PORTRE: MUSTAFA AKINCI

30 Nisan 2015 Perşembe 10:14
KKTC'nin dördüncü cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin Kurucu Meclisi'nde görev aldı, ardından 14 sene boyunca Lefkoşa Belediye Başkanlığı yaptı. Sosyal demokrat çizgideki Akıncı, Rum Yönetimi ile yapılan barış görüşmelerinin hızlandırılmasından yana.
KKTC’de 26 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülkenin dördüncü cumhurbaşkanı olan Mustafa Akıncı, eski Lefkoşa Belediye Başkanı. 28 yaşında başladığı belediye başkanlığı döneminde Kıbrıslı Türklerin çalışmalarından memnun kaldığı Akıncı, 14 yıl aralıksız bu görevi yürüttü.
1947 doğumlu Akıncı, aslen Güney’deki Limasol kentinden. Üniversiteyi Türkiye’de ODTÜ’de okuduktan sonra Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan hemen önce Lefkoşa’ya yerleşti. Harekâttan sonra oluşturulan Kıbrıs Türk Federe Devleti kurucu meclisinde görev yaptı. 1976 – 1990 yılları arasında Lefkoşa Belediye Başkanlığı yapan sosyal demokrat çizgideki Akıncı, 1993-2009 yılları arasında da milletvekiliydi. Bu dönemde iki yıl boyunca Turizm Bakanlığı da yapan Akıncı, Annan Planı döneminde kurulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin de lideriydi.
2015 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde bağımsız aday olan Akıncı, ‘bağımsız ve tarafsız cumhurbaşkanı’ olmanın daha avantajlı olduğunu savunuyor. Seçime hiçbir partiyle işbirliği yaparak girmemiş olsa da, sosyal demokrat çizgideki Cumhuriyetçi Toplum Partisi, ilk turda desteklediği aday, ikinci tura çıkamayınca, ikinci turda Akıncı’ya destek vereceğini açıkladı. CTP, 2013 seçimlerinde en fazla oyu alan ve parti liderinin başbakanlık görevini sürdüğü parti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile müzakereler
Mustafa Akıncı Ada'da çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğine işaret ederek, Kıbrıs sorununda 11 Şubat 2014'te taraflar arasında mutabık kalınan iki kesimli iki toplumlu federatif sistemi de öngören bir yapıyı oluşturmak için müzakere sürecini sürdüreceğini belirtiyor.
Akıncı, müzakereler sürerken bir yandan da güven artırıcı önlemlerin alınması gerektiğini savunuyor. Bunlar arasında Kapalı Maraş bölgesinin ve Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması da var:
“Kapsamlı çözüm uğraşlarının yanı sıra, paralel bir süreçte, her iki toplumun günlük yaşamına katkı yapacak çeşitli güven artırıcı önlemlerin uygulanmasına özel önem vereceğiz. Bu kapsamda, Kapalı Maraş bölgesinin BM gözetiminde yerleşime açılması ve bu açılışa eş zamanlı olarak Kıbrıslı Türklerin, ticaret ve turizm alanında yaşadıkları dar boğazların aşılması için Mağusa Limanı ve Ercan Havaalanı'nın kullanılabilmesinin yolları üzerinde uzlaşma aranacaktır. Bunun tüm paydaşlara sağlayacağı ortak yararın yanında kapsamlı çözüm çabalarına da katkı yapacağına inanmaktayız.”
Türkiye ve Rum kesimi ile ilişkiler
Akıncı, Türkiye ile kurulacak ilişkinin zemininin ‘teslimiyet ya da çatışma değil, uzlaşma’ olması gerektiğini söylüyor. Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarını gerçek anlamda sahiplenmesinin ve iradesini doğrudan yönetime yansıtmasının yaşamsal önemde olduğunu savunuyor.
Akıncı, KKTC’de Rum kesimiyle ortak projeler yapmayı ve bu şekilde toplumsal barış konusunda ilerleme sağlamanın katkılarını belediye başkanlığı döneminde sık sık dile getirmişti.
Lefkoşa Belediye Başkanlığı döneminde Lefkoşa Rum Belediyesi ile ilişkileri geliştiren Akıncı, iki belediyenin ortaklaşa yaptığı Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı’na da imza attı. Bu projeler, hareketten sonraki ilk iki toplumlu projelerdi.
Kaynak: Al Jazeera
Son Dakika Haberi: Sendikalar Pazartesi Genel Grev Açıkladı! Hayat yine duracak!"Pazartesi günü haklarımıza sahip çıkmak ve bu hükümete toplumsal tepkiyi göstermek adına bir kez daha Meclis önünde olacağız. Tüm emekçileri bu mücadeleye katılmaya davet ediyoruz. "03 Nisan 2026 Cuma 15:42KIBRIS
Selma Eylem 9 yılın ardından KTOEÖS başkanlığına veda ediyorKTOEÖS Başkanı Selma Eylem, Mart 2017’den bu yana yürüttüğü görevine bu ay yapılacak genel kurulda aday olmayarak veda edeceğini açıkladı.03 Nisan 2026 Cuma 15:20KIBRIS
Sahtekarlıkla 2 bin 345 euro, 2 bin 700 STG ve 1 milyon TL temin etti!Kendisini şirket yetkilisi gibi tanıttı03 Nisan 2026 Cuma 15:19GAZİMAĞUSA
3 aylık Enflasyon %7 açıklandı, kimse inanmadı!İstatistik Kurumu verilerine göre 3 aylık hayat pahalılığı yüzde 7.07 olurken, mart ayındaki hayat pahalılığı ise yüzde 2.18. En yüksek artış ulaştırma grubunda gerçekleşti.03 Nisan 2026 Cuma 15:18KIBRIS
Karpaz'da ölümlü kaza!'İskele-Karpaz yolunun Pamuklu mevkiinde iki aracın çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.03 Nisan 2026 Cuma 15:17İSKELE
Hafta sonu hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi, hafta sonu sağanak beklendiğini bildirdi.03 Nisan 2026 Cuma 15:13KIBRIS
MTG’ye 3 maç saha kapama ve 20 bin TL para cezasıDisipin Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:03 Nisan 2026 Cuma 15:12FUTBOL
TDP'de yeni yönetim belirlendiToplumcu Demokrasi Partisi’nde (TDP), kurultay sonrası gerçekleştirilen ilk Parti Meclisi toplantısında yeni yönetim kadrosu belirlendi.03 Nisan 2026 Cuma 11:52KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, DAÜ BİR-SEN yönetimini kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN) Eş Başkanları Buğu Sümen Cohar ve Oğuzhan Erdönmez ile beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti görüştü.03 Nisan 2026 Cuma 08:50KIBRIS
3 gün tozlu hava etkili olacakMeteoroloji Dairesi, 3 gün boyunca Kuzey Afrika üzerinden taşınacak toz zerreciklerinin bölgede hava kirliliği yaratmasının beklendiğini açıkladı.03 Nisan 2026 Cuma 08:41HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.