20 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C

RUHANİ: “DÜNYADA YÜKSELEN ŞİDDETTEN BATI SORUMLU”

Ruhani: “Dünyada yükselen şiddetten Batı sorumlu”

27 Eylül 2014 Cumartesi 11:22

hasan_ruhani_iranBirleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dünyada yükselen şiddetten Batılı devletleri sorumlu tuttu.

‘Batı’ya karşı bugün duyulan düşmanlık, dünkü sömürgeciliğin ve ırkçılığın bir sonucu olduğunu’ söyleyen Ruhani, ülke olarak terörizmle savaşa destek vermeye açık olduklarını söyledi.

Ruhani konuşmasında, “Batı’nın Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkaslar’daki stratejik hataları, dünyanın bir bölümünü teröristler için cennete dönüştürdü. Bazı istihbarat servisleri delilerin eline kılıçları verdiler. Onlar da şimdi öldürmedik kimse bırakmıyor.” dedi.

Ortadoğu’daki sorunun çözümünün uluslararası destekle fakat bölge içinde bulunabileceğini kaydeden Ruhani, “Demokrasi büyüme ve gelişmenin bir sonucudur, savaş ve kaba kuvvetin değil. Demokrasi Batı’dan Doğu’ya ihraç edilen bir mal değildir.” şeklinde konuştu.

Büyük sürprizlere sahne olan Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde Ruhani İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya gelmişti. Bu iki ülke arasında 1979 İran Devrimi’nden bu yana yapılan en üst düzey görüşme olarak geçti.

euronews muhabiri Stefan Grobe New York’tan bildiriyor:

“Cumhurbaşkanı Ruhani standart diplomatik konuşmasında temel olarak Ortadoğu’daki darboğazdan Batıyı sorumlu tuttu. Fakat önümüzdeki süreçte daha iyi ilişkiler için bir umut olması açısından İngiltere ve Amerika’nın adını ağzına almadı.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA