19 Mart 2024
  • Lefkoşa11°C
  • Mağusa10°C
  • Girne14°C
  • Güzelyurt10°C
  • İskele10°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara2°C

RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Rum Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi’nin, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin geliştirilmesine, Ankara’nın, Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini tam olarak ve ayırım yapmadan yerine getirmemesi durumunda, rıza göstermeyeceğini açıkladı.

Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

23 Şubat 2019 Cumartesi 16:46

Haravgi gazetesine göre Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Dimitris Samuil, bir açıklama yaparak Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylanan Türkiye ile ilgili raporu değerlendirdi.

Raporda yer alan, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin askıya alınmasına ilişkin öneri konusunda ise Samuil, böyle bir konunun Avrupa Konseyi’nde ele alınmadığını, AB’nin ve üye devletlerinin resmi görüşünü teşkil etmediğini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu’nun rapor taslağını not ettiklerini ifade eden Samuil, direk olarak Kıbrıs ile ilgili konularda, Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs sorununun çözüm zeminini net bir şekilde kaydettiğini ve bunun, uluslararası hukuk, AB müktesebatı, AB ilke ve değerlerine uyması gerektiğinden söz ettiğini belirtti.

Samuil açıklamasında, raporda ayrıca Türkiye’ye, ordusunu Kıbrıs’tan çekmeye başlaması, Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı temelinde Maraş’ı iade etmesi çağrısında da bulunulduğunu ifade etti.

Kayıplar konusunda ise raporda Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmasının memnuniyetle karşılandığını ve Türkiye’ye arşivlerini açması yönünde çağrı yapıldığımı söyleyen Samuil, Türkiye’den ayrıca “siyasi yasa dışı kolonizasyonu” sonlandırması ve tüm üye ülkelerin egemenlik haklarına saygı duymasının da istendiğini belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA