29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

“POLİS YETKİLİLERİ SINIFTA KALDI”

“Polis yetkilileri sınıfta kaldı”

08 Temmuz 2014 Salı 16:34

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları vakfı cinayet zanlısı Mehmet Vechi’nin poliste tutukluyken intihar etmesini değerlendirdi

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı Hukuk Danışmanı Avukat Öncel Polili, Polis Müfettiş Muavini Mehmet Bayraktar cinayeti ile ilgili Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunan şüpheli Mehmet Veçhi’nin intihar etmesinin, beraberinde birçok insan hakları ihlalini gündeme getirdiğini kaydetti.

Polili yaptığı yazılı açıklamada, Mehmet Veçhi’nin ailesinin, Veçhi’nin işkence gördüğünü ve intihar etmeyip Polis tarafından öldürüldüğünü iddia ettiğini bildirerek, bununla beraber, 5 Temmuz’da basındaki haberlere göre Dr. Erdal Özcenk’in zanlının intihar etme riskinin olduğunu polis yetkililerine bildirdiğinin ifade edildiğini kaydetti.

Zanlının polisin sorumluluğu altında olduğu bir sırada yaşamını yitirmesinin polis yetkililerini sorumlu kıldığını ve yaşam hakkı ihlalinin söz konusu olduğunu ifade eden Polili, bu bağlamda derhal etkin ve bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetti.

Polili açıklamasında “Ancak bu gibi şüpheli ve polisin de sorumluluğunun olduğu meselelerde polisin yapmış olduğu soruşturmalar netice vermemiştir. Bu yüzden biz Bakanlar Kurulu’nun Fasıl 155 Ceza Yasası’nın 4.(2) maddesindeki yetkisini kullanarak, ehil ve uygun gördüğü bir kişiyi, soruşturma memuru atamasını öneririz.” ifadelerine yer verdi.

Zanlı Mehmet Veçhi’nin ölümü ile Polis Müfettiş Muavini Mehmet Bayraktar cinayetinin çözülmesinin zorlaştığını belirten Polili, bir cinayet sonrası, cinayet ile ilgili etkin bir soruşturma yapmak ve aynı zamanda suçlu olanlara ceza vermenin yine yaşam hakkı kapsamında olduğunu bildirdi.

Polili şöyle devam etti:

“Üzülerek gözlemlemekteyiz ve sıklıkla işkence ve yaşam hakkı ile ilgili olarak KKTC Devleti üzerine düşen sorumlukları yerine getirmemektedir. İşkence hala daha ceza yasasında yer almamaktadır, işkence veya kötü muamele yapıldığı iddia edilen ve bazen sabit görüntülerle bazen da mahkeme kararları ile tescillenen polislere genellikle hiç bir ceza verilmemektedir.

Tüm bu sebeplerden ötürü biz Polis yetkililerinin bu meselede sınıfta kaldığını ve intihar vakasının araştırılması için Bakanlar Kurulunun yetkisini kullanıp bağımsıza bir soruşturma memuru atamasını tavsiye ederiz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA