RUM BAKANLAR KURULU BREXİT VE İNGİLİZ ÜSLERİNE ETKİLERİNİ MASAYA YATIRDI
Rum Bakanlar Kurulu İngiliz Parlamentosu’nun Brexit anlaşmasını reddetmesinden sonra İngiltere’nin AB’den uzlaşı çerçevesi olmadan çıkmasının Kıbrıs’a etkilerini masaya yatırdı.

18 Ocak 2019 Cuma 10:25
Rum Bakanlar Kurulu İngiliz Parlamentosu’nun Brexit anlaşmasını reddetmesinden sonra İngiltere’nin AB’den uzlaşı çerçevesi olmadan çıkmasının Kıbrıs’a etkilerini masaya yatırdı.
Ada’daki egemen İngiliz askerî üsleri ve düzensiz bir Brexit olması halinde anlaşma yürürlükten kalkacağı için (üslerin) sahip olacağı statü nedeniyle konunun Rum yönetimini doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çekildi. Bununla beraber İngiliz üslerinin nihai anlaşma olana kadar geçici çözümler anlaşmasına tabi önemli konular kategorisinde olduğu için endişe edilmediği belirtildi.
Fileleftheros’un “Brexit ve İngiliz Üsleriyle İlgili Senaryolar” başlıklı haberine göre Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis dün, İngiliz Parlamentosu’nun önceki günkü kararı şekillenen yeni olgular ve kararın, İngiliz Üsleri nedeniyle yapabileceği etkileri hakkında Bakanlar Kurulu’na bilgi verdi.
Hristodulidis Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada “İngiliz Üsleri’nin, AB tarafından, İngiltere’nin AB’den anlaşmasız çıkmayı seçmesi halinde geçici bir çözüm uygulanacak konulardan biri olarak seçildiğini” söyledi. Gazete bundan hareketle Rum yönetiminin bu konuda “Brüksel-Londra arasında halledilmesi gereken bir konu” çizgisinde hareket edeceğine işaret etti.
“Arzumuz, çıkışın bir anlaşma temelinde olmasıdır ancak bu mümkün olmadı. Bütün üye ülkeler, AB, böyle bir senaryoyu yönetmeye hazır olmalıdır” diyen Hristodulidis şöyle devam etti:
“İngiliz Üsleri konusu, Sayın Barnie’nin İngiltere ile müzakereleri yetkisi çerçevesindeki bir konuydu. Yani müzakereler, Kıbrıs Cumhuriyeti de dahil AB ile İngiltere arasındaydı ve bir metin üzerinde anlaşmaya vardık. Anlaşılacağı gibi çıkış anlaşması olmaması halinde bu metnin geçerliliği olmayacak. Bu çerçevede, İngiliz üslerinde yaşayan veya çalışan Kıbrıslıların haklarında herhangi bir değişiklik olmaması hedefiyle görüşmeler yapılıyor. Bu, AB’nin, anlaşma olmaması halinde yönetilecekler listesinin üst sırasındadır.”
Hristodulidis, Rum yönetiminin İngiltere ile ikili görüşme yapıp yapmayacağı sorusuna ise “görüşme AB-İngiltere düzeyinde oluyor” cevabını verdi. AB ile anlaşma olmaması halinde ikili (İngiltere ile) görüşme yapılması gerekip gerekmediği sorusuna karşılık ise “çıkış anlaşması olmaması halinde AB ve İngiltere çok önemli konularda anlaşma olana kadar, geçici –nihai olmayacak- bir çözüm benimseyecek. Bunlar arasında İngiliz Üsleri konusu da var” dedi.
Alithia haberi “Anlaşmasız Brexit ile İlgili Senaryolar Üzerinde Çalışıyoruz… Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri İle İlgili Anlaşma Havada” başlığıyla aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Döviz kurları... 1 Sterlin 51.35!Döviz kurları güne nasıl başladı?13 Mayıs 2025 Salı 09:22PARA
Hava sağanak yağmurlu olacakMeteoroloji Dairesi, öğlenden sonra yer yer sağanak yağmur veya yer yer gök gürültülü sağanak yağmur olacağını açıkladı.13 Mayıs 2025 Salı 09:13HAVA DURUMU
Kıbrıs Türk ralli dünyasının önemli isimlerinden Ömer Yıldız hayatını kaybettiKıbrıs Türk ralli dünyasının önemli isimlerinden Ömer Yıldız hayatını kaybetti13 Mayıs 2025 Salı 08:44DİĞER SPORLAR
Emrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması hükümet oyları ile reddedildiEmrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması hükümet oyları ile reddedildi13 Mayıs 2025 Salı 08:41KIBRIS
Koop-Bank'tan Personel alımında "Torpil" iddialarına açıklama!Koopbank’tan Personel Alımına İlişkin Açıklama: Süreç Şeffaf ve Objektif Kriterlerle Yürütüldü12 Mayıs 2025 Pazartesi 16:57KIBRIS
Çin ihracatı beklentileri aştıTicaret savaşının etkilerine rağmen Çin'de ihracat beklentileri aşarak yüzde 8,1 oranında yükseldi.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:34ASYA
Girne- Boğaz trafik yoğunluğu çözülüyorGirne- Boğaz trafik yoğunluğu çözülüyor12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:16KIBRIS
Öztürkler: Hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için atılacak her adımı destekliyorumCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, mesleki haklarının korunması ve güçlendirilmesinin ortak sorumlulukları olduğunu, bu doğrultuda atılacak her adımı desteklediğini vurguladı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:03KIBRIS
HP MYO üyesi Tokatlıoğlu Serbest... Tüm imzalar babasına ait..“Sahte evrak düzenlediği” iddiasıyla tutuklanan HP MYK üyesi Tokatlıoğlu'nun "yetkisiz şekilde imzaladığı" iddia edilen vekaletnamelerdeki imzaların babasına ait olduğu ortaya çıktı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:01KIBRIS
31 Ekim'e kadar ateş yakmak yasakİtfaiye Müdürlüğü, temizlik ve ısınmak maksatlı olsa dahi 31 Ekim'e kadar izinsiz ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlattı.12 Mayıs 2025 Pazartesi 14:01KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs