RUM BASINI: GÖZLER 26 AĞUSTOS'TAKİ HRİSTODULİDİS-ERHÜRMAN GÖRÜŞMESİNDE
Fileleftheros, Menelaos Menelaou ile Mehmet Dânâ arasındaki son görüşmede somut bir sonuç alınamadığını yazarken, gözlerin 26 Ağustos’ta Rum Yönetimi lideri Hristodulidis ile Cumhurbaşkanı Erhürman arasında yapılacak görüşmeye çevrildiğini belirtti.

23 Ağustos 2026 Pazar 11:54
Rum müzakereci Menelaos Menelaou ile Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ arasındaki son görüşmede ilerleme sağlanamadığı ve görüşmeler kapsamlı şekilde devam etse de, tarafların somut bir sonuç üzerinde uzlaşamadığı bildirildi.
Fileleftheros gazetesi, tüm gözlerin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in adaya ziyaretinin ardından, Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ile Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman arasında 26 Ağustos’ta yapılacak görüşmeye çevrildiğini yazdı.
Gazete, Rum tarafının, liderler arasındaki temasların haftada bir veya iki kez yapılması ve görüşmelerin yoğunlaştırılmasını önerdiğini kaydederken, Kıbrıs Türk tarafının ise daha çok müzakere yöntemi ve metodoloji konularına odaklandığını öne sürdü ve bu durumun, BM'nin yeniden 5+1 formatında gayriresmi bir toplantı düzenleme ihtimalini geciktirebileceğini iddia etti.
Erhürman’ın bunu kasten yaptığını ve tartışmayı asıl meseleden uzak tutmakta ısrar ederek, Ankara’nın taktiğine hizmet ettiğini savunan gazete, aynı zamanda Rum tarafıyla bir “sinir harbine” girdiğini ve “ya kendi taleplerinin kabul edileceğini ya da eğer toplantıdan çekilirse, suçlama oyununu (blame game) doruğa çıkaracağını” ileri sürdü.
Gazete, "Erhürman’ın şu anda karar almakta zorlandığını ve bu nedenle sürekli metodolojiyi masaya koyduğunu, böylelikle herhangi bir karar alınmadan zaman geçirmeyi arzuladığını" iddia etti.
Yeni sınır kapılarının açılması konusunda da anlaşmazlığın sürdüğünü kaydeden gazete, Guterres'in özellikle “Piroi” (Gaziler) üzerinden “Athienu-Aglantzia” (Kiracıköy-Eylence) bağlantısının açılması yönünde girişimlerde bulunduğunu, ancak bu konuda henüz sonuç alınamadığını yazdı.
Haberde, Erhürman’ın, Rum siyasi cephesinden Hristodulidis’e uygulanmaya çalışılan baskı altında, nihayetinde sadece Haspolat geçiş kapısının açılması hedefine ulaşılacağını umuyor gibi göründüğü belirtildi.
"HOLGUİN KAYIP"
Gazete devamla, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin'in Guterres ile birlikte Kıbrıs’tan ayrıldığını; görüştüğü kişilere eylül ayından önce adaya geri dönüp dönmeyeceğini bildirmediğini ve temasları sürdürerek çalışmalara devam etme işini yardımcısına bıraktığını yazdı.
Haberde, Holguin’in uzlaşı ve ayrılık noktalarını içeren belge hazır olduğunda, bunu bizzat teslim etmek üzere yeniden ortaya çıkması ihtimalinin bulunduğu ve bu şekilde, Kıbrıs meselesindeki gelişmelerin "başrol oyuncusu" olmaya devam ettiğini göstermek istediği ifade edildi.
Gazete, haberinde, müzakerelerde ilerleme sağlanamazken, Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ve altyapısal iş birliğinin devam ettiğine de işaret ederek, Başbakan Ünal Üstel’in son temaslarına yer verdi.
Haberde, KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin Kıbrıs sorunundaki durumu özünde değiştirmediği ve değişen tek şeyin, eski Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “sert ve katı” söyleminden, Erhürman’ın “daha yumuşak üslubuna” geçiş olduğu belirtildi.
İSRAİL FAKTÖRÜ
Bu arada, Haravgi gazetesi de, EDEK’in Sosyalist Kanadı’nın, görüşmelerle ilgili görüşlerine yer vererek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve genel olarak İsrail’in daima, Rum Hükümeti’ne Türkiye ile görüşmemesini öğütlediğini, çünkü görüşmelerde ilerleme sağlanmasını istemediğini belirttiğini yazdı.
Haberde, EDEK’in Sosyalist Kanadı’nın, İsrail’in Kıbrıs sorununun çözümünden hiçbir kazanım elde edemeyeceğini ve Rum Yönetimi ile İsrail arasındaki ittifakın, çözümden elde edilecek kazanımlara ters düştüğünü kaydettiği ifade edildi.
Güzelyurt-Lefkoşa Yolunda Denetim: Araçtan Demir Muşta ÇıktıGüzelyurt-Lefkoşa Anayolu’nda trafik ekiplerinin gerçekleştirdiği denetim sırasında şüpheli hareketleri nedeniyle durdurulan 27 yaşındaki sürücünün aracında yapılan aramada demir muşta bulundu. Sürücü tutuklandı.23 Ağustos 2026 Pazar 13:16KIBRIS
Girne’de Alkollü Sürücü Kaza Yaptı: TutuklandıGirne-Alsancak Çevre Yolu’nda 85 miligram alkollü içki tesiri altında araç kullanan 28 yaşındaki Enes Güneş, direksiyon hakimiyetini kaybederek bordür taşına çarptı. Kazada yaralanan olmadı.23 Ağustos 2026 Pazar 13:15KIBRIS
İskele’de Eğlence Mekanına İzinsiz Müzik Yayını İşlemiPolis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, 22 Ağustos 2026 tarihinde İskele’de faaliyet gösteren eğlence mekanlarına yönelik denetim gerçekleştirildi.23 Ağustos 2026 Pazar 13:14İSKELE
İskele’de Sarhoşluk ve Rahatsızlık: 20 Yaşındaki Şahıs Tutuklandıİskele’de bir sitenin önünde alkollü olduğu sırada yüksek sesle bağırıp çağırarak çevreye rahatsızlık veren 20 yaşındaki M.J. suçüstü tutuklandı.23 Ağustos 2026 Pazar 13:10KIBRIS
Gazimağusa’da Plajda Cinsel Taciz: 4 Kadının Fotoğrafını Çekti, TutuklandıM.E.K. (E-32), 83 miligram alkollü içki tesiri altında sarhoş olduğu sırada, tasarrufunda bulunan cep telefonu ile sahilde yürüyen dört kadının fotoğraflarını cinsel davranış amacıyla çekti.23 Ağustos 2026 Pazar 13:09KIBRIS
Eve girip mutfak tüplerini çaldılar!Dikmen’de Hırsızlık: İki Mutfak Tüpü Çalındı23 Ağustos 2026 Pazar 13:08GİRNE
Taçoy UBP'nin 3'lü koalisyonda olduğunu unutup, CTP ile TDP ittifakını eleştirdi!CTP’nin bugün artık koalisyon kurmaya dahi razı olduğunu ifade ederek bu yönde ittifak arayışına girdiğine dikkat çekti.23 Ağustos 2026 Pazar 12:03KIBRIS
Boğaziçi-İskele ana yolunda seyir halindeki TIR alev aldıBoğaziçi-İskele ana yolunda seyir halindeki VJ 283 plakalı TIR’ın dorsesindeki sağ arka lastiğin patlayarak alevlenmesi sonucu yangın çıktı. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.23 Ağustos 2026 Pazar 12:02İSKELE
438 sürücü rapor edildiÜlke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimlerinde 2 bin 477 sürücü kontrol edildi. Kurallara uymayarak tehlike yaratan 438 sürücü rapor edilirken, 26 araç trafikten men edildi ve 1 sürücü tutuklandı.23 Ağustos 2026 Pazar 12:01KIBRIS
Rusya'nın tek savaş karşıtı partisinin seçime katılmasına önce izin, sonra yasakRusya'nın savaş karşıtı siyasetçisi Lev Şlosberg, ülkenin silahlı kuvvetlerini "itibarsızlaştırmak" ve "yanlış bilgi yaymak" suçlarından 11 yıl bir ay hapis cezasına çarptırıldı.23 Ağustos 2026 Pazar 11:58ASYA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.