POLİLİ: “ANAYASA MAHKEMESİ PEK ÇOK KEZ AİHS’Yİ HUKUKUN BİR PARÇASI OLARAK GÖSTERDİ”
Güvenlik Kuvvetleri Yargıtayı, cezaevinde bulunan Halil Karapaşaoğlu’na alt mahkemede 3 Ocak’ta verilen hapis cezasıyla ilgili istinaf davası kararını yarın 14.30’da açıklayacak.

17 Ocak 2019 Perşembe 14:05
Güvenlik Kuvvetleri Yargıtayı, cezaevinde bulunan Halil Karapaşaoğlu’na alt mahkemede 3 Ocak’ta verilen hapis cezasıyla ilgili istinaf davası kararını yarın 14.30’da açıklayacak.
Karapaşaoğlu’na Askeri Mahkeme tarafından seferberliğe katılmadığı gerekçesiyle verilen 2 bin TL para cezasını ödememesi üzerine dün başlayan 20 günlük hapis cezasıyla ilgili istinaf, Güvenlik Kuvvetleri Yargıtayı tarafından görüşülmeye başlandı.
Bugün Yüksek Mahkeme Yargıçları Mehmet Türker, Gülden Çiftçioğlu ile Tanju Öncül’den oluşan Yargıtay, önce Karapaşaoğlu adına avukat Öncel Polili’yi, ardından Başsavcılık adına savcı Doğa Tokay’ı dinledi.
Avukat Öncel Polili, istinaf gerekçelerini şöyle sıraladı:
“Karapaşaoğlu’na verilen cezanın fahiş olması; Karapaşaoğlu’na 20 günlük hapis cezası veren Bidayet Mahkemesi’nin (alt mahkemenin), kararı alırken “düşünce özgürlüğünü” göz önünde bulundurmaması; Hükümetin vicdani ret hususunda yasal düzenleme üzerinde çalışma yapılmasının dikkate alınmaması; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce özgürlüğünü insani hak olarak tanımlayan 5 ve 9’uncu maddelerinin dikkate alınmaması ve bunların dikkate alınmamaları arkasındaki gerekçelerin açıklanmaması.”
Bidayet mahkemesinin kararında, sanığın “vicdani retçi” olduğunu göz önünde bulundurmadığını, hafifletici bir neden olarak da almadığını savunan Polili, Karapaşaoğlu’nun seferberliğe, anti militarist inanç ve düşünceleriyle katılmadığını anlattı.
TÜRKMENİSTAN ÖRNEĞİ
Avukat Öncel Polili, bidayet mahkemesinin verdiği kararın, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin vicdani ve düşünce özgürlüğünü hak olarak tanımlayan 18’inci maddesine de aykırı olduğunu kaydeden Poliliş, BM İnsani Haklar Komitesi’nin de, Türkmenistan’da vicdani ret hakkını kullananlara ceza verilmesiyle İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiği yönünde kararları bulunduğuna işaret etti.
“ANAYASA MAHKEMESİ PEK ÇOK KEZ AİHS’Yİ HUKUKUN BİR PARÇASI OLARAK GÖSTERDİ”
Polili, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni pek çok kez Kuzey Kıbrıs’taki hukukun bir parçası olarak gösterdiğini de belirtti.
TALEBİMİZ HAK İHLALİNİN TANINMASI
Polili taleplerinin, Karapaşaoğlu’nun hak ihlaline uğradığının kabul edilmesi ve hapis cezasında indirime gidilmesi olduğunu kaydetti.
TOKAY
Savcı Doğa Tokay da, istinaf gerekçelerine karşılık yaptığı konuşmada, Seferberlik Yasası’nda seferberlik çağrısına katılmamanın suç olduğunu, sanığa kesilen 2 bin TL para cezasının da olması gerekenin altında olduğunu bu nedenle fahiş sayılmaması gerektiğini söyledi. Tokay, Karapaşaoğlu’na 3 bin 200 TL para cezası kesilmesi gerektiğini savundu.
“MEVZUAT YOK…DEĞERLENDİRME MÜMKÜN DEĞİL”
Karapaşaoğlu’nun yargılandığı tarihlerinde vicdani ret hakkı tanıyan yürürlükte mevzuat bulunmadığını vurgulayan Tokay, bu nedenle vicdani ret hususunu mahkemede değerlendirmenin mümkün olamadığını söyledi.
Karapaşaoğlu’nun avukatı Polili’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce ve vicdani özgürlüklerle ilgili maddelerin dikkate alınmadığı yönündeki ifadeleri hakkında da Tokay, Yargıtay’ın daha önceki kararlarında bahse konu maddelerin dikkate alınmasına gerek olmadığı şeklinde kararı olduğundan, Bidayet Mahkemesi tarafından mesnetsiz bulunduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erhürman, Stephen Doughty ile telefonda görüştü: Kıbrıs sorunu ele alındıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşik Krallık Avrupa, Kuzey Amerika ve Deniz Aşırı Topraklar Devlet Bakanı Stephen Doughty ile telefon görüşmesi yaptı.16 Aralık 2025 Salı 14:44KIBRIS
Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini 26 Aralık’ta yapacakGirne Belediyesi Oda Tiyatrosu, “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini yapacak.16 Aralık 2025 Salı 13:27KÜLTÜR/ SANAT
Rum başsavcılığı yabancı birinin evlilik yoluyla Kıbrıs vatandaşı olma talebini reddettiGüney Kıbrıs'ta Yüksek Anayasa Mahkemesi, yabancı bir erkeğin Kıbrıslı biriyle evli olmasına rağmen vatandaşlık başvurusunun reddini onayladı. Başsavcılık, kararın vatandaşlık başvurularının bakanın takdirinde olduğunu gösterdiğini açıkladı.16 Aralık 2025 Salı 12:48GÜNEY KIBRIS
Gıda Mühendisleri Odası: Güvenli gıda, sağlıklı hayvanla başlarGıda Mühendisleri Odası, şap hastalığına dikkat çekerek hayvansal gıdaların güvenli kabul edilebilmesi için hayvanların sağlıklı ve veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini vurguladı16 Aralık 2025 Salı 12:38GENEL SAĞLIK
Dörtyol’da araçta eski eser niteliğinde taş çapa bulundu: 2 kişi tutuklandıDörtyol’da trafik kontrolü sırasında durdurulan araçta eski eser niteliğinde olduğuna inanılan bir adet taş çapa bulunurken, meseleyle bağlantılı iki kişi tutuklandı; soruşturma devam ediyor.16 Aralık 2025 Salı 12:33KIBRIS
Holguin: Yeni bir gayriresmi 5+1 için erkenBM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin, “şu an için gayriresmi bir 5+1 konferansın takviminin belirlenmesi için erken olduğu” görüşünü dile getirdi.16 Aralık 2025 Salı 12:29KIBRIS SORUNU
Girne-Lefkoşa yolu bu akşam kısmi olarak kapatılacakGirne Belediyesi, Ecevit Caddesi’nde yapılacak yol çalışmaları nedeniyle bazı güzergâhların bu akşam belirli saatlerde trafiğe kapatılacağını duyurdu.16 Aralık 2025 Salı 12:28KIBRIS
İkamet izni için başkasının adreslerini kullandılarPolisten verilen bilgiye göre, S.Ö., K.Ö. ve A.Y.A. ile diğer tüm şahıslar tutuklandı.16 Aralık 2025 Salı 12:27KIBRIS
Mavideniz davasında çarpıcı ifade: Ölüm ani değil, yavaş geliştiİskele’de 2023 yılında Hüseyin Mavideniz’in bir eğlence mekanı önünde hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’in mahkemede verdiği ifade duruşma salonunda derin etki yarattı.16 Aralık 2025 Salı 12:26KIBRIS
LAÜ’ de Dr. Dt. Yalçın Ergir’in semineri büyük bir ilgiyle gerçekleştiLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hekimliği Kulübü tarafından 2. Dentmoment semineri düzenlendi.16 Aralık 2025 Salı 11:47LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.