PSİKOLOGLAR DERNEĞİ ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ OLMAYAN EĞİTİMLER KONUSUNDA UYARDI
Açıklamada, KKTC’deki üniversitelerin Psikoloji Bölüm Başkanları’nın gerekli hassasiyeti göstermeleri, meslektaşlarının ve psikoloji öğrencilerinin ise konuyla ilgili daha dikkatli olmaları ve birbirlerini uyarmaları rica edildi.

08 Mart 2019 Cuma 13:20
Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği (KTPD), son zamanlarda sosyal medya ve internet üzerinden paylaşılan, KTPD tarafından onaylanmayan, hiçbir uluslararası geçerliliği bulunmayan, kısa süreli, uygulayıcı sertifikası verilen ve MEB onaylı olduğu iddia edilen birçok psikoterapi, cinsel terapi, oyun terapisi, psikolojik test değerlendirme eğitimleri ve aile terapisi eğitimleri açıldığını belirterek, uyardı.
KTPD’den yapılan açıklamada, bu eğitimlerin psikoloji öğrencilerine ve meslektaşlarına yönelik sadece ticari amaç taşıdığı belirtilerek, “Bu eğitimlerin içeriği (süresi, ücreti, verilecek belge, verilen bilgilerin güncelliği ve süper vizyon), eğitimi veren kişilerin yetkinliği (bu alan için yeterli mesleki bilgi ve deneyimi olup olmaması ) ve verilecek belgenin geçerliliği incelendiğinde açılan eğitimlerin psikoloji okuyan öğrencileri ve meslektaşlarımızı ticari olarak sömürdüğü ve psikologluk meslek etiğine uymadığı görülmektedir” denildi.
Açıklamada, uluslararası geçerliliği bulunmayan bu eğitimlerin psikoloji öğrencilerine, meslektaşlarına psikolojik hizmet alan kişilere zarar verdiği kaydedilerek, Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına konuya gerekli önemi göstermeleri ve KTPD’ye destek olmaları çağrısı yapıldı.
Açıklamada, KKTC’deki üniversitelerin Psikoloji Bölüm Başkanları’nın gerekli hassasiyeti göstermeleri, meslektaşlarının ve psikoloji öğrencilerinin ise konuyla ilgili daha dikkatli olmaları ve birbirlerini uyarmaları rica edildi.
Eğitim alınacağında dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralandı:
“Uluslararası denkliği bulunan derneklerin, Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği’nin ve Türk Psikologlar Derneği’nin koşullarına uygun açılan eğitimleri alın.
Eğitimi veren kişinin yetkinliğini sorgulayın. Sadece bu eğitimi almasının yeterli olmadığı, bunun yanında eğitimi verme yetkisinin bulunup bulunmadığına önem verin.
Verilecek olan eğitimin içeriğinin, doğru ve güncel psikolojik bilgileri içerip içermediğini, hedef kitleye uygunluğunu, ücretini, süresini ve alınacak olan belgenin/sertifikanın geçerliliği olup olmadığını sorun.
Eğitim programlarını tanıtan duyurularda, kataloglarda, broşürlerde ve reklamlarda tam ve doğru bilgi verdiklerinden emin olun.
Almayı düşündüğünüz eğitimlerin güvenirliliği ve geçerliliğinden emin olamıyorsanız Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği ile iletişime geçin”.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.