 10 numaralı parsellerle ilgili konuştu...

24 Temmuz 2016 Pazar 11:24

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın 6, 8 ve 10 numaralı parseller için çıktığı ve tekliflerin Cuma günü verildiği üçüncü tur ruhsat ihalesine 8 şirketten 6 teklif geldiğini hatırlatarak, gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi.

Haftalık Kathimerini’ye yaptığı özel açıklamada teklif verenlerin güçlü profile sahip şirketler olduğuna işaret eden Lakkotripis,  zaten hedeflerinin, ekonomik açıdan güçlü ve hidrokarbon araştırma ve değerlendirme alanında deneyimli şirketleri cezp etmek olduğunu söyledi.

Habere göre, Türkiye-İsrail yakınlaşmasıyla yeniden canlanan, doğal gazın boru hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilmesi konusunu, Türkiye’de yaşanan son gelişmeler bağlamında değerlendiren Lakkotripis “birçok şey, ne tür anlaşmalar yapıldığına ve masaya ne tür garantiler konulduğuna bağlıdır. Kesin olan karışıklıkların, milyarlık yatırımlar için uygun olmadığıdır” ifadesini kullandı.

Lakkotripis, muhtemel Türkiye-İsrail enerji işbirliğinde, “Kıbrıs”tan doğal gazın Türkiye’ye satılmasının halen imkansız hedef olup olmadığı sorusuna “var olan enerji perspektifleri her ne olursa olsun bizi en üst hedefimizden, yani Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir çözüm bulma hedefinden saptırmamalıdır. Siyasi sorun çözülmeden Türkiye seçenek olarak bile ele alınamaz” ifadesini kullandı.

Bölgede planlanmakta olan doğal gaz boru hatlarında Ürdün’ün de yer aldığı hatırlatarak Rum doğal gazı için de perspektif olup olmadığı sorulduğunda Lakkotripis “her şey, bu altyapıların ne kadar karlı olduğuna bağlıdır. Halen bazı kara ve deniz doğal gaz şebekeleri vardır. Bu itibarla her şey yapılacak ticari anlaşmalara bağlı olacak. Yani Ürdün pazarı muhtemel İsrail doğal gazı satışından tatmin olursa, evet uygun altyapılar da olacak” dedi. Siyasi engeller hatırlatıldığında ise “doğal gaz keşiflerinin enerji güvenliği ve yeterliliği ihtiyacı ile birlikte ülkeleri, hatta birbirine hasım olanları da yakınlaştırabileceğini belirtti.

Lakkotripis Mısır’ın halen Rum doğal gazının potansiyel müşterisi olup olmadığı sorusuna “bu konu ve Mısır’la genel ilişkilerimiz konusunda çok yakında geniş açıklamalar yapacağız.  Gerek devlet gerek şirketler düzeyinde birbirine paralel anlaşmalar yapmaya çalışıyoruz, çok yakında sonuç alacağımız beklentisindeyim” ifadesini kullandı.

“Kıbrıs sorunu çözümsüzken Afrodit yatağından doğal gaz satışı yapılabilir mi” sorusuna karşılık “bütün çabamız bu yönde. Bu nedenle Mısır piyasasında potansiyel alıcılar arıyoruz. Afrodit’teki üç şirket ciddidir ve perspektif olmadığını saptarlarsa görüşmelere katılmayacaklar” diyen Lakkotripis “üretime ne zaman başlanacak” sorusuna da “yeni kalkınma planımıza göre 2020-2022 arası. Ancak çok şey ticari anlaşmalara bağlı olacak” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA