29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

RUM CUMHURBAŞKANI EKONOMİK KRİZDEN ÇIKMAK İÇİN HERKESE ÇAĞRI YAPTI 

Rum Cumhurbaşkanı ekonomik krizden çıkmak için herkese çağrı yaptı 

19 Eylül 2014 Cuma 17:26

Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, ülkenin ekonomik krizden çıkması için herkese çağrı yaptı ve Kıbrıs'ın uluslararası kurtarma programı temelinde imzalanan anlaşmanın şartlarına sıkı sıkıya bağlı kalınması halinde beklenenden daha kısa sürede krizden çıkılacağına inandığını belirtti.

Baf'ın Tsada kentinde yapılan Golf Tesisleri'nin açılışında konuşan Anastasiades, ekonomik krizin sonucunda halkın katlandığı fedakârlıklarının farkında olduklarını, zorlukların üstesinden gelebileceklerini, engelleri aşabileceklerini ve ekonominin büyümesine dönebileceklerini bildirdi.

Kamu maliyesindeki sürecin tam olarak kontrol altında olduğuna dikkat çeken Nicos Anastasiades, bundan sonra gerekenin ülkenin mali sistemini daha da istikrarlı hale getirecek koşulları yaratmak, yeni istihdam olanaklarının yaratılabileceği yabancı yatırımları teşvik etmek olduğunu söyledi.

“Bu ancak tutarlılık ve istikrarla elde edilebilir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı, Meclis'in ve tüm bunları belirtenlerin endişelerini paylaştığını ifade etti; ülkenin, kendisine borç verenlerden gerekli fonu alabilmek için yapısal yükümlülükler esasında kabul etmesi gerekenlere herkesin saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Rum Hükümetinin krizden çıkma hedefine ulaşmak için elinden geleni yaptığa güvence veren Anastasiades, Troyka'nın (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) ve kredi derecelendirme kuruluşlarının dahil olumlu  değerlendirmeleri dahil bu bağlamda hep olumlu sonuçlar olduğuna dikkati çekti.

Tüketici endekslerinin yukarı doğru bir eğilim izlemekte, işsizlik istikrarın altında olmasına, durgunluğun çeşitli kredi kuruluşlarının ve Kıbrıs'a borç verenlerin öngörülerine işaret eden Cumhurbaşkanı,  tüm bunların uyum programının kesin bir şekilde uygulanması durumunda Kıbrıs'ın 2015'te değil başkalarının da tahmin edebileceği gibi daha önce bile mutabakat zaptı yükümlülüklerinden kurtulabileceğine bir kanıt oluşturduğunu vurguladı.

Nicos Anastasiades, bu zor zamanlarda belirli endişelerin üstesinden gelmek için gerekenin, herkes için birlikte çalışmak olduğunu, ortak çalışmayla hassas grupların korunmasının sağlanabileceğini kaydetti.

Uyumlu enflasyon Ağustos'ta arttı 

Güney Kıbrıs'ta, 2013'ün ilgili dönemindeki %0.1 oranıyla karşılaştırıldığında uyumlu enflasyon Ağustos 2014'te % 0.8'e çıktı.

Eurostat tarafından çarşamba günü yayımlanan rakamlara göre uyumlu enflasyonun artmasına deflasyon baskısı neden oldu.

Temmuz ayıyla karşılaştırıldığında uyumlu enflasyon % 0.9'dan %0.8'e düştü.

Avro Bölgesi ortalama uyumlu enflasyonu da, 2013'ün ilgili dönemindeki 1.3'le karşılaştırıldığında değişmeyerek %0.4 oldu.

Avrupa Birliği ortalama uyumlu enflasyonu da %0.5'te kaldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA