27 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

RUM DIŞİŞLERİ BAKANI EROĞLU’NUN AÇIKLAMALARINI GERÇEKÇİ BULMADI

Rum Dışişleri Bakanı Eroğlu’nun Açıklamalarını Gerçekçi Bulmadı

09 Şubat 2014 Pazar 16:38

Yoannis KasulidisOrtak Metin polemiğinde Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun açıklamaları Güney Kıbrıs’tan yeniden tepki çekti.  Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Çözüm ile ilgili Eroğlu’Nun açıklamalarını gerçekçi bulmadığını söyledi.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmelerin ABD’nin müdahalesi sonrasında gerçekleştiğini dolaylı yoldan kabul ederken, “ortak açıklamanın Kıbrıs sorununun çözümü olmadığını” söyledi.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis son günlerde ortak açıklamaya ilişkin yaşanan gelişmelerde ABD’nin etkin rolü olduğunu “dolaylı ancak net biçimde kabul ettiğini” kaydetti.

Kasulidis, son günlerde yaşanan gelişmelerin ABD’nin müdahalesi sonrasında gerçekleştiği şeklindeki yorumlara karşılık ise, “bu sonucun mantık dışı olmadığı” söyledi.

“Ortak açıklamanın Kıbrıs sorununun çözümü olmadığını, başlangıcın temelini teşkil ettiğini” vurgulayan Kasulidis, “müzakerelerin sonunda ne olacağını kimsenin bilemeyeceğini” ifade etti. “Eğer bugün karşımızda, Sayın Hristofyas’la anlaşma yapan Talat olsaydı ortak açıklamaya ihtiyaç olmayabilirdi” iddiasına yineleyen Kasulidis, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “3-4 ay müzakerelerin ardından referandumlara ulaşabilineceği” görüşünü ise “gerçekçi bulmadığını” belirtti.

Kasulidis, “Müzakerelerin takvimini ilerlemenin belirleyeceğini” vurgularken AB’nin Kıbrıs sorununa etkin müdahalesinin olmamasına da değindi.

AB’nin sadece Kıbrıs sorununda değil birçok uluslararası konuda isteksiz davrandığını ve girişimleri ABD’ye bıraktığını belirten Kasulidis, buna karşın müzakereler başladığında AB’nin daha etkin bir rol üstleneceğine inandığını, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun bu yönde taahhütleri bulunduğunu öne sürdü.

Kasulidis, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un “müzakerelerin Kıbrıs Rum tarafındaki seçimler sebebiyle kesildiği” şeklindeki açıklamasını Genel Sekreter’in “gafı” şeklinde nitelendirerek BM’nin bu açıklamaya yönelik izahatının kendilerini memnun etmediğini ancak bilinçli bir niyet olduğunu düşünmediğini ifade etti.

Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin AB süreci ve doğal gazın birbirleriyle ilişkili üç unsur olduğu iddiasını da yineleyen Kasulidis, doğal gazın Kıbrıs sorununun çözümünü “teşvik edici unsur” olduğunu da savundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA