28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

ROMA İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANINA HAZIRLANIYOR

İtalya'da aralarında başkent Roma'nın da bulunduğu toplam 126 belediyede yerel seçimlerin ikinci turu yapılıyor.

Roma ilk kadın belediye başkanına hazırlanıyor

19 Haziran 2016 Pazar 13:52

Roma'da, seçimlerin ilk turunda yüzde 35 oy alan 5 Yıldız Hareketi adayı Virginia Raggi ile oyların yüzde 24'ünü alan Demokratik Partili (PD) Roberto Giachetti yarışıyor.

Roma'da iktidardaki Demokratik Parti'nin başkenti kaybetmesi ve muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'nin adayı Virginia Raggi'nin kentine ilk kadın belediye başkanı seçilmesi bekleniyor.

Seçimlerin ikinci tura kaldığı belediyeler arasında Milano, Torino, Napoli ve Bologna da bulunuyor.

Bu kent ve bediyelerde seçimlerin 5 Haziran'da yapılan yerel ilk turunda hiçbir aday yüzde 50'nin üzerinde oy alamamıştı.

Sandıklar yerel saatler 23.00'te kapanacak, kesin sonuçlarınsa yarın belli olması bekleniyor.

Renzi'ye darbe

37 yaşındaki avukat Virginia Raggi, siyasete kısa süre önce girmiş olmasına ve tecrübesizliğine rağmen, seçmenin güvenini yitiren PD'nin adayı Giachetti'ye karşı favori olarak görülüyor.160619103646_roberto_giachetti_624x351_epa_nocredit.jpg

Raggi'nin seçimi kazanması halinde iktidar partisi ve Başbakan Matteo Renzi'nin büyük bir darbe alacağı yorumları yapılıyor. Renzi, yerel seçimlerin değil, gelecek sonbaharda yapılacak anayasa değişikliği referandumunun kendisi için bir sınav teşkil ettiğini savunuyor.

Ancak başta Roma olmak üzere büyük kentleri kaybetmesi halinde Renzi ve PD'nin 2018'de yapılması beklenen genel seçimlerde zorlanacağı öngörülüyor.

12 milyar euronun üzerinde borç yükü bulunan Roma'da özellikle ulaşım, temizlik ve yolsuzluk problemleri kriz yaratıyor.

2014'te patlak veren ve mafyanın kent yönetimine sızarak ihaleleri ele geçirdiğini gösteren Başkent Mafyası skandalı yolsuzluğun boyutlarını ortaya koymuştu.

Önceki Belediye Başkanı PD'li Ignazio Marino da Başkent Mafyası skandalının da etkisi ve usulsüz harcamalarının ortaya çıkması üzerine geçen Ekim'de istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yapılan analizlerde, belediye hizmetlerindeki aksaklık ve yolsuzluklardan bunalan halkın bu yüzden kenti PD'nin elinden almaya yöneldiği belirtiliyor.

Yolsuzluklara, siyasi sisteme isyan hareketi olarak 2009'da kurulan 5 Yıldız Hareketinin ise gücünü, hem eski yönetimlere tepkiden hem de "iktidar yıpranmasından mustarip olmamasından" aldığı vurgulanıyor.

5 Yıldız Hareketi'nin Roma'nın da aralarında bulunduğu büyük kentlerde yönetime geçmesi halinde 2018 seçimlerindeki şansını daha çok artırabileceği de yaygın görüşler arasında.

AHareket'in yönetimde başarısız olması halinde ise isyandan aldığı gücünü kaybedebileceği de düşünülüyor.

Nitekim 5 Yıldız Hareketi'nden Senatör Paola Taverna'nın geçen Şubat ayında yaptığı, "Roma'da 5 Yıldız Hareketi'nin kazanmasını sağlamak için komplo kuruyorlar" şeklindeki açıklaması da bu riski yansıtıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA