26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara20°C

PROF. ÖZYARAL UYARDI: 'OLTA BALIKÇILARI DİKKAT!'

Prof. Özyaral uyardı: 'Olta balıkçıları dikkat!'

04 Ağustos 2015 Salı 22:35

Rumeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuz Özyaral, balık tüketiminin yaz aylarında da devam etmesinin önemini belirterek uyardı; balık tuttuğunuz bölgeye dikkat edin!

Av yasaklarının başlamasının ardından 'oltabalık'çılığı arttı. Balık tüketiminin yaz aylarında da kış ile aynı oranda devam etmesinin önemine vurgu yapan Rumeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuz Özyaral, balık tutulan bölgelerin önemine dikkat çekti.

Özyaral'ın sözlerinden satırbaşları şöyle:

- Yaz aylarında av yasağı dolayısıyla yalnızca ‘olta balıkçılığı’ ön plana çıkıyor. Balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Esasında aylar olarak değil de bizim protein, sebze ve karbonhidrat tüketimimizin dengeli olması lazım. Üstelik yaz aylarında çok rahatlıkla balık tüketimine devam edebiliriz. Balığı diğer yemeklerin arasına katarak yiyebiliriz. Tavadan ve kızartmadan kaçıyoruz. Fırında ve ızgara şeklinde yapabiliriz. Yanında domates ve biber gibi sebzeler ile zenginleştirebiliriz. Fakat, yaz aylarında bile olsa balık tüketimine özellikle önem vermeliyiz. Özellikle çocukların Omega -3 desteğini sağlamamız lazım. Bu desteği ilaç ya da çeşitli kapsüller ile yapmak yerine doğal yollardan tüketim ile yemek kültürünün arasına yeleştirmeliyiz.

Ülkemizde çok ve çeşitli balık türleri var. Göller ve balık üretim tesisleri Anadolu’nun her yerinde rahatlıkla ulaşılabilecek durumda. Özellikle şunu çok iyi bilmesini istiyorum halkımızın; Balık üretim çiftliklerindeki yemleme usulleri arasında asla antibiyotik verilemez. Yani balığın vücudunda tavukta olduğu gibi bir antibiyotik olduğu halkımıza empoze ediliyor fakat bu bir yanılgıdır. Balık tüketiminde antibiyotik ile karşılaşmıyoruz. Bunu açık ve net söylüyoruz.

Olta balıkçılığında ise en önemli dikkat edilmesi gereken şey; Genellikle körfezbölgelerinde yapılacak olan balık avcılığından kaçınılmasıdır. Çünkü körfez bölgelerinde su akımı dar olduğundan ve genellikle delta ağızları dereler boşaldığındaki bölgede sanayi yerleşimi varsa civa, demir kurşun gibi elementlerden balıklar nasibini aldığı için ağır metal anlamında büyük sıkıntılar yaşanmakta. Burada tutulan balıklar yenildiğinde zehirlenme vakaları oluyor. Açık denizde tutulan, mevsim balıklarının tüketilmesinden yana olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA