RADYASYON SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ (RSGB) İLK ETKİNLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Kurulma çalışmaları hızla devam eden Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Birimi’nin (RSGB) ilk etkinliğini Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde “Radyolojik İncelemelerde Radyasyondan Korunma” kursu ile gerçekleştirdiği bildirildi.

04 Aralık 2018 Salı 13:05
Kurulma çalışmaları hızla devam eden Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Birimi’nin (RSGB) ilk etkinliğini Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde “Radyolojik İncelemelerde Radyasyondan Korunma” kursu ile gerçekleştirdiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, birimin bilimsel danışmanı Prof. Dr. Doğan Bor tarafından verilen derslere, radyolog hekimler, diş tabipleri, fizik ve biyomedikal mühendisler ile farklı hastanelerden radyografi teknisyenleri olmak üzere 25 kişi katıldı.
Kursun ilk gün oturumunda radyasyon fiziği, radyasyonun sağlığa etkisi, radyasyondan korunmanın temel prensipleri anlatıldı; radyasyon doz ölçümleri, radyografik görüntüleme ve dozimetri konuları işlendi.
İkinci gün ise radyolojik incelemelerde kullanılan radyografi, mamografi, floroskopi, anjiyografi ve bilgisayarlı tomografi sistemlerinin çalışma prensipleri, hasta ve çalışanların aldıkları radyasyon dozları ve bu dozların nasıl düşürüleceğine yönelik uygulamalar (çocuk ve hamile hastalara özel önem verilerek) anlatıldı.
RADYASYON SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ TOPLANTISI
Eğitim kursu sonrasında Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda RSGB’nin oluşturulması ve yapılandırılmasına yönelik şu kararlar alındı:
“Birimde 2 Fizik Mühendisi, 1 Biyomedikal mühendis ve 1 Radyolog doktor görev alacaktır.
Birim bilimsel sorumlusu danışman Prof. Dr. Doğan Bor’dur.
Birime ek olarak, politikaları ve yol haritasını belirlemek üzere bir danışma kurulu oluşturulacaktır. Bu Kurul; Bakanlık Müdürü başkanlığında toplanır. Kurul üyeleri TSHD Müdürü veya bir temsilci, Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu, Radyoloji, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi ve Diş Hekimliği klinik şefleri, Tabipler Birliği temsilcisi ve Bakanlık hukukçusudur.
Birimin yasal alt yapısı ve tüzük çalışmaları ivedi bir şekilde hazırlanıp Bakanlar Kurulu’na sunulacaktır.
Birimin ihtiyaç duyduğu teçhizat 2019’un başında Bakanlık kaynakları tarafından karşılanacaktır.”
Birim toplantısında acil bazı sorunların da ele alındığı kaydedilen açıklamada, tüm radyoloji kliniklerinde akciğer röntgeninin hastanın gereksiz radyasyon almasına neden olan ve kalitesi yetersiz olan floroskopi cihazı ile yapılmakta olduğu kaydedilerek, bu uygulamanın sona erdirilmesi ve incelemelerin dijital sistemlerle doğrudan grafi çekilerek yapılması konusunda karar alındığı ifade edildi.
Toplantıda, dozimetre sayısının yeterli olmadığı ve doz okumalarının zamanında yapılmadığı dile getirilirken, bazı radyoloji bölümlerinde bilhassa çocuklar ve yetişkinler için ışınlama esnasında radyasyona hassas organların korunmasını sağlayacak zırh donanımlarının bulunmadığı de ifade edildi. Bakanlığın bu konuda gerekli önlemleri en kısa zamanda alması kararlaştırıldı.
Birim mühendisleri ocak ayında başlayarak radyoloji bölümlerini ziyaret ederek hasta ve çalışanlara yönelik radyasyondan korunma alt yapılarını saptayacaklar.. Böylelikle KKTC’de bulunan radyoloji bölümlerinin şu an ki durumları ortaya konacak. Gerekli cihaz alt yapısının kurulması ve ilgili yönetmeliklerin hazırlanmasından sonra tüm merkezlerin yasal olarak lisanslama çalışmalarına başlanacak.
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 37-40 derece dolaylarında seyrediyorMeteoroloji Dairesi'nin 1-7 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak hava kültesinin etkisinde olacak.03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?Güncel döviz kurları: Sterlin 64.20 TL03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.